Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

2021: Ίσως «τρελό πάρτι ανάπτυξης», ίσως όμως χειρότερο από 2020

2021: Ίσως «τρελό πάρτι ανάπτυξης», ίσως όμως χειρότερο από 2020

Thumbnail

Το καλύτερο και το σοφότερο είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Διότι αν το 2021 μετατραπεί σε «τρελό πάρτι ανάπτυξης» θα είναι κάτι το ευχάριστο, το ωραίο. Αλλά αν κάτι πάει λάθος, τότε το 2021 θα είναι χειρότερο οικονομικά απ’ ότι το 2020. Και όπως καταλήγουν και στις εκτιμήσεις τους οι Γερμανοί Οικονομολόγοι, «τα πράγματα είναι εύθραυστα»…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Τίποτα δεν τελείωσε. Η πανδημία δέρνει όλο σχεδόν τον πλανήτη και θα συνεχίσει να τον ταλαιπωρεί τουλάχιστο και κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021. Ωστόσο όλα σχεδόν τα οικονομικά φόρουμ και δεξαμενές σκέψεως κάνουν λόγο για «τρελή ανάπτυξη» κυρίως το δεύτερο εξάμηνο 2021… «αν όλα πάνε καλά!»

Η ανακοίνωση των Pfizer και Biontech ανέβασε τα χρηματιστήρια, δημιούργησε προσδοκίες αλλά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Για παράδειγμα, «η παραγωγή του είναι δαπανηρή, το συστατικό του είναι ασταθές, απαιτεί, επιπλέον, μεταφορά ψυχρής αλυσίδας και έχει σύντομη διάρκεια ζωής», δήλωνε τις προάλλες ο Ding Sheng, διευθυντής του Global Health Drug Discovery Institute του Πεκίνου, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg «μέσω ενός σύνθετου και δαπανηρού συστήματος αποθηκών κατάψυξης στα αεροδρόμια, ψυκτικών οχημάτων και ειδικά σχεδιασμένων σημείων εμβολιασμού, η εταιρία Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. ανέλαβε τη διανομή του εμβολίου της εταιρίας Pfizer κατά της  Covid-19, σε όλη την Κίνα. Αφού φτάσουν στα κέντρα εμβολιασμού, τα εμβόλια πρέπει να ξεπαγώσουν από τους -70 βαθμούς Κελσίου που συντηρούνται και να χρησιμοποιηθούν εντός πέντε ημερών, ειδάλλως αχρηστεύονται. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναληφθεί ένα μήνα μετά, για τη χορήγηση της δεύτερης προβλεπόμενης δόσης». Ο χάρτης πορείας που σκιαγράφησε η εταιρεία, στην οποία έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κίνας, προστίθεται στο δημοσίευμα, αποκαλύπτει τις τεράστιες και τρομακτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν εκείνοι που θα παραδώσουν το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer. 

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει το εξής: Το πρώτο τρίμηνο με τετράμηνο του 2021 θα είναι μια τρομερά δύσκολη οικονομική περίοδος. Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υιοθετεί τις εκτιμήσεις των οικονομικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της Γερμανίας για αυξημένο αριθμό χρεοκοπιών στις αρχές του 2021 ενώ είναι πασιφανές ότι οι εταιρείες και στην Κύπρο έχουν ήδη ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές και όρια τους και πλέον οι περισσότερες βρίσκονται στον «αναπνευστήρα». Το κύριο ζητούμενο για όλους είναι «ποιος θα αντέξει» έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά να μπορούν να επανέλθουν σε αυξητικούς ρυθμούς μετά το πρώτο τετράμηνο του 2021. 

Η ουσία λοιπόν είναι «όποιος αντέξει». «Σήμερα, γνωρίζουμε περισσότερα για την πανδημία και υπάρχουν στόχοι σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εμβόλια και την αντιμετώπιση της υγειονομικής διάστασης. Με αυτή τη προοπτική είμαι αισιόδοξος ότι τον επόμενο χρόνο θα επανέλθουμε σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η πολιτική η οποία ακολουθούμε θα έχει αποτελέσματα», δήλωσε τις προάλλες (12/11) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος και αυτός εκτιμά επιστροφή «σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης». 

Τις ίδιες εκτιμήσεις κάνει και το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 3,7% της γερμανικής οικονομίας ενώ για το 2020 η ύφεση αναμένεται να βρεθεί γύρω στο 5.5%. Η γερμανική Κυβέρνηση κάνει υψηλότερες εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 και τον τοποθετεί γύρω στο 4,4%.

Ωστόσο όλα είναι τόσο ρευστά, που ουδείς μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το που πάνε τα πράγματα. Όλες οι εκτιμήσεις, έχουν και ουρά… «αν όλα πάνε καλά». 

Το καλύτερο και το σοφότερο είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Διότι αν το 2021 μετατραπεί σε «τρελό πάρτι ανάπτυξης» θα είναι κάτι το ευχάριστο, το ωραίο. Αλλά αν κάτι πάει λάθος, τότε ίσως το 2021 να είναι χειρότερο οικονομικά απ’ ότι το 2020. Και όπως καταλήγουν και στις εκτιμήσεις τους οι Γερμανοί Οικονομολόγοι, «τα πράγματα είναι εύθραυστα»… 

Home