Η ιστορική κλινική όπου γεννήθηκε η... μισή Λεμεσός (Pics)

Η ιστορική κλινική όπου γεννήθηκε η... μισή Λεμεσός (Pics)
Η ιστορική κλινική του γιατρού Τριτοφτίδη

Μια δημοσίευση στη σελίδα «Λεμεσού Μνήμες» στα social media, μας έδωσε το έναυσμα για ν' ανατρέξουμε στην ιστορία της κλινικής Τριτοφτίδη στη Λεμεσό. Μια ιστορική κλινική η οποία πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς εκεί ανεγείρεται ένα 16ωροφο κτήριο εν ονόματι Cedars Oasis.

Ο γνωστός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ερευνητής της ιστορίας της Λεμεσού, κ. Τίτος Κολώτας είχε καλέσει τα μέλη που γεννήθηκαν εκεί να δηλώσουν το παρόν τους. Τα σχόλια πήραν «φωτιά», καθώς σχεδόν η μισή Λεμεσός γεννήθηκε στην ιστορική αυτή κλινική.

Πριν από την κλινική στη Λεωφόρο Μακαρίου, το ιδιωτικό νοσηλευτήριο του γιατρού Μάριου Τριτοφτίδη βρισκόταν απέναντι από τον Δημόσιο Κήπο της πόλης. 

Ο γιατρός είχε εγκατασταθεί στη Λεμεσό το 1940 ιδρύοντας την πρώτη οργανωμένη Μαιευτική, Χειρουργική και Γυναικολογική Κλινική. Το 1956, ο ίδιος ο οποίος απέκτησε αναγνώριση και εκτίμηση από τους Λεμεσιανούς, ανέγειρε την ιδιωτική του κλινική στη Λεωφόρο Μακαρίου.

Λειτουργούσε ως Αντιαναιμικό Κέντρο Μαιευτικό και Παιδιατρικό Κέντρο και είχε γίνει το δεύτερο κρατικό νοσοκομείο με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Αργότερα η κλινική είχε περάσει σε κρατικά χέρια πριν το 1977, έναντι του ποσού των 230 χιλιάδων λιρών, ενώ στη συνέχεια δόθηκε ως «προίκα» στο ΤΕΠΑΚ.  Λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης και άλλων προβλημάτων που λέγεται ότι είχαν προκύψει, το ΤΕΠΑΚ αποφάσισε να την πωλήσει σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία και τα έσοδα να χρησιμοποιούνταν για ανακαίνιση κτηρίων στο κέντρο της Λεμεσού. 

Ακόμη ένα ιστορικό κτήριο έχει χαθεί στη λαίλαπα της κατασκευαστικής ανάπτυξης της Λεμεσού, ωστόσο στα ''συρτάρια'' της ιστορίας παραμένει ολοζώντανο...

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Παττίχειο Δημοτικό  Μουσείο -Ιστορικό Αρχείο –Κέντρο Μελετών Λεμεσού για την παραχώρηση των φωτογραφιών και στον δημοσιογράφο, συγγραφέα και ερευνητή της ιστορίας της Λεμεσού, κ. Τίτο Κολώτα για την πολύτιμη βοήθεια του

21