Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυστηρό Lockdown τέλος; Τα βλέμματα στην Οικονομία

Αυστηρό Lockdown τέλος; Τα βλέμματα στην Οικονομία

Thumbnail

αν δεν δοθεί ανάσα στην οικονομία -έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις- θα είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει σοβαρό ποσοστό επιχειρήσεων να επαναλειτουργήσει. Κάτι που θα έχει -εννοείται- οικονομικό αντίκτυπο αλλά κυρίως κοινωνικό αντίκτυπο αφού η καμπύλη των ανέργων θα εκτοξευθεί. Θα διαλυθούν νοικοκυριά, θα τιναχτούν στον αέρα πλάνα, θα προκληθεί κοινωνικό αλαλούμ με μεγάλα ποσοστά πολιτών να μετατρέπονται από την μια στιγμή στην άλλη σε λήπτες κρατικών επιδομάτων.

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Την προηγούμενη Τετάρτη (15/4) το Υπουργικό ενέκρινε το πλαίσιο εξόδου της Κύπρου από το lockdown, μια διαδικασία η οποία δεν θα είναι εύκολη ούτε και γρήγορη. 

Αν όλα πάνε καλά, και το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αρχές Μαΐου αναμένεται να αρχίσουν δειλά δειλά να λειτουργούν οικοδομές, άλλα επαγγέλματα που εκτελούνται υπαίθρια ίσως και κάποιες μικρές επιχειρήσεις, όπως κουρεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου κάτω βεβαίως από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους όπως πχ να συνεχίσει να τηρείται το μέτρο της «αποστασιοποίησης». «Το 2ο στάδιο αφορά σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων που υπολογίζεται, αν επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αρχίσει σταδιακά γύρω στις αρχές Μαΐου σε τομείς καίριας σημασίας για την οικονομία και στη βάση επιδημιολογικών στοιχείων με συντονισμένο τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια συγκράτησης του ιού στην Κύπρο. Για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα πρέπει να ικανοποιούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, για παράδειγμα, η μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, η επάρκεια του ιατρικού συστήματος και τρίτον η συστηματική παρακολούθηση μέσα από τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Malls και άλλοι χώροι μαζικής συγκέντρωσης δεν αναμένεται να ανοίξουν σύντομα ενώ τα σχολεία το πιθανότερο είναι ότι θα ανοίξουν και πάλι με την νέα χρονιά. 

Τα δε αεροδρόμια αναμένεται να είναι στα τελευταία στάδια της άρσης των περιορισμών αφού πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί ότι εντός της χώρας δεν υπάρχουν πλέον κρούσματα ή ότι είναι σε τόσο μικρό βαθμό που θεωρούνται «ελεγχόμενα».  

Τα πλάνα αυτά, της σταδιακής άρσης δηλαδή των περιοριστικών μέτρων, δεν τα κάνει μόνο η Κύπρος. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ άρχισαν ήδη να εξαγγέλλουν τα πλάνα άρσης των περιοριστικών μέτρων, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς βέβαιος για το πώς θα κυλήσουν τα πράματα. 

Οι χώρες φτάνουν σιγά σιγά στο κομβικό σημείο που θα πρέπει να επιλέξουν: 

είτε την διασφάλιση της υγείας όσο το δυνατό καλύτερα γίνεται από τον COVID19 μέσω των μέτρων αλλά την ίδια ώρα τεράστιες οικονομικές απώλειες και με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, 

είτε το ρίσκο του COVID19 με σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αλλά με έναρξη της ομαλότητας (όσο ομαλή μπορεί να είναι η κατάσταση) και την έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έστω σε μικρό βαθμό αρχικά. 

Και σαφώς προσανατολίζονται και επιλέγουν το δεύτερο, αφού η πρώτη επιλογή -που είναι αυτό που ζούμε τώρα τόσο η Κύπρος όσο και οι περισσότερες χώρες- ενδεχομένως να επιφέρει χειρότερες συνέπειες κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο αφού κάθε μέρα που περνάει οι οικονομικές ζημιές εταιρειών και μικρομεσαίων είναι χειρότερες και κινδυνεύουν να εισέλθουν σε «μια μη ανατρέψιμη κατάσταση». 

Δηλαδή, αν δεν δοθεί ανάσα στην οικονομία -έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις- θα είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει σοβαρό ποσοστό επιχειρήσεων να επαναλειτουργήσει. Κάτι που θα έχει -εννοείται- οικονομικό αντίκτυπο αλλά κυρίως κοινωνικό αντίκτυπο αφού η καμπύλη των ανέργων θα εκτοξευθεί. Θα διαλυθούν νοικοκυριά, θα τιναχτούν στον αέρα πλάνα, θα προκληθεί κοινωνικό αλαλούμ με μεγάλα ποσοστά πολιτών να μετατρέπονται από την μια στιγμή στην άλλη σε λήπτες κρατικών επιδομάτων. 

Είναι πάνω σε αυτή την εξίσωση που εργάζονται η Κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα της δεν είναι άσπρο – μαύρο. Διότι το καίριο πλέον ερώτημα δεν είναι οι απώλειες αλλά πιο σενάριο από τα δυο θα έχει τις λιγότερες απώλειες. Εξού και ενώ αρχικά γινόταν λόγος από χώρες της ΕΕ για έναρξη πτήσεων από τον Σεπτέμβριο, τώρα, γίνονται εκ νέου δεύτερες σκέψεις κατά πόσο η αεροπορική βιομηχανία θα μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί συντομότερα. 

Η απόφαση πάντως, ενόσω δεν ανακαλύπτεται η απόλυτη θεραπεία για τον COVID19, θα είναι δύσκολη. Ωστόσο όπως φαίνεται επιβεβλημένη…  

Home