Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν έρχονται Κυρώσεις αλλά Συνομιλίες… και στο Κυπριακό

Δεν έρχονται Κυρώσεις αλλά Συνομιλίες… και στο Κυπριακό

Thumbnail

Μια προσπάθεια, η οποία όλοι επιθυμούν να οδηγήσει σε ένα «μεγάλο κύκλο διαπραγματεύσεων, πολλών διαφορών» ώστε να αρχίσουν να εντοπίζονται και να βρίσκονται λύσεις. Και σε αυτή την προσπάθεια, το κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Η «περίοδος διακοπών» έχει λήξει. Η περίοδος πανικού για τον covid19 έχει επίσης παρέλθει και πλέον όλα άρχισαν να εισέρχονται, έστω και σε μια νέα κανονικότητα. Ακόμη, η περίοδος των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βαίνει προς το τέλος της αν και το τοπίο ακόμη είναι θολό και η εβδομάδα που μπαίνει θεωρείται καθοριστικής σημασίας

Έχουμε γεγονότα λοιπόν. Πολιτικά γεγονότα. Και είναι αυτά τα γεγονότα που δείχνουν την πορεία στο εγγύς μέλλον.

Ας τα δούμε: 

Αρχής γενομένης αυτή τη βδομάδα, όπου τη Δευτέρα (21/9) θα συνεδριάσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενόψει και της Συνόδου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου. 

Το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ θεωρείται πλέον απομακρυσμένο και ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, φρόντισε το βράδυ της Παρασκευής (18/9) να το δηλώσει δημόσια ώστε να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη, η οποία εσφαλμένα θεωρούσε ότι οι 27 της ΕΕ θα πήγαιναν διήμερο για να «βάλουν» την Τουρκία στη γωνιά. «Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία – κάτι που εμείς απευχόμαστε – επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών», είπε συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. 

Ένα λοιπόν το κρατούμενο: Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν αναμένονται να υπάρξουν κυρώσεις άμεσης ισχύς κατά της Τουρκίας. Το πολύ, πολύ να καταρτιστεί αυτό που είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μια λίστα δηλαδή κυρώσεων ώστε στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει εκ νέου σε παραβιάσεις τότε να εφαρμοστούν. 

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας για διάλογο για τα ανοικτά ζητήματα έχουν διακοπεί από το 2016. Αυτή την στιγμή στο διπλωματικό παρασκήνιο διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου, και με την διαμεσολάβηση του Βερολίνου, ώστε αυτός ο διάλογος να επαναρχίσει. Ελένη Σουρανή (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού), Ιμπραχίμ Καλίν (εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας) και Γιαν Χέκερ (σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Α. Μέρκελ) φαίνεται πως τοποθέτησαν τα πρώτα πλαίσια για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Από την άλλη, σε επίπεδο ηγετών, τόσο ο Τ. Ερντογάν όσο και ο Κ. Μητσοτάκης με προσεκτικές δηλώσεις -ώστε αφενός να μην επιδείξουν οπισθοχώρηση και αφετέρου να γνέφουν για διάλογο- αφήνουν την πόρτα του διαλόγου μισάνοιχτη. 

Δεύτερο κρατούμενο: Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ίσως να είναι γεγονός (εντός του επόμενου 10ημέρου) μετά από 4 χρόνια διακοπής.    

Την 17η Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τοποθετήθηκε για το Κυπριακό. Και ήταν από τις λίγες φορές -μετά το Κραν Μοντανά- όπου ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρος. Τι μας είπε ο Γκουτέρες; «Υπάρχει συναίνεση να περιμένουμε τις εκλογές στη «βόρεια Κύπρο» προτού προχωρήσουμε σε διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουμε οραματιστεί. Μόλις πραγματοποιηθούν, η πρόθεσή μου είναι να συγκαλέσω ξανά στους πέντε βασικούς εταίρους – τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες – και επίσης να επαναρχίσω το διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που είχα διοργανώσει στο Βερολίνο, πριν μερικούς μήνες. Πιστεύω ακράδαντα ότι στο μεταξύ, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την μελλοντική επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων. Και είμαι απόλυτα δεσμευμένος, ότι μόλις δημιουργηθεί αυτή η ευκαιρία – όπως είπα υπάρχει συναίνεση να περιμένουμε τις εκλογές στη «βόρεια Κύπρο» - είμαι απόλυτα δεσμευμένος στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας».

Τρίτο κρατούμενο: Ο ΓΓ ΟΗΕ δήλωσε δημόσια ότι προτίθεται να συγκαλέσει 5μερή Διάσκεψη για το Κυπριακό μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. 

Οι εκλογές στα κατεχόμενα είναι προγραμματισμένες την 11η Οκτωβρίου, αν δεν γίνει εκ νέου επίκληση της Πανδημίας και αναβληθούν. (Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τον Ερσίν Τατάρ να προηγείται στον α’ γύρο και να εκλέγεται στον β’ γύρο (Ερσίν Τατάρ 33,9, Μουσταφά Ακιντζι 29,7%, Τουφάν Ερχιουρμάν 14,7%, Κουντρέτ Οζερσάι 10,2%, Ερχάν Αρικλί 6,1%, Σερντάρ Ντενκτάς 5,2% και 0,2% οι υπόλοιποι - τουρκική εταιρεία ερευνών «Γκεζιτζί»). Προηγούμενη Δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έδειχνε το Μ. Ακκιντζί να προηγείται στον α’ γύρο αλλά να χάνει από τον Ε. Τατάρ στον δεύτερο γύρο).

Τα πολιτικά γεγονότα και τα κρατούμενα κάτι δείχνουν. Δείχνουν, ότι η κρίση εξομαλύνεται και στη θέση της έρχεται η προσπάθεια για διάλογο. Μια προσπάθεια, η οποία όλοι επιθυμούν να οδηγήσει σε ένα «μεγάλο κύκλο διαπραγματεύσεων, πολλών διαφορών» ώστε να αρχίσουν να εντοπίζονται και να βρίσκονται λύσεις. Και σε αυτή την προσπάθεια, το κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα… Έως τέλη Οκτωβρίου αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών. 

Home