Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ε, ποιον να πιστέψουμε; Τον Ταλάτ ή τον Ακκιντζί;

Ε, ποιον να πιστέψουμε; Τον Ταλάτ ή τον Ακκιντζί;

Thumbnail

Απλούστατα, ως κομπάρσος, όπως τον κατηγορεί και ο Μ.Α. Ταλάτ, παρακολουθούσε τις εξελίξεις αφήνοντας την Άγκυρα να επικαλείται τα «δήθεν θέλω» των Τουρκοκυπρίων για να τοποθετεί μαξιμαλιστικές θέσεις που με μαθηματική ακρίβεια γνώριζε ότι θα οδηγούσαν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Τις προάλλες εμφανίστηκε ένα ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ (Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών), το οποίο μας ενημέρωνε για κάποιες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη. Επρόκειτο για πολιτικές δηλώσεις και είχαν το δικό τους ενδιαφέρον. 

Οι αναφορές του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κανάλι SimTV. Τις δηλώσεις Ταλάτ κατέγραψε και η εφημερίδα «Kibris Postasi», η οποία τιτλοφόρησε το δημοσίευμά της: Ταλάτ: Εάν επανεκλεγεί ο Ακκιντζί, τίποτα δεν θα γίνει πάλι για άλλα πέντε χρόνια».  

Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε τον Μουσταφά Ακκιντζί ότι αυτός είναι ο υπαίτιος που η Άγκυρα πλέον κάνει λόγο για λύση δυο κρατών.

«Στην πραγματικότητα, ο Ακκιντζί είναι η αιτία που η Τουρκία εφαρμόζει αυτή την πολιτική στο κυπριακό πρόβλημα. Ήταν ο Ακκιντζί που είχε πει ‘εμείς είμαστε η τελευταία γενιά που δεν μπόρεσε να τα καταφέρει, αυτή η δουλειά έχει πλέον τελειώσει’. Αυτή η δήλωση ήταν και η προσέγγιση που επηρέασε την πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο». Υπέδειξε ότι ο Ακκιντζί δεν ήταν ενήμερος για την εγκατάσταση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με ή χωρίς οπλισμό και τον στηλίτευσε ότι παρέμεινε σιωπηλός. Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι ο Ακκιντζί παραμένει άφωνος σε όλες τις εξελίξεις σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα του κυπριακού. Ο Ταλάτ όμως εμφανίστηκε και επικριτικός και για την προεκλογική μπροσούρα του Ακκιντζί, στην οποία εμφανίζεται φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Ακκιντζί και γίνεται αναφορά σε «σχέση προσωπικοτήτων» Ο Ταλάτ διερωτήθηκε «τι σημαίνει αυτό; Από που βγήκε αυτό; Εμείς εκλέγουμε «πρόεδρο για τη σχέση του με προσωπικότητες;» 

Είναι λοιπόν ενδιαφέρον. Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κατηγορεί τον Μουσταφά Ακκιντζί ότι με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις του αλλά και με τις πολιτικές του ενέργειες -τις οποίες βασικά τον κατηγορεί ότι δεν έκανε- ώθησε την Άγκυρα να μιλάει πλέον ανοικτά για λύση δυο κρατών. 

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Από την περιγραφή Ταλάτ για τον Ακκιντζί βγαίνει το συμπέρασμα ότι τελικά ο Ακκιντζί είναι ένας άβουλος, μη τολμηρός πολιτικός, ο οποίος δεν λαμβάνει σχεδόν καμία απόφαση και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν ενήμερος για σημαντικά ζητήματα.

Πρόκειται δηλαδή για ένα πολιτικό, ο οποίος συμβιβάστηκε με τα πράγματα και απλώς απολαμβάνει τα προνόμια ως ηγέτης της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Το να κατηγορείς τον ηγέτη σου ότι εάν επανεκλεγεί στην ουσία είναι χάσιμο χρόνου και πως θα παρέλθουν άλλα πέντε χρόνια χωρίς να γίνει κάτι, δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να αγνοήσει, όταν μάλιστα οι κατηγορίες αυτές προέρχονται από πρώην τουρκοκύπριο ηγέτη. 

Ακριβώς όμως για αυτή την πολιτική ΑΤΟΛΜΙΑ του Ακκιντζί, έκανε λόγο αρκετές φορές και η Στήλη. Ότι δηλαδή ο Μουσταφά Ακκιντζίόταν έπρεπεκαι εκεί που έπρεπε (Κ. Μοντανά) δεν είπε λέξη για τις εγγυήσειςΔεν είπε λέξη για την απαίτηση της Άγκυρας να παραμείνουν εγγυήσεις, τουρκικός στρατός και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα. 

Απλούστατα, ως κομπάρσος, όπως τον κατηγορεί και ο Μ.Α. Ταλάτ, παρακολουθούσε τις εξελίξεις αφήνοντας την Άγκυρα να επικαλείται τα «δήθεν θέλω» των Τουρκοκυπρίων για να τοποθετεί μαξιμαλιστικές θέσεις που με μαθηματική ακρίβεια γνώριζε ότι θα οδηγούσαν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Και όντως. Εάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είτε είναι ο Μ. Ακκιντζί είτε άλλος, δεν αντιληφθεί ότι το μέλλον των Τουρκοκύπριων είναι μαζί μας σε ένα Κράτος, χωρίς πατρονάρισμα από μητέρες πατρίδες, λύση επανένωσης δεν θα υπάρξει.

Home