«Εγκληματική οργάνωση»

«Εγκληματική οργάνωση»

Τόση πολλή δημοκρατία έχουμε, που μια οργανωμένη εγκληματική πράξη σε βάρος Ευρωβουλευτή παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ 

Όσα συμβαίνουν στην ΕΔΕΚ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κεραυνός εν αιθρία ήταν η διάρρηξη του γραφείου Παπαδάκη και όσα προηγήθηκαν της διαγραφής του Ευρωβουλευτή. Οι καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες, η έκδοση κομματικών επιταγών για κάλυψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η ετεροχρονισμένη επιστροφή των χρημάτων, η διαστρέβλωση -με επίσημη ανακοίνωση- της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου για τις παράτυπες επιταγές και τελικά, η «αυτόβουλη» παραίτηση του Γραμματέα Οικονομικών, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Συμβαίνουν (αλλού) και χειρότερα. Έκπληξη δεν προκαλούν. 

Δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα για να το παίρνουμε τόσο στα σοβαρά. Αν εκδόθηκαν πέντε επιταγές εδώ και εκεί, αλλά το συν-πλην στο ταμείο είναι μηδέν, γιατί να γίνεται τόσος ντόρος; 

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να μάθουμε εάν οι επιταγές που (σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης κομματικής επιτροπής) εκδόθηκαν παράτυπα αφορούσαν μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο ή εάν υπάρχουν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Είναι εύλογο το ερώτημα, καθότι η πενταμελής κομματική επιτροπή εξέτασε μόνο το συγκεκριμένο συμβάν, το οποίο επαναλήφθηκε πέντε φορές τη δεδομένη περίοδο. Και από τη στιγμή που το θέμα αναδείχθηκε στη δημόσια σφαίρα, όλοι έχουν λόγο να ξέρουν πώς η ΕΔΕΚ διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογουμένων. Πού τα δίνει, σε ποιους τα δίνει, με ποια δικαιολογητικά τα δίνει. Κυρίως, από ποιους λαμβάνει (αν λαμβάνει) και με ποια δικαιολογητικά τα παίρνει.    

Σε αντίθεση με τις (πολύ πιο σοβαρές) καταγγελίες Παπαδάκη για «σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης», αυτήν τη φορά, ίσως να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια. Εάν ισχύουν οι πληροφορίες (που μετέδωσε ο Alpha στις 12 Αυγούστου), τα οικονομικά της ΕΔΕΚ θα τα ξεσκονίσει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Καλές οι ad hoc κομματικές ερευνητικές επιτροπές, αλλά ο ανεξάρτητος θεσμικός έλεγχος είναι καλύτερος τρόπος για να κλείσει το θέμα άπαξ και δια παντός, χωρίς υπόνοιες, εύλογα ερωτήματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ουδέν κακόν, αμιγές καλού. Όλα στο φως και βλέπουμε… 

Εκείνο που φαίνεται πως δεν θα ανακαλύψουμε από τις έρευνες ή τουλάχιστον δεν θα το μάθουμε σύντομα, είναι ποιος ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τη διάρρηξη του γραφείου Παπαδάκη, τις κρυφές κάμερες και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Πρωτοφανή πράγματα, ακόμα και για το κυπριακό κομματικό υποσύστημα. Η υπόθεση χρονολογείται, πέρασαν σχεδόν 18 μήνες αλλά φως στο τούνελ δεν φαίνεται. Μόνο το απόλυτο σκοτάδι. 

Τόση πολλή δημοκρατία έχουμε, που μια τέτοια καλά οργανωμένη εγκληματική πράξη σε βάρος εν ενεργεία Ευρωβουλευτή παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη. Θυμίζουμε ότι προϊόν της εγκληματικής πράξης ήταν και το παράνομο βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών και 23 δευτερολέπτων το οποίο αποδείκνυε τάχατες ότι «ο Δημήτρης Παπαδάκης με χρήματα του Ευρωπαίου πολίτη χρηματοδοτεί παράνομα και ανήθικα ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχει συμφέροντα». Βέβαια αυτοί που οργάνωσαν, εκτέλεσαν και αξιοποίησαν το παράνομο υλικό εναντίον του Παπαδάκη, έτρεχαν να κρυφτούν μετά που είδαν πως γυρίζονται τέτοια βίντεο από το Αλ Τζαζίρα. Τόσο πολύ ντράπηκαν για την αποτυχημένη κοπιά τους που αποποιήθηκαν όλα τα πνευματικά δικαιώματα της παράνομης υποκλοπής και σκηνοθεσίας τους. 

Για χάριν όμως της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της… ισονομίας, ελπίζουμε ότι οι διωκτικές Αρχές θα βρουν κάποια στιγμή χρόνο για να ερευνήσουν την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία εντελώς συμπτωματικά έλαβε χώρα την ίδια περίοδο που ο Παπαδάκης οδηγείτο στο Πειθαρχικό της ΕΔΕΚ με ποινή διαγραφής. Μπορεί να είναι ήσσονος σημασία τι αποφασίζουν τα κομματικά όργανα (τα οποία αποδεδειγμένα πολλές φορές έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα), αλλά είναι μείζονος σημασίας για την ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, η πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών Παπαδάκη για «κατάρτιση πλαστών αποδεικτικών στοιχείων, δημοσίευση ψευδών ειδήσεων, δυσφήμηση αξιωματούχου, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων και συνωμοσία για διάπραξη κακουργημάτων ή και αδικημάτων». 

Αυτά είναι ποινικά αδικήματα και δεν αφορούν μια διορισμένη κομματική επιτροπή, η οποία στο κάτω-κάτω, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί (και δεν θεωρείται ότι είναι) αντικειμενική. Για να ‘χουμε λοιπόν καλούς λογαριασμούς, οι διωκτικές αρχές οφείλουν να ρίξουν φως στην υπόθεση Παπαδάκη που δεν αφορά μόνο τον Παπαδάκη, ούτε αφορά επτά-οκτώ χιλιάδες ευρώ που πήγαν και ήρθαν, αλλά όλους τους πολίτες. Εάν στήθηκε μια τέτοια πλεκτάνη εναντίον ενός Ευρωβουλευτή, τότε είναι εύλογο το ερώτημα πόσα πράγματα δεν ξέρουμε, τι γίνεται με άλλες περιπτώσεις που δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ποιοι τέλος πάντων κρύβονται πίσω από τέτοιες πράξεις που παραπέμπουν σε κακέκτυπη κυπριακή εκδοχή της Κόζα Νόστρα και σίγουρα όχι σε πολιτικούς φορείς.  

Οι ελπίδες όμως είναι σχεδόν μηδαμινές. Είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας (αποκαλύψεις Αλ Τζαζίρα, παράτυπες πολιτογραφήσεις, λεηλασία του Συνεργατισμού, φυγή κεφαλαίων την κλειστή περίοδο του κουρέματος, κατασκοπευτικό βαν, υπόθεση Τζον Λόου και τόσα άλλα) που δεν ξέρουμε αν θα βρει καιρό να ασχοληθεί με ακόμα μια υπόθεση που όζει και βγάζει μάτι. Στον βόθρο που (ανεχόμαστε να) ζούμε, τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν. Και θα είμαστε παρατηρητές, ενίοτε σχολιαστές, θα έχουμε άποψη για όλους μέχρι να έρθει η σειρά μας. Ή μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης ποδηγέτηση των θεσμών. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Μηδέν εις το πηλίκο. 

Υστερόγραφο: «Η υπολειτουργία της οικονομικής επιτροπής και οι αδιαφανείς πρακτικές διαδικασίας χρήζουν άμεσης διόρθωσης: Καταγραφή και υιοθέτηση διαδικασιών ελέγχου, π.χ. ετοιμασία και κατάθεση ετήσιου προϋπολογισμού και έγκριση του από το Πολιτικό Γραφείο/ κατάθεση οικονομικών συμφωνιών κλπ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ και ο έλεγχος πρέπει να θεσμοθετηθεί. Προκύπτει και μια σειρά από πολιτικά ζητήματα για αδιαφανείς τακτικές και διαδικασίες που υιοθετήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν με μετρητά. Εισηγούμαστε περαιτέρω οικονομική έρευνα από ειδικούς και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο» (απόσπασμα από το πόρισμα της πενταμελούς ερευνητικής επιτροπής της ΕΔΕΚ που δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο την Παρασκευή). Η απορία είναι απλή: όλα αυτά που περιγράφει η επιτροπή ότι πρέπει να γίνουν, δεν ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνονται; Ήταν ξέφραγο αμπέλι το κόμμα; Δεν υπάρχει θεσμοθετημένος έλεγχος; Ποιοι ευθύνονται για αυτά; 

Υστερόγραφο 2: Τα οικονομικά όλων των κομμάτων είναι μια μαύρη τρύπα. Ουδείς αναμάρτητος. Χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου, περισσότερη  διαφάνεια και μεγαλύτερη λογοδοσία. Λύσεις υπάρχουν, θέληση δεν υπάρχει. 

Το άσχετο: Ταγιπάν 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή    

Home