Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

20 δημοσκοπήσεις, μηδέν εις το πηλίκο

Offsite Team -
23.05.2021 - 06:30

20 δημοσκοπήσεις, μηδέν εις το πηλίκο

Στις εκλογές ψηφίζουν ενήλικες που είτε θα επιβραβεύσουν τη διαπλοκή, είτε θα στείλουν μήνυμα που θα ακουστεί ίσαμε τον Λόφο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι προχθές Παρασκευή δημοσιεύθηκαν 20 σοβαρές δημοσκοπήσεις. Έχουν γίνει πολύ περισσότερες. Από τα μεγάλα κόμματα μέχρι το Προεδρικό. Ακόμα και από υποψήφιους που αγωνιούν για την εκλογή τους και πληρώνουν τοις μετρητοίς. 

Τα ευρήματα όμως όλων των δημοσκοπήσεων (φανερών και κρυφών) δεν λύνουν τον γρίφο της 30ης Μαΐου. Τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις. Δείγμα (και αυτό) της σωστής δουλειάς που γίνεται. Οι περισσότεροι δημοσκόποι είναι πολλά χρόνια στο κουρμπέτι και ξέρουν πως το πιο σημαντικό πράγμα στη δουλειά που κάνουν είναι η αξιοπιστία τους, και όχι να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες της στιγμής. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει πως οι δημοσκοπήσεις θα επαληθευτούν ή έστω θα είναι οριακά κοντά στο αποτέλεσμα της κάλπης. Ειδικά αυτής της κάλπης. 

Αξιολογώντας όλες τις δημοσκοπήσεις και κυρίως τις τάσεις που καταγράφονται, όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές των μεγάλων ανατροπών. Σε εκλογές με εκπλήξεις που θα κάνουν πάταγο. Από ένα κόσμο αγανακτισμένο, θυμωμένο, απογοητευμένο και σε κάποιο βαθμό αποφασισμένο αυτήν τη φορά «να στείλει το μήνυμα». 

Δεν είναι τυχαίο που στις πλείστες δημοσκοπήσεις –εν μέσω πανδημίας, οικονομικής κρίσης και εξελίξεων για το Κυπριακό– το πρώτο θέμα που φαίνεται να απασχολεί τους πολίτες είναι η διαφθορά και η διαπλοκή. Τους ίδιους πολίτες που έδωσαν πολλές φορές συγχωροχάρτι στα ψέματα, στα «δεσμεύομαι», στις μετεκλογικές μεταλλάξεις και στην ανεπάρκεια, αλλά δεν ξεχνούν τη χιονοστιβάδα σκανδάλων διαφθοράς από τους «σωτήρες» τους. Ιδιαίτερα όταν αυτοί που ανέλαβαν να τους «σώσουν», έκαναν πάρτι εκατομμυρίων στις πλάτες τους είτε υπηρετώντας συγγενείς και ημέτερους, είτε υπηρετώντας το κόμμα. 

Ούτε είναι τυχαίο ότι παγιώνεται ένα ποσοστό πάνω από το 30% του εκλογικού σώματος που επιλέγει την αποχή. Με περισσότερους υποψήφιους από κάθε άλλη φορά, το στοίχημα είναι κατά πόσον η αποχή θα παραμείνει στο 33,26% της προηγούμενης αναμέτρησης ή αν θα αγγίξει ποσοστά καύσωνα. Ακόμα όμως και αν η αποχή φτάσει στο 50%, δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός από τους μεγάλους, ιδιαίτερα από τους κυβερνώντες. Ισχύει ότι δεν έχει σημασία πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, αλλά τί θα ψηφίσουν αυτοί που θα πάνε. 

Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, κανένα μήνυμα δεν μετρά, καμιά διαμαρτυρία δεν έχει τόση σημασία και κανένας δεν θα λογοδοτήσει. Ούτε για τα σκάνδαλα, ούτε για τη διαπλοκή. Μέχρι την επόμενη κάλπη -όχι των δημοτικών εκλογών με τις ιδιαιτερότητες που έχουν, ούτε ακόμα και των προεδρικών. Για τα επόμενα πέντε χρόνια οι νέοι βουλευτές θα νομοθετούν υπέρ ή εναντίον της διαπλοκής, υπέρ ή εναντίον της δημόσιας υγείας, υπέρ ή εναντίον του ελέγχου, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Η ανάγνωση πάντως των 20+ δημοσκοπήσεων αφήνει μια ελπίδα ότι κάποτε μπορεί να καταφέρουμε να έχουμε ένα κράτος δικαίου και όχι ένα κράτος που το νέμονται οι λίγοι και οι ημέτεροι. Οι «αναποφάσιστοι» που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, αλλά δεν φανερώνουν τις επιλογές τους, κυμαίνονται σε διψήφιο ποσοστό. Η ρευστότητα των εκλογών στην τελική ευθεία παραμένει ψηλή. Το γνωρίζουν αυτό καλύτερα τα επιτελεία των μεγάλων κομμάτων. Των κομμάτων που έχουν τους έμμισθους οργανωτικούς μηχανισμούς, που επιμένουν να στήνουν τραπεζάκια στα εκλογικά κέντρα για να ελέγχουν σε πρώτο χρόνο το «μαντρί» τους. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, αλλά προφανώς δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. 

Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται το μέλλον κανενός κομματάρχη και κανενός υποψήφιου της διαπλοκής. Στις εκλογές ψηφίζουν ενήλικες άνθρωποι. Ενήλικες που θα αποφασίσουν αν θα επιβραβεύσουν τη διαπλοκή ή αν θα στείλουν ένα μήνυμα τόσο δυνατό που θα ακουστεί ίσαμε τον Λόφο. Ο καθένας κάνει ελεύθερα την επιλογή του. Όλοι μαζί καθορίζουμε το μέλλον μας. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι φανερό ότι σε αυτές τις εκλογές κάποιοι υποψήφιοι ξόδεψαν αμύθητα ποσά για προβολή και διαφήμιση. Τρελά λεφτά που δεν ξοδεύει κόμμα σε προεδρικές εκλογές. Το προεκλογικό χρήμα είναι αναγκαίο κακό, αλλά οι υπερβολές βλάπτουν τη δημοκρατία και δημιουργούν εξαρτήσεις. Άστε που τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μια σταλιά τόπος είμαστε, τέτοιες προκλήσεις θα ήταν νούσιμο να αποφεύγονται. Στις εκλογές ψηφίζουν και οι φτωχοί και οι μεσαίοι και οι μη διαπλεκόμενοι. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Στις προηγούμενες εκλογές ο δικομματισμός βρήκε πάτο. ΔΗΣΥ+ΑΚΕΛ μαζί έβγαλαν σούμα στο 56,57%. Έτη φωτός από το σχεδόν 70% που έλαβαν στις εκλογές του 2011. Στις 20+ δημοσκοπήσεις η εξίσωση ΔΗΣΥ+ΑΚΕΛ φτάνει μετά βίας το 40%. Λόγω της αποχής, θα εκτοξευθεί στα πλασματικά ποσοστά του 55%+. Αν αγγίξουν το 60% καλά ξεμπερδέματα σε πέντε χρόνια. 

ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ: Χυδαιόπουλος 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή… 

 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home