Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν ήταν κακός ο Νίκος, αλλά…

Offsite Team -
16.05.2022 - 06:27

Δεν ήταν κακός ο Νίκος, αλλά…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Παρακολούθησα την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Για να είμαι ειλικρινής δεν ανέμενα ότι θα ήταν τόσο «στημένη» σκηνοθετικά. Μου θύμισε «αρκετή Αμερικανιά», η οποία ενώ μεν στις ΗΠΑ υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που γίνονται οι εξαγγελίες / πολιτικές εκδηλώσεις / καμπάνιες σε στυλ show, σε χώρες όπως στην Κύπρο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα ουσιαστικό. Ας δούμε όμως τα της πολιτικής ουσίας και τα των πολιτικών μηνυμάτων της εξαγγελίας του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Γενικά, ομολογουμένως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ήταν κακός. Αλλά ούτε και τόσο καλός όσο αναμενόταν. Μου θύμισε την δήλωση παραίτησής του, στην οποία ούτε και τότε δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Μίλησε αρκετά (25 λεπτά) χωρίς όμως να πει κάτι το ουσιαστικό. Το μόνο ουσιαστικό και συγκεκριμένο πράμα που είπε ήταν πως δεν θα κάνει κόμμα. 

Το όλο κόνσεπτ και το μήνυμα που ήθελε να περάσει στην κοινωνία, το μήνυμα του σύγχρονου, του ακομμάτιστου, του μη εμπλεκομένου, του αντισυστημικού ουσιαστικά αυτοαναιρέθηκε στην ίδια την εξαγγελία αφού μετέπειτα αναφέρθηκε στις Συναγερμικές καταβολές του και την ίδια ώρα ότι παραμένει μέλος του ΔΗΣΥ (άρα δεν είναι ακομμάτιστος) ενώ ήταν πολιτικά ενεργά εμπλεκόμενος με την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη / ΔΗΣΥ για 9 συνεχή χρόνια (άρα είναι εμπλέκομενος και συστημικός). 

Φάνηκε πως έγνοια του ήταν να απευθυνθεί σε Συναγερμικό ακροατήριο εξού και η υπόνοια που άφησε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ο εκλεκτός του Νίκου Αναστασιάδη κάτι που υποχρέωσε μετέπειτα τον δεύτερο να εκδώσει γραπτή δήλωση ότι ο ίδιος στηρίζει Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Αυτή όμως η ‘στοχευμένη’ επικέντρωση σε Συναγερμικό ακροατήριο άφησε εκτός όλους τους υπόλοιπους και δη τους ΔΗΚΟικούς, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν από το κόμμα τους να τον υποστηρίξουν. Συνεπώς έδιδε την εντύπωση ότι αυτούς (τους ΔΗΚΟικούς κτλ) τους εκλαμβάνει ως δεδομένους. 

Μ’ άρεσε που ενέπλεξε το «εμείς» μέσα στην εξαγγελία του, αλλά το είπε τόσες πολλές φορές που φάνηκε υπερβολικό και στημένο. Σκηνοθετημένο και όχι κάτι που πραγματικά ίσχυε και ένιωθε.

Το χειρότερο ωστόσο ήταν το φιάσκο της copy – paste αναφοράς του ότι «το φράγμα του φόβου έσπασε. Το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει». Μια αναφορά που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ το 2008 Ιωάννης Κασουλίδης. 

Όμως η πράξη αυτή καθαυτή του ‘copy – paste’ είναι το ελάχιστο, διότι η ενέργεια αυτή φανερώνει ακόμη δυο βασικά στοιχεία, πολύ χειρότερα από το copy – paste: 

1/ Ο Ιωάννης Κασουλίδης χρησιμοποίησε αυτή την αναφορά για να καταδείξει το κλίμα του φόβου και το περιβάλλον του φόβου που καλλιεργήθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου (2003-08) όπου όποιος μιλούσε για λύση του κυπριακού ή επέκρινε την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου βρισκόταν στον τοίχο ότι δήθεν δεν σεβόταν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Αντίθετα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το χρησιμοποίησε εννοώντας και υπονοώντας την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Δηλαδή τους συναγωνιστές τους, με τους οποίους μόλις πριν μερικούς μήνες συσκεπτόταν και συναπόφασιζαν για την πολιτική και την διακυβέρνηση του τόπου. 

2/ Το να εμφανίζεσαι ως νέος, σύγχρονος, μοντέρνος με φρέσκα μυαλά, φρέσκες ιδέες, φρέσκες πολιτικές αλλά να επαναλαμβάνεις ατάκα ενός πολιτικού προ 15ετίας, υιοθετώντας την μάλιστα ως δική σου, δεν φανερώνει κάτι το φρέσκο, κάτι το νέο, κάτι το σύγχρονο αλλά κάτι χειρότερο από πεπαλαιωμένη αντίληψη και προσέγγιση.  

Σίγουρα έως τις εκλογές του 2023 υπάρχει δρόμος. Αλλά το βέβαιο είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να αποφασίσει πως πρέπει σε κάποια φάση να γίνει ουσιαστικός. Να γίνει συγκεκριμένος. Να δώσει πλάνο. Να δώσει εξηγήσεις. Να πείσει ότι μπορεί να διατηρήσει την σταθερότητα στο κράτος, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Διότι στο τέλος της ημέρας κανένας δεν θέλει και κανένας δεν επιθυμεί πειράματα. Όλοι θέλουν την συνέχιση της σταθερότητας και ηρεμίας. 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home