Δημοκρατία στο Κομματιστάν

Δημοκρατία στο Κομματιστάν

Η… συμπλεγματοποίηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και η ετσιθελική ταφόπλακα των εκλογών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Αυτό που έκανε η εγχώρια τριμερής στην Ολομέλεια της Βουλής πριν δέκα μέρες, ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δεν ανέβαλαν τις προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο δημοτικές εκλογές. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ ακύρωσαν τις εκλογές. Τις έστειλαν στις καλένδες για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες  και προσωπικές μωροφιλοδοξίες. Κι αφού έθαψαν τη δημοκρατία, έβγαλαν και επιμνημόσυνους λόγους για το καλό της δημοκρατίας και το κακό του φασισμού. Αλήθεια, πώς την αντέχετε τόση υποκρισία;  

Είναι κουραφέξαλα όσα λέγονται για το Ταμείο Ανάκαμψης και μαύρη προπαγάνδα οι φανφάρες για το κόστος των εκλογών. Αν δεν το ξέρουν οι άρχοντες και οι κλακαδόροι τους, η δημοκρατία έχει κόστος. Δεν είναι δωρεάν, δεν αναβάλλεται και δεν ακυρώνεται. Εφαρμόζεται στην ώρα της. Διαφορετικά δεν είναι δημοκρατία. Είναι κάτι άλλο, αλλά όχι δημοκρατία. Είναι κομματοκρατία, είναι ένας κεκαλυμμένος φασισμός, μια μουτζούρα στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Αλήθεια, πώς τον αντέχετε τόσο φαρισαϊσμό;

Είναι χοντρό ψέμα ότι η ακύρωση (όχι η αναβολή, η ακύρωση!) των εκλογών έγινε για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το 2014 που λήφθηκε απόφαση, έπρεπε να φτάσουμε στο έβγα του 2021 για να ξεκινήσει (να ξεκινήσει!) η… κουβέντα για τη μεταρρύθμιση; Πόσα δεκάδες εκατομμύρια εξανεμίστηκαν τόσα χρόνια επειδή δεν έγινε η μεταρρύθμιση; Γιατί δεν κάνουν τον λογαριασμό οι άρχοντες και να παραιτηθούν ομαδικά για ανικανότητα και εμπαιγμό; Αλήθεια, πώς την αντέχετε τόση αυτοκριτική;

Τους τα έγραψε χαρτί και καλαμάρι ο Παναγιώτης Τσαγγάρης την περασμένη Κυριακή («Μεταρρύθμιση για κλάματα…»), ας μην μας κοροϊδεύουν από πάνω. Οι Άγγλοι εμπειρογνώμονες  που χρυσοπληρώσαμε το 2014, μας είπαν ότι η Κύπρος χρειάζεται πέντε μητροπολιτικούς δήμους, το πολύ δέκα. Απορρίφθηκε η πρόταση. Ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας μας πρότεινε 14 δήμους. Έγιναν 17 στο νομοσχέδιο, συμφώνησαν στους 20+ δήμους μετά τα παζάρια της τριμερούς. Χρειάστηκαν εφτά χρόνια, δύο μελέτες για να καταλήξουν από τους 30 δήμους στους 20. Έτσι γίνονται τα πράγματα στην Κύπρο. Όπως συμφέρει στο Κομματιστάν!

Στη δημοκρατία, όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές, ταυτόχρονα με τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Επέλεξαν συνειδητά το αδιέξοδο. Φοβήθηκαν να κάνουν εκλογές. Έτρεμε το φυλλοκάρδι τους μετά τη ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού Σώματος στις βουλευτικές, τον θρίαμβο του ΕΛΑΜ και την πανηγυρική είσοδο της ΔΗΠΑ. «Φοβήθηκαν οι άρχοντες μην πάθουνε ζημιά και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά…»

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν έγιναν οι εκλογές. Τα υπόλοιπα είναι ψέματα και κουραφέξαλα. Φτηνή προπαγάνδα που την… πιστεύουν μόνο οι επί χρήμασοι κλακαδόροι τους. Έδωσαν παράταση στην εξουσία τους για να μαγειρέψουν χωρίς άλλες μουρμούρες και γκρίνιες τα σενάρια των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Της δεύτερης Κυριακής των εκλογών.

Τα κόμματα του παραδοσιακού τόξου χάνουν πολύτιμο και μη αναστρέψιμο χρόνο. Με τη συμπλεγματοποίησή τους, δημιουργούν ένα κενό πολιτικής εξουσίας. Ένα κενό που θα το καλύψει η κοινωνία με άλλες επιλογές. Ο κόσμος άλλαξε ραγδαία, αλλά τα κόμματα παλαιάς κοπής παραμένουν (συγ)κολλημένα στο παρελθόν. Μιλούν με ξύλινη γλώσσα, απευθύνονται σε ολοένα πιο στενό ακροατήριο, δεν πείθουν και δεν συζητούν με μια κοινωνία που βρίσκεται απέναντί τους. Μπορούν να αναβάλουν τη σύγκρουση, αλλά δεν μπορούν να την ακυρώσουν. Δεν έλαβαν το μήνυμα, ούτε αυτήν τη φορά. Φρόντισαν να μην το λάβουν. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν. Η κοινωνία θα προχωρήσει μαζί τους ή χωρίς αυτούς.

Σημείωση: Θα προλάβουν να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση μέχρι το 2024 ή θα χρειαστεί να αναβάλουν ξανά τις εκλογές; Γιατί δεν αναβάλλουν και τις προεδρικές για να προχωρήσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις και να εξοικονομήσουμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια; Με τέτοιους φωστήρες που έχουμε, όλα είναι πιθανά!

Υστερόγραφο: «Πρόστυχη η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» για τον Δήμο Παραλιμνίου λέει ο Πυρίλλης, ο οποίος ως… σερίφης του Ελ Πάσο κάλεσε τον Οδυσσέα σε τηλεμαχία. Οι εκθέσεις κύριε Δήμαρχε δεν είναι πρόστυχες. Πρόστυχο (και κάτι παραπάνω) είναι να κάνει πλάτες ένας Δήμος σε κομπίνες εκατομμυρίων και να μην βλέπει τη δοκό που είναι καρφωμένη στο μάτι του.

Υστερόγραφο 2: Μάθαμε ότι οι φρουροί των πολιτικών προσώπων εκτός από καθήκοντα οδηγού, μπάτλερ, κλητήρα, μεταφορέα και εφορευτικής επιτροπής, άμα λάχει εκτελούν και χρέη μπράβου σε εσωκομματικές εκλογές. Να τους χαίρονται οι Νουρής και Παπαθεοδώρου, οι οποίοι ανέχονται το αναχρονιστικό μέτρο της «φρουράς πολιτικών προσώπων». Ένα νόμιμο ρουσφέτι γιατί έχουμε λεφτά για πέταμα. Είναι απ’ αυτά που δεν… μεταρρυθμίζονται.

Το άσχετο: @OXI_ASFALTIKA

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή

Home