Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναστασιάδης: Έφερνε Ρώσους και τους «κανόνιζε» η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
25.10.2021 - 06:28

Αναστασιάδης: Έφερνε Ρώσους και τους «κανόνιζε» η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ

10 απαντήσεις για τα pandora papers και 4 συμπεράσματα… 

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Αν και η Στήλη είχε πρόθεση να σχολιάσει μια πολιτική τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία κρίνεται ως η ουσιαστικότερη πολιτική δήλωση που έγινε στην Κύπρο, τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες, (διότι ξέρετε, στην Κύπρο γίνονται πολλές πολιτικές τοποθετήσεις αλλά οι περισσότερες είναι αίολες), εντούτοις δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το μπάχαλο με τα pandora papers που εξακολουθεί τεχνηέντως να διατηρείται στην δημόσια σφαίρα μόνο και μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Λοιπόν. Ας τα πάρουμε ένα, ένα. 

1/ Τι είναι τα pandora papers; Αντιγράφω από Deutsche Welle (σκόπιμα έτσι ώστε να μην θεωρηθεί ότι κάνω προσωπική ερμηνεία ή ότι είναι από κάποιο κυβερνητικό ή αντιπολιτευτικό κόμβο / ΜΜΕ / έγγραφο από Κύπρο): Pandora Papers αποκαλείται η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαρροή δεδομένων για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους. Σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα έχουν διαρρεύσει και αξιολογηθεί από το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), στο οποίο συμμετέχουν 150 μέσα ενημέρωσης από όλον τον κόσμο- μεταξύ άλλων το BBC, τα γερμανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR, οι εφημερίδες Guardian, Süddeutsche Zeitung, Aftenposten κ.α. Σύμφωνα με αυτά τα απόρρητα έγγραφα εκατοντάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες και αστέρες του θεάματος έχουν επιχειρήσει να αποκρύψουν μέρος της περιουσίας τους, καταφεύγοντας σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες. Σε πολλές χώρες η πρακτική αυτή είναι απολύτως νόμιμη, αλλά δεν παύει να προκαλεί ερωτήματα για το «νόμιμο και το ηθικό…». 

2/ Πόσοι πολιτικοί εμπλέκονται; (από DW): Συνολικά 336 πολιτικοί από όλον τον κόσμο φέρονται να έχουν εμπλακεί σε συναλλαγές με offshore εταιρείες.

3/ Υπάρχουν πολιτικοί από Κύπρο και Ελλάδα; (από DW): Στην ιστοσελίδα του δημοσιογραφικού δικτύου ICIJ ένας χάρτης τους κατανέμει με γεωγραφικά κριτήρια, για παράδειγμα τρεις στη Γαλλία, πέντε στην Ισπανία κλπ Στην Ελλάδα ή την Κύπρο δεν αναφέρεται ούτε ένας.

4/ Εμφανίζεται το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη ως εμπλεκόμενου; Ο Νίκος Αναστασιάδης ως εμπλεκόμενος δεν εμφανίζεται αλλά εμφανίζεται το πρώην δικηγορικό του γραφείο, το οποίο φέρει το ονομά του. 

5/ Γιατί εμφανίζεται το πρώην γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη; Διότι στην έρευνα ένα από τα ονόματα των Πολιτικών που φέρονται να εμπλέκονται είναι αυτό του Ρώσου επιχειρηματία και πρώην γερουσιαστή Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο οποίος είχε δοσοληψίες με το γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ». 

6/ Τι δοσοληψίες είχε ο Λεμπέντεφ με το «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ»; (από DW):  «Το δικηγορικό γραφείο ‘Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες' εμφανίζεται στα Pandora Papers ως κομβικός διαμεσολαβητής για υπεράκτιες εταιρείες που απευθύνονται σε Ρώσους με οικονομική επιφάνεια. Η εταιρεία διατηρεί το όνομα του ιδρυτή της, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ οι δύο κόρες του είναι συνεργάτες του γραφείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας compliance manager στο δικηγορικό γραφείο Algocal του Παναμά είχε διαπιστώσει, το 2015, ότι η κυπριακή δικηγορική εταιρεία είχε βοηθήσει τον Ρώσο ολιγάρχη και πρώην γερουσιαστή Λεονίντ Λεμπέντεφ να αποκρύψει την ιδιοκτησία τεσσάρων εταιρειών, εμφανίζοντας υπαλλήλους της δικηγορικής εταιρείας ως ιδιοκτήτες τους. Ο Λεμπέντεφ- βαρώνος του πετρελαίου και παραγωγός του κινηματογράφου με διασυνδέσεις στο Χόλιγουντ- διέφυγε από τη Ρωσία το 2016, όταν οι αρχές τον κατηγόρησαν για κατάχρηση ποσού 220 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία ενέργειας. Ο Λεμπέντεφ δεν απάντησε στην παράκληση για κάποιο σχόλιο. Είναι άγνωστο που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση αυτή. Επίσης, η κυπριακή δικηγορική εταιρεία είχε ετοιμάσει συστατικές επιστολές για τον Ρώσο μεγιστάνα του χάλυβα Αλεξάντερ Αμπράμοφ, μία εκ των οποίων είχε συνταχθεί λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ πρόσθεσαν το όνομα του Αμπράμοφ στον κατάλογο ολιγαρχών που συνδέονται με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Αμπράμοφ δεν απάντησε στην παράκληση για κάποιο σχόλιο». 

7/ Υπήρχε και άλλη σχέση του «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ» με τον Λεονίντ Λεμπέντεφ; Ναι. Αιτήθηκε εκ μέρους του Ρώσου Κυπριακό Διαβατήριο. 

8/ Πότε; Πήρε; Και τι έγινε; Το 2011 (επί Κυβέρνησης ΑΚΕΛ) και ναι έλαβε Κυπριακή Υπηκοότητα. 

9/ Αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις η Κύπρος στα pandora papers; Ναι. 

10/ Γιατί; (από DW): Οι αναφορές για την Κύπρο δεν εξαντλούνται στον πρόεδρο της χώρας. Μεταξύ των δικηγορικών γραφείων με τις περισσότερες συναλλαγές πολιτικών προσώπων εμφανίζεται, στην έκτη θέση … (αναφέρεται σε όνομα δικηγορικού γραφείου η DW)… με έδρα τη Λευκωσία. Σε μία άλλη κυπριακή πτυχή των Pandora Papers η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για κυπριακές υπεράκτιες εταιρείες του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ενδεχομένως του πρώην ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόισκι.

Λοιπόν. 

Θέλετε και άλλα; 

Συμπέρασμα 1: Το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη δεν έκανε κάτι που ήταν παράνομο. Έκανε αυτό που έκαναν σχεδόν όλα τα δικηγορικά γραφεία της Κύπρου νόμιμα. Να σας το πω εκλαϊκευμένα, έκρυβαν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών. Νόμιμα!!! Έτσι ήταν η Νομοθεσία, αυτό έκαναν και αυτό κάνουν και μέχρι σήμερα με μια υποσημείωση, ότι σήμερα είναι υποχρεωμένα τα δικηγορικά γραφεία να καταγράφουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών σε ένα απόρρητο αρχείο, το οποίο ανοίγει μόνο κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου. Δηλαδή, αν αύριο πάτε σε ένα δικηγόρο και του πείτε άνοιξε μου μια εταιρεία χωρίς να φαίνομαι εγώ ως ο ιδιοκτήτης, το δικηγορικό γραφείο μπορεί να σας εξυπηρετήσει έναντι εννοείται αμοιβής. Νόμιμα. 

Συμπέρασμα 2: Δηλαδή ο Αναστασιάδης ή έστω το πρώην του δικηγορικό γραφείο έφερνε Ρώσους Ολιγάρχες και τους πολιτογραφούσε η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ...

Συμπέρασμα 3: Όλος αυτός ο ντόρος γίνεται δηλαδή για το ότι το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη έπρεπε να είχε ή να αλλάξει όνομα; Αν ναι, τότε το ΑΚΕΛ αντί να φωνάζει ας βάλει μια Πρόταση Νόμου, να θεσμοθετήσει πως πλέον απ’ εδώ και μπρος όποιος πολίτης διοριστεί ή εκλεγεί σε κρατικό / πολιτειακό αξίωμα και έχει εταιρεία / γραφείο κτλ που φέρει το όνομά του είναι υποχρεωμένος να αλλάξει το όνομα της εταιρείας ή του γραφείου του… 

Συμπέρασμα 4: Μα είναι με έτσι αντιπολίτευση που θα επέλθει η αλλαγή το 2023; 

Home