Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλευτικές: Ποιο μπλοκ θα έχει την πλειοψηφία; Αβέρωφ ή Νικόλα;

Βουλευτικές: Ποιο μπλοκ θα έχει την πλειοψηφία; Αβέρωφ ή Νικόλα;

Το ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτηριστικό των Βουλευτικών του 2021 - Ποια είναι αυτά τα μπλοκ - Ψάχνοντας το «Χρυσό 29»… αντί τα ποσοστά του 2016    

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Και έτσι, υπό αυτές τις περιστάσεις και περίεργες καταστάσεις, μπαίνουμε στην τελική ευθεία των Βουλευτικών εκλογών, οι σημαντικότερες εκλογές για τα κόμματα και οι δεύτερες πιο σημαντικές της πολιτείας. Το γιατί είναι οι Βουλευτικές είναι οι σημαντικότερες εκλογές για την κομματική ζωή του τόπου το είχαμε εξηγήσει στο παρελθόν αλλά επιγραμματικά ας σημειώσουμε πως οι Βουλευτικές θεωρούνται ως οι σημαντικότερες εκλογές για τα κόμματα, αφού βάσει αυτών των εκλογών γίνεται η κατάταξή τους σε εκλογική δύναμη, βάσει αυτών των εκλογών γίνεται η αναλογική αντιπροσώπευση των πολιτών στο κοινοβούλιο και βάσει αυτών των εκλογών γίνονται όλες οι επί μέρους διαδικαστικές εξισώσεις όπως αριθμό κοινοβουλευτικών συνεργατών, ύψος κρατικής χορηγίας, συμμετοχή στο Εθνικό κτλ κτλ. 

Το ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτηριστικό  

Αυτή τη φορά οι Βουλευτικές εκλογές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο τα της Πανδημίας και ότι διεξάγονται υπό μερικό lockdown και μετά από δυο χρόνια «κλειδώματος». Δεν είναι μόνο ότι ζούμε πρωτόγνωρα είδη προεκλογικής εκστρατείας (online, zoom, skype κτλ κτλ) χωρίς προσωπική επαφή υποψηφίων με ψηφοφόρων. Αυτές είναι επί μέρους παράμετροι κυρίως διαδικασίας και όχι πολιτικής ουσίας. Αλλά και επί της πολιτικής ουσίας έχουμε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτές τις Βουλευτικές εκλογές, το οποίο δεν συναντήσαμε ξανά την τελευταία 20ετία. Και αυτό το χαρακτηριστικό έρχεται να προστεθεί στην πολιτική εξίσωση των Βουλευτικών αναδεικνύοντας αυτή την εκλογική διαδικασία ως τις «Εκλογές των Εκλογών». 

Ποιο είναι αυτό το πολιτικό χαρακτηριστικό; Το ότι ίσως για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά το κύριο ζητούμενο να μην είναι τα ποσοστά ανά κόμμα αλλά τα ποσοστά και κατ’ επέκταση οι έδρες ανά «πολιτικό μπλοκ». 

Έχουμε δηλαδή σε αυτές τις εκλογές κάτι που δεν είχαμε στις εκλογές του 2016 αλλά ούτε και του 2011 αλλά το είχαμε ως ένα βαθμό τη δεκαετία του ’80 και ίσως του ’90. Όπου δηλαδή προ των εκλογών διαμορφώνονται «πολιτικά μπλοκ», τα οποία μέσα από τις Βουλευτικές αναζητούν και επιδιώκουν τον μαγικό αριθμό των 29 εδρών, τουτέστιν την πλειοψηφία της Ολομέλειας. 

Ποια είναι αυτά τα μπλοκ

Η πολιτική ανάγνωση των πραγμάτων, των πολιτικών θέσεων αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων μας φανερώνει την ύπαρξη της τάσης για την συγκρότηση δυο πολιτικών μπλοκ ή δυο πολιτικών «υπερομάδων», οι οποίες διεκδικούν και οι δυο την πλειοψηφία της Ολομέλειας. 

Πλειοψηφία που θα σημαίνει πως όποιο μπλοκ την διαθέτει θα μπορεί να υπερψηφίζει ή να καταψηφίζει τα πλάνα της Κυβέρνησης, θα μπορεί να υπερψηφίζει τις δικές του Προτάσεις Νόμου ή να καταψηφίζει αυτές του άλλου μπλοκ, και κυρίως μια πλειοψηφία που θα σημαίνει πως το μπλοκ που την διαθέτει θα εκλέξει και τον δικό του υποψήφιο στην Προεδρία της Βουλής, το δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο του Κράτους. 

Μια επιπλέον πολιτική προέκταση είναι αναπόφευκτα και η μάχη του 2023 για την Προεδρία του Κράτους, η οποία κατά πάσα πιθανότητα (αν συγκροτηθούν αυτά τα δυο μπλοκ στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τώρα) θα διεξαχθεί μεταξύ αυτών των δυο στρατοπέδων. 

Από την μια, σχηματίζεται το «πολιτικό μπλοκ» του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου και από την άλλη το «πολιτικό μπλοκ» του ΔΗΚΟ / ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το πρώτο, βάσει διαφόρων παραμέτρων, φαίνεται πως θα αποτελείται από ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και εν μέρει ΕΛΑΜ, το δε δεύτερο από ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ. Στην περίπτωση που στη Βουλή εισέλθουν και άλλοι Σχηματισμοί όπως πχ Αλληλεγγύη ή Ανεξάρτητοι τότε αυτό φαίνεται να είναι ευνοϊκότερο για το «Μπλοκ Νικόλα - ΑΚΕΛ» αφού οι Ανεξάρτητοι θα προστεθούν σε αυτό με την Αλληλεγγύη να παραμένει «αστάθμητος παράγοντας». 

Ψάχνοντας το «Χρυσό 29»… αντί τα ποσοστά του 2016    

Η «μεγάλη εικόνα» λοιπόν που σχηματίζεται δεν είναι για παράδειγμα αν ο ΔΗΣΥ θα λάβει τα ίδια ποσοστά με τις Βουλευτικές του 2016 ούτε αν το ΑΚΕΛ θα λάβει περισσότερα ή λιγότερα ποσοστά συγκριτικά με το 2016. Η μεγάλη πολιτική εικόνα για τις Βουλευτικές του 2021 είναι α/ κατά πόσο θα σχηματιστούν τα «μπλοκ» και β/ ποιο από τα δυο μπλοκ θα έχει την πλειοψηφία της Ολομέλειας, δηλαδή τις 29 έδρες και κατ’ επέκταση ψήφους. 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εποχές όπου τα δυο μεγάλα κόμματα μοιράζονταν από κοινού το σχεδόν 70% έχουν παρέλθει και μάλλον ανεπιστρεπτί. Όπως ξεκάθαρο είναι πως μάλλον ανεπιστρεπτί έχουν παρέλθει και οι εποχές όπου τα 4 παραδοσιακά κόμματα μοιράζονταν σχεδόν το 90% των ποσοστών. 

Η πολιτική ανάγνωση αυτών των δεδομένων οδηγεί στην «μεγάλη εικόνα», η οποία για να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί θέτει πλέον νέες προϋποθέσεις, εναλλακτική πολιτική σκέψη και ικανότητα από πλευράς των πρωταγωνιστών ή όσων θέλουν να πρωταγωνιστήσουν αφού απαιτούνται παράμετροι συνεργασιών, συνεργειών, συναποφάσεων και συμμαχιών. 

Εκ των πραγμάτων το μείζον διακύβευμα αυτών των Βουλευτικών εκλογών δεν είναι τόσο τα συν και τα πλην των ποσοστών συγκριτικά με το 2016 (τα οποία είναι μεν σημαντικά αλλά όχι η απόλυτη ουσία) αλλά ποιος θα καταφέρει να σχηματίσει ένα πλειοψηφικό πολιτικό μπλοκ των 29 ψήφων… Αβέρωφ ή Νικόλας; 

Home