Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναστασιάδης: Ψηφίστε όποιον θέλετε – Ο ΔΗΣΥ θα μείνει ενωμένος

Αναστασιάδης: Ψηφίστε όποιον θέλετε – Ο ΔΗΣΥ θα μείνει ενωμένος

Ποιοι είναι οι 3 λόγοι που ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι θα έχει ρόλο και λόγο στο ΔΗΣΥ, ότι θα προστατεύσει τον ΔΗΣΥ από διάσπαση την επομένη των εκλογών, ότι ο καιρός που όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος έχει παρέλθει και ότι αν ο ΔΗΣΥ θα είναι αντιπολίτευση ή όχι θα αποφασιστεί μετά και συλλογικά… 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp 

Ο Νίκος Αναστασιάδης παραχωρώντας τις προάλλες (20/12) συνέντευξη στους συναδέλφους  Σωτήρη Παρούτη και Μιχάλη Παυλίδη στο Omega είπε μεταξύ άλλων ότι μετά τις Προεδρικές θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα έχει ρόλο ώστε να ενωθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός και να μην διασπαστεί. 

Είπε και διάφορα άλλα. Είπε για παράδειγμα ότι δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι αρκετοί Συναγερμικοί επέλεξαν και στηρίζουν άλλο υποψήφιο (Νίκο Χριστοδουλίδη) και μάλιστα είπε πως ο καιρός που όποιος έφευγε από το μαντρί τον έτρωγε ο λύκος έχει παρέλθει.

Είπε ακόμη πως το κατά πόσο θα είναι ο ΔΗΣΥ ή όχι αντιπολίτευση θα αποφασιστεί μετά και συλλογικά. 

(Δείτε τις επίμαχες αναφορές του Ν. Αναστασιάδη στο 8λεπτο βίντεο)

Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν αναφερόταν στα του ΔΗΣΥ, έδιδαν ένα στίγμα. Ένα μήνυμα. 

Αρχικά, ο ίδιος εμφανίστηκε ως ο Πατριάρχης της παράταξης του ΔΗΣΥ, ο οποίος παρακολουθώντας δυο στελέχη του κόμματος (ο ένας ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο άλλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης) να έρχονται σε σύγκρουση, ένιωθε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση –ως Πατριάρχης- να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης. 

Η στάση που τήρησε ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν αυτή ενός πατέρα / μητέρας που βλέπει δυο παιδιά του/της να τσακώνονται και προσπαθεί να μην πάρει έντονα το μέρος του ενός ή του άλλου για να μην δημιουργήσει περαιτέρω σύγκρουση και επιπλέον να διατηρήσει όσο γίνεται μια ουδέτερη στάση, ώστε μετά να του/της είναι πιο εύκολο να μερώσει τα δυο παιδιά του/της και να μην του/της διαλύσουν το σπίτι.  

Ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα άλλες δυο περιπτώσεις στο παρελθόν όπου ο ΔΗΣΥ κινδύνεψε να διασπαστεί ενόσω ήταν ο ίδιος Πρόεδρος του κόμματος και όμως κατάφερε να τον κρατήσει ενωμένο. Η πρώτη ήταν στις Προεδρικές του 2003 και η δεύτερη στο Δημοψήφισμα του 2004. 

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το παράδειγμα που έφερε ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι ακριβώς έτσι. Δηλαδή, ενώ μεν στην κρίση του 2003 με τις Προεδρικές εκλογές δεν έγιναν διαγραφές, αυτό, δεν έγινε εξ’ υπαιτιότητος δικής του αλλά ήταν θέση του μ. Γλαύκου Κληρίδη. Στην δε κρίση του Δημοψηφίσματος, του 2004, ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διέγραψε δυο στελέχη – Βουλευτές του, τους Πρόδρομο Προδρόμου και Ρίκκο Ερωτοκρίτου, και μετέπειτα, μετά τις Ευρωεκλογές διέγραψε και τον Δημήτρη Συλλούρη, διότι υποστήριξε άλλο συνδυασμό υποψηφίων (με υποψήφιο τον Γ. Μάτση) από αυτόν του κόμματος. 

Όπως και να έχει, η ουσία εδώ όμως είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, μέσα από τις οποίες εξάγονται κάποια πολιτικά συμπεράσματα και κυρίως οι λόγοι που έκανε αυτές τις τοποθετήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης: 

Πρώτον. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνειδητοποιεί ότι σε δυο μήνες, πολιτικά θα είναι ένας ‘πρώην’, ένας ‘τέως’. Δεν θα έχει κανένα ενεργό ρόλο και κανένα ενεργό λόγο στα πολιτικά ή ακόμη και στα κομματικά δρώμενα, πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα τοποθετήσεις / θέσεις που εκφράζονται κατά καιρούς απ’ όλους τους ‘πρώην’, και δη μάλιστα τους πρώην σε τέτοια ηλικία, οι οποίοι δηλαδή δεν έχουν καμία πιθανότητα να επανεμφανιστούν στην ενεργή πολιτική. Αυτό εννοείται πως δεν αρέσει στον Νίκο Αναστασιάδη. Εξού και έκανε ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι θεωρεί πως ο ίδιος έχει ρόλο, έχει λόγο αλλά και υποχρέωση να ‘επανενώσει’ τον ΔΗΣΥ. Η τοποθέτηση αυτή, του δημιουργεί την αίσθηση πως θα παραμείνει ενεργά εμπλεκόμενος με τα της πολιτικής, ότι θα είναι χρήσιμος και κυρίως ότι θα διατηρήσει την αίγλη ‘της δύναμης και της εξουσίας’ που απολάμβανε τα τελευταία 10 χρόνια ως ο ανώτατος άρχοντας του τόπου και τα προηγούμενα 16 χρόνια ως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 26 χρόνια δεν τα λες και λίγα. Το 1/3 της ζωής του το πέρασε ως ο ‘πανίσχυρος άνθρωπος’ του τόπου, δεν είναι εύκολο από την μια μέρα στην άλλη να μετατραπείς σε ‘πρώην’ και να μην σε υπολογίζει κανένας. 

Δεύτερον. Η τελευταία γραμμή στο πιο πάνω σημείο, αποτελεί τον δεύτερο λόγο που ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε αυτές τις τοποθετήσεις. Η αίσθηση δηλαδή του φόβου της απώλειας της ‘δύναμης’ την οποία ένιωθε ότι απολάμβανε τα τελευταία 26 χρόνια αλλά και ο φόβος της απώλειας της αίσθησης ότι ‘με έχουν ανάγκη’, ‘τύφλωσαν’ τον Νίκο Αναστασιάδη και ουσιαστικά δημόσια είπε λίγο – πολύ πως θα διατηρήσει τα ηνία –έστω και παρασκηνιακά- τόσο στο ΔΗΣΥ και κατ’ επέκταση στην Κυβέρνηση. ‘Άρα κύριοι να ξέρετε ότι εγώ πάλι κάνω κουμάντο’, είπε σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως προς τους Συναγερμικούς. 

Τρίτον. Οι δυο πιο πάνω λόγοι, είναι τόσο ισχυροί, που οδήγησαν τον Αναστασιάδη να δώσει ‘κλάδο ελαίας’ (χωρίς να σημαίνει πως είναι κακό ή καλό – αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης) σε όλους τους Συναγερμικούς που δεν θα ακολουθήσουν την κομματική απόφαση για στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου. Θεώρησε ότι ενεργώντας ‘υπεράνω’ αυτόματα συσπειρώνει όλο τον Συναγερμικό κόσμο γύρω από το πρόσωπο του την επομένη των εκλογών και ότι ο ίδιος θα ενώσει τον ΔΗΣΥ (κάτι που άλλωστε είπε). Αυτό του επιτρέπει να πετύχει δυο πράματα: Α/ Σώζει την υστεροφημία του στον Συναγερμικό κόσμο, ο οποίος ‘θα του χρωστά για άλλη μια φορά’ επειδή ‘έσωσε το κόμμα από διάσπαση’ και Β/ Τον τοποθετεί εκ νέου στο επίκεντρο των κομματικών και πολιτικών εξελίξεων για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια αφού είτε εκλεγεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε το μήνυμα πως ‘και οι δυο είναι το ένα και το αυτό’ και πως στο τέλος της ημέρας ‘είμαστε όλοι Συναγερμικοί’.

Υγ. Ανεξαρτήτως κινήτρων ή άλλων λόγων, η παρέμβαση Αναστασιάδη κρίνεται από πολλούς (εντός ΔΗΣΥ) ως θετική και από άλλους (εντός ΔΗΣΥ) αρνητική. Η Στήλη σήμερα δεν κρίνει την παρέμβαση Αναστασιάση αλλά καταγράφει αφενός τα γεγονότα και αφετέρου την πολιτική τους ερμηνεία.  

Χρόνια Πολλά. 

Home