Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το ΑΚΕΛ γιατί δεν πρωτοτυπεί στο θέμα ΦΠΑ Α’ Κατοικίας;

Το ΑΚΕΛ γιατί δεν πρωτοτυπεί στο θέμα ΦΠΑ Α’ Κατοικίας;

Λογικά κάποιος θα ανέμενε από το ΑΚΕΛ να ζητά ΜΗΔΕΝΙΚΟ συντελεστή ΦΠΑ για κατοικίες έως τα 150τμ και τέλος. Όποιος αγοράζει κατοικία έως τα 150τμ θα έχει 0% ΦΠΑ. Όποιος αγοράζει κατοικίες πέραν των 150τμ θα πληρώνει 19% από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ πρώτης κατοικίας πηγαινοέρχεται εδώ και καιρό. Και μάλιστα τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα έντονα αφού η ΕΕ προχωρεί την διαδικασία για επιβολή προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ‘αρνείται’ να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελλών.

Κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες είναι στη σωστή πλευρά. Διότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ είτε 1% είτε 5% είτε 10% είτε τέλος πάντων λιγότερο από το 19% υφίσταται για έναν και μοναδικό λόγο: Να διευκολυνθούν οι πολίτες να εξασφαλίζουν στέγη. Να μπορούν να αγοράζουν την Α’ Κατοικία τους. 

Και είναι λογικό, οι Βρυξέλλες να ζητούν ρύθμιση και στόχευση. Διότι δεν κάνει νόημα να ‘χαρίζεις’ ΦΠΑ σε κάποιο που διαθέτει ένα ή και περισσότερα εκατομμύρια ευρώ για την αγορά μιας κατοικίας (διαμέρισμα ή σπίτι). Ούτε και είναι λογικό να πληρώνει μειωμένο ΦΠΑ κάποιος που θέλει να κτίσει ή να αγοράσει μια βίλα των 500 τετραγωνικών μέτρων. Αυτά ίσχυαν ή καλύτερα συνεχίζουν να ισχύουν στην Κύπρο για τα πρώτα 200 τετραγωνικά ανεξαρτήτως τελικού εμβαδού ανεξαρτήτως αξίας. Για τα πρώτα 200τμ πληρώνεις 5% ΦΠΑ και για όποιο τετραγωνικό πέραν των 200 πληρώνεις 19%. 

Το ερώτημα, το οποίο ουσιαστικά φαίνεται να δημιουργεί και την καθυστέρηση είναι το εξής: ΄

Ωραία να θέσουμε κριτήρια τετραγωνικών (και αξίας – στο θέμα αξίας φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία και με τις Βρυξέλλες). Αλλά πόσα είναι τα ιδανικά τετραγωνικά που μπορούν να θεωρηθούν ως ‘κριτήριο’ για να βοηθηθεί ο πολίτης να αποκτήσει πρώτη κατοικία; 

Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν αυτά τα τετραγωνικά στα 90τμ έως και 110τμ. Η συζήτηση στη Βουλή φαίνεται να οδηγεί στα 130τμ για 5% και έως 180τμ να πληρώνεις 19% αλλά πέραν των 180τμ δεν θα δικαιούσαι καθόλου μειωμένο συντελεστή και θα πληρώνεις 19% από το πρώτο τετραγωνικό.

Στην πιο πάνω πρόταση φαίνεται να υπάρχει συμφωνία πλην του ΑΚΕΛ, το οποίο υποστηρίζει πως το 5% ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμόζεται μέχρι τα 140τμ Α’ Κατοικίας. Δηλαδή 10τμ περισσότερα απ’ ότι υποστηρίζουν τα άλλα κόμματα. 

Το ΑΚΕΛ όμως κάνει λάθος. Το ΑΚΕΛ, το οποίο κόπτεται κατά τα άλλα για τον λαό και την εργατική τάξη, θα έπρεπε να είχε μια πιο ριζοσπαστική και ανατρεπτική πρόταση και όχι να ‘πορτοκλωτσά’ για 10τμ πάνω κάτω.

Λογικά κάποιος θα ανέμενε από το ΑΚΕΛ να ζητά ΜΗΔΕΝΙΚΟ συντελεστή ΦΠΑ για κατοικίες έως τα 150τμ και τέλος. Όποιος αγοράζει κατοικία έως τα 150τμ θα έχει 0% ΦΠΑ. Όποιος αγοράζει κατοικίες πέραν των 150τμ θα πληρώνει 19% από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. 

Γιατί; Μα διότι τα 150τμ είναι ένα συμβατικό εμβαδό, το οποίο μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας στην Κύπρο. Υπάρχουν έξυπνα σχέδια, έξυπνες λύσεις που μπορούν να καλύψουν αυτές τις βασικές ανάγκες. Δεν χρειάζονται μεγάλα εμβαδά και αυτό επιβεβαιώνεται από την εμπειρία όλων, όσων διαθέτουν σπίτια πέραν των 180τμ. Ανεκμετάλλευτοι χώροι, έξοδα συντήρησης και χίλια δυο άλλα, που για μια οικογένεια χαμηλής και μεσαίας τάξης μετατρέπεται ουσιαστικά σε ‘μαρτύριο’ και ‘τιμωρία’. Και εσύ, ως Νομοθέτης, αφού αυτό καλείσαι να κάνεις: Να προστατέψεις την χαμηλή και μεσαία τάξη παραχωρώντας της χαμηλό ΦΠΑ για απόκτηση κατοικίας, αλλά την ίδια ώρα με αυτό τον τρόπο την προστατεύεις από τα επαναλαμβανόμενα έξοδα που θα έχει άμα αγοράσει την κατοικία. 

Συνεπώς, οι Νομοθέτες δεν έχουν μόνο εντολή να Νομοθετούν βάσει ‘συμφερόντων’ αλλά μέσα από τις Νομοθεσίες τους να ‘διευκολύνουν’ τους πολίτες του κράτους και να μην τους ωθούν σε ‘σπάταλες’ ιδέες και πράξεις ‘διότι έτσι θα κερδίσουν περισσότερα οι φίλοι μας οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οι φίλες μας κατασκευαστικές εταιρείες’.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

Home