Μάθαμε ποιες τροφές προκαλούν κατάθλιψη

Μάθαμε ποιες τροφές προκαλούν κατάθλιψη

17/07/2017 - 21:30
Καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις
Επιμέλεια: Κούλα Θεμιστοκλέους

Yπάρχουν τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που φροντίζουν τον οργανισμό μας, ψάρια πλούσια στα πολύτιμα λιπαρά ω-3, που εργάζονται για να βελτιώσουν την υγεία μας πρακτικά από κάθε άποψη…
 Υπάρχουν όμως και τροφές που μπορούν να εντείνουν τα αισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Η διατροφική τους αξία είναι μικρή, και μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες αλλά και συστατικά που μπορούν να καταστρέψουν την υγεία μας—σε ψυχολογικό, αλλά και σε βιολογικό επίπεδο. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;
Καφεΐνη
Κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Η καφεΐνη, σε μεγάλες δόσεις, εντείνει το στρες, και μπορεί να μας κάνει νευρικούς. Ακόμα χειρότερα, καταστρέφει τον ύπνο μας, οδηγώντας σε τεράστια προβλήματα μακροπρόθεσμα. Ευτυχώς, όμως, ξέρουμε πολύ καλά ότι, την ίδια στιγμή, η καφεΐνη είναι σούπερ υγιεινή σε μικρές, ελεγχόμενες δόσεις. Που σημαίνει ότι με δυο κούπες καφέ (χωρίς ζάχαρη, υπενθυμίζουμε!) την ημέρα θα μας κάνουν μόνο καλό.
Γλυκά
Παγωτά, κέικ, πάστες, οτιδήποτε περιέχει εξωφρενικές και εντελώς αχρείαστες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απαίσια. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται κατακόρυφα, και το ίδιο γρήγορα πέφτουν, αφήνοντάς μας να νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι και “άδειοι” από πριν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό, επειδή δεν νιώθουμε καλά, ένα φρούτο είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.
Τα τηγανητά
Πατάτες, κοτόπουλο πανέ και ένα σωρό λιχουδιές. Ναι, είναι πεντανόστιμα, αλλά δεν μας προσφέρουν τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι πολλά τηγανητά φαγητά χρειάζονται χυλό ή φρυγανιά (όπως το σνίτσελ), που στην ουσία είναι απλώς κενοί υδατάνθρακες, η διαδικασία του τηγανίσματος, λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας, στερεί από το φαγητό μεγάλο μέρος της ήδη υπάρχουσας διατροφικής αξίας. Ακόμα χειρότερα, τα τηγανητά είναι η #1 πηγή τρανς λιπαρών, που μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Λευκό ψωμί ή ρύζι
Εφόσον δεν είναι ολικής άλεσης, το ψωμί καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για φαγητό με αρκετές περιττές θερμίδες, αλλά τουλάχιστον όταν δεν έχει υποστεί επεξεργασία, μας προσφέρει πολύτιμες φυτικές ίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι για πολλή ώρα. Το λευκό ψωμί, από την άλλη μεριά, έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με την  ζάχαρη: πολλοί κενοί υδατάνθρακες που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ρύζι. Το καστανό, μη επεξεργασμένο ρύζι, έχει πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία μας—για να μην αναφέρουμε την πιο ενδιαφέρουσα γεύση και υφή του· έχουμε μιλήσει τόσες πολλές φορές για αυτό, που δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί.
Αλκοόλ
Σενάριο που έχουμε ζήσει σχεδόν όλοι: Είμαστε θλιμμένοι, και αποφασίζουμε να πνίξουμε την θλίψη μας στο ποτό. Και, όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει, μετά η θλίψη μας απλώς γίνεται χειρότερη, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα (εκτός από το γεγονός ότι τώρα έχουμε και hangover). Το αλκοόλ δρα καταπιέζοντας την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά και την διάθεση.

Πηγή: 
iatronet.gr

Close