Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

8 + 1 λόγοι που μας "νευριάζει" η αγαπημένη μας Λευκωσία

του Μιχάλη Κυβιδιώτη
- 17.11.2018

8 + 1 λόγοι που μας "νευριάζει" η αγαπημένη μας Λευκωσία

Thumbnail
του Μιχάλη Κυβιδιώτη

Η πόλη που αγαπάμε και ας μας πληγώνει 

Τη Λευκωσία οι Λευκωσιάτες την αγαπάνε! Πολύ! Και ας μην έχει θάλασσα όπως οι υπόλοιπες πόλεις.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους νευριάζουμε ακόμα και αν δεν το εκδηλώνουμε τόσο πολύ δημόσια. 

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε 8 λόγους για τους οποίους εξοργιζόμαστε αυτοί θα ήταν οι εξής: 

  • Η παραμελημένη Λεωφόρος Μακαρίου: Στη λεωφόρο που μεγαλώσαμε, που έσφιζε από ζωή, τώρα βλέπουμε ένα δρόμο που κατά διαστήματα θυμίζει φάντασμα. Χωρίς κόσμο να ψωνίζει, χωρίς γεμάτες τις καφετέριες. Δυστυχώς τίποτα δε θυμίζει την αρχική της λάμψη, δείχνει πιο παραμελημένη από ποτέ.
  • Τα πολύ υψηλά ενοίκια: Τα υπερτιμημένα σπίτια/διαμερίσματα, τα οποία είναι και κακώς συντηρημένα και πολύ λίγα σε αριθμό, για τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε τόσο ακριβά ενοίκια. Τον τελευταίο καιρό οποίος ψάχνει για στέγη και δεν έχει οικονομική άνεση θα χρειαστεί να κάνει τάμα για να βρει κάτι να καλύπτει ελαφρώς τις ανάγκες του.

 

Νέα αύξηση στις τιμές των ακινήτων - Που παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες
  • Η συγκοινωνία: Πολύ αραιά δρομολόγια. Ένα σύστημα συγκοινωνίας στο οποίο εξυπηρετούνται μόνο οι μαθητές και οι αλλοδαποί εργάτες.

  • Οι ανύπαρκτοι ποδηλατοδρόμοι: Ποδηλατοδρόμοι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, πλήρης απουσία τους από το κέντρο της πόλης. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα δίκτυο να εξυπηρετούνται οι φοιτητές, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς λόγω των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  • Η πλατεία Ελευθερίας: Όσο χιούμορ και να διαθέτει κανείς, δεν μπορεί να κάνει πλάκα για ένα έργο το οποίο έχει καταντήσει το γεφύρι της Άρτας. Και δεν είναι αστείο επειδή μιλάμε για μια χρόνια ταλαιπωρία των οδηγών και των πεζών, στο κέντρο της πόλης. Εμείς θέλουμε απλά να δούμε ένα όμορφο έργο στην πόλη μας, γιατί πια ζηλεύουμε τις άλλες πόλεις που έχουν ωραία μέρη να συχνάζουν και να απολαμβάνουν.

  • Η αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι: Τα καιρικά φαινόμενα σίγουρα δεν περνάνε από το χέρι μας. Όμως το να υπάρχουν μέρη με σκιάσεις, νερά και δέντρα σίγουρα είναι κάτι που θα άφηνε το Λευκωσιάτη να κυκλοφορεί και σε αλλά μέρη εκτός από τα εμπορικά κέντρα της πόλης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πλέον.

 

Ο Δήμος Λευκωσίας μας "αλλάζει τα φώτα"
  • Το πάρκινγκ: Και συγκεκριμένα το πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Από τη μια θα πας πεις ότι καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν έχει πολλά πάρκινγκ στο κέντρο της άρα γιατί να το κάνουμε και ζήτημα; Το ζήτημα όμως είναι ότι σε καμία ευρωπαϊκή πόλη με τόσους κατοίκους δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα με τις συγκοινωνίες, άρα η μόνη μας πρόσβαση είναι το αυτοκίνητο.
  • Η έλλειψη τυπικότητας: Το μεγαλύτερο αγκάθι της Λευκωσίας είναι η έλλειψη τυπικότητας. Αγκάθι που υπάρχει φυσικά και σε κάθε πόλη της Κύπρου. Το ότι όλοι την αντιμετωπίζουν σαν το «τσιφλίκι τους» και πως οι κανόνες που τη διέπουν αφορούν μόνο τους ξένους. Θα σταθμεύουμε όπου θέλουμε γιατί αυτή είναι η γειτονιά μας, επειδή θα κάνουμε μόνο «δυο λεπτά», γιατί προφανώς δε θα πρέπει “εμείς» να περιμένουμε στην ούρα επειδή αυτή είναι η τράπεζα μας/ το σουπερμάρκετ που μεγαλώσαμε κτλ. Θα περάσουμε φυσικά με κόκκινο φανάρι, θα ζητήσουμε από την αστυνομία να μη μας «λαπορτάρει» παρά την παρανομία μας. Αν θέλουμε κάτι σε κάποια υπηρεσία θα έρθει ο «κουμπάρος» μας να μας εξυπηρετήσει και ας περιμένουν οι άλλοι στη σειρά. Κάνουμε λίγο πολύ ότι γουστάρουμε, γιατί πρώτα είμαστε εμείς και μετά ο ξένος, ο Πακιστανός, η Φιλιππινέζα.

  • Η ταλαιπωρία στους δρόμους: Σημειωτόν επί ώρες, ουρές οι Λευκωσιάτες, ειδικά την ώρα που πάμε δουλειά το πρωί και την ώρα που πάμε σπίτι το απόγευμα. Αυτό το απόγευμα παιδιά δεν παλεύεται με τίποτα. Μια ώρα ολόκληρη για να κάνουμε μια διαδρομή που κανονικά μπορεί να καλυφθεί σε 10 λεπτά. Και η αστυνομία έκρινε ότι μόνο το πρωί πρέπει να βοηθήσει την τροχαία κίνηση στους δρόμους. 

Οι απόψεις αποτελούν προσωπικές σκέψεις των αρθρογράφων και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν άποψη της Offsite.

Home