Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Είναι και στη ΔΕΟΚ κρυπτοανανιστές;

Offsite Team -
07.11.2021 - 06:30

Είναι και στη ΔΕΟΚ κρυπτοανανιστές;

ΑΠΟΨΗ Γ. ΑΓΑΠΙΟΥ

Ο Σιζόπουλος καταθέτει προτάσεις για βελτίωση του ΓεΣΥ επειδή γνοιάζεται για το δημόσιο συμφέρον

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Είναι θεμιτό ένας μεγαλογιατρός που δεν εντάχθηκε στο Γενικό Σύστημα Υγείας να επιδιώκει δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική και στη φιλοσοφία του συστήματος και να προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του ιδίου, αλλά και τα συμφέροντα των ασθενών του. Είναι δικαίωμά του να ασκεί κριτική για τα (πολλά) κακώς έχοντα του ΓεΣΥ και να αισθάνεται δικαιωμένος βλέποντας την κατασπατάληση πόρων, τις στρεβλώσεις του συστήματος και το χάος που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Προσφέρει χρήσιμη υπηρεσία όταν καταθέτει προτάσεις που σκοπό έχουν τη βελτίωση ενός συστήματος με το οποίο διαφωνεί, γιατί πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται για το κοινό καλό και την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών και όχι για την τσέπη του και τα δικά του συμφέροντα. Είναι -με πολιτικούς όρους- μια «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Απαραίτητη για να βελτιώνονται τα πράγματα. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όταν, όμως, αυτός ο μεγαλογιατρός τυγχάνει να είναι και πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος, τότε η πιο πάνω κουβέντα σταματά σε δύο λέξεις: «σύγκρουση συμφέροντος». Όχι επειδή έχει κακές προθέσεις ή επειδή προσπαθεί να κόψει και να ράψει το ΓεΣΥ στα μέτρα του για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, ενδεχομένως και άλλων. Όχι. Το ξαναγράφω για να το ξεκαθαρίσουμε: Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μεγαλογιατρός και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δεν επιδιώκει να αλλάξει τα φώτα στο ΓεΣΥ επειδή έχει κατά νουν πώς θα αυξήσει την πελατεία του ιατρείου του ή πώς θα εξυπηρετήσει συμφέροντα φίλων ή και συγγενών του. Όχι, ξεκάθαρα όχι. 

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος καταθέτει προτάσεις για βελτίωση του συστήματος, εκπροσωπώντας το κόμμα που είχε την πατρότητα της ιδέας του ΓεΣΥ από τη δεκαετία του 1960 και μια ιδεολογία που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και όχι τις μπίζνες. Από τη στιγμή όμως που προκύπτει θέμα «σύγκρουσης συμφέροντος», είναι αδύνατο να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ του νομοθέτη-Σιζόπουλου και του γιατρού-Σιζόπουλου. Ο Σιζόπουλος (σκέτο) οφείλει να απέχει από την περί-αναδόμησης-του-ΓεΣΥ συζήτηση. Όχι επειδή δεν έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες, την τεχνογνωσία, ενδεχομένως και την πολιτική διορατικότητα, να καταθέσει σωστές προτάσεις. Αλλά επειδή είναι φως φανάρι ότι με την εφαρμογή των δικών του προτάσεων προκύπτει ίδιον όφελος, γεγονός που εκ των πραγμάτων θέτει θέμα αξιοπιστίας και δημιουργεί αχρείαστους συνειρμούς. 

Συνειρμούς που εντείνονται όταν την πρόταση Σιζόπουλου, (που μεταξύ μας ναρκοθετεί τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ), σιγοντάρουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας και πρωτοκλασάτα στελέχη της Πινδάρου. Και ουδείς καθησυχάζεται από την… προεδρική δήλωση Αβέρωφ ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, τελεία και παύλα». Τα ίδια βαρύγδουπα μάς έλεγε ο Αβέρωφ και πριν το κούρεμα του ’13, αλλά μετά ανέκρουσε πρύμναν μαζί με τον Αναστασιάδη. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας, η «κωλότουμπα» είναι κυπριακή πατέντα, για αυτό είναι λογικό να ανησυχεί ο κοσμάκης από τα μασημένα λόγια εκείνων που με το στανιό δέχθηκαν την εφαρμογή του ΓεΣΥ επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η φωτογραφική πρόταση Σιζόπουλου, που δίνει το δικαίωμα σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ να συνταγογραφούν για φάρμακα και εξετάσεις εντός ΓεΣΥ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, πρώτα στο χάος και μετά στην κατάρρευση του συστήματος. Στον Σιζόπουλο (και στους λοιπούς) απάντησε πολύ εμπεριστατωμένα ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε το εξής απλό: «οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αλλαγές που θα είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας στους ειδικούς ιατρούς ή που ενθάρρυναν ειδικούς ιατρούς να βγουν εκτός ΓεΣΥ, θα ανάτρεπε τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί, ιδιαίτερα σε σχέση με την επάρκεια των υπηρεσιών των ειδικών ιατρών στο σύστημα, αλλά και θα δημιουργούσε ασθενείς δύο ταχυτήτων». Δεν θέλεις και παπα-Κωνσταντίνου να σου το πει ότι εκεί καταλήγει η πρόταση Σιζόπουλου: στην αποδυνάμωση του συστήματος και στην προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία του. 

Το ΓεΣΥ έχει πολλά λάθη να διορθωθούν για να μην καταλήξει όπως ο Συνεργατισμός του 2018 ή το ΧΑΚ του 1999. Με πιο σημαντικό, για το οποίο έχει ακεραία ευθύνη η παρούσα διακυβέρνηση, να είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν χρειάζεται να σε λένε Σιζόπουλο για να βλέπεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας των κρατικών δομών σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Εκτός και αν τελικά, ο στόχος είναι να ξεπουληθούν, όπως ξεπούλησε τα ερείπια του Συνεργατισμού ο Χάρης…  

Υστερόγραφο: «Είναι απαράδεκτο τα μικρά προβλήματα που φυσιολογικά προκύπτουν σε μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση να μεγιστοποιούνται και να τυγχάνουν πολιτικής εκμετάλλευσης με προφανή στόχο την αλλοίωση και την υπονόμευση βασικών αρχών και θεμελιωδών στοιχείων, όπως ο θεσμός του προσωπικού ιατρού και ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του συστήματος». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση-απάντηση της ΔΕΟΚ στην πρόταση Σιζόπουλου. Και μείναμε με την απορία: Υπάρχουν και στη ΔΕΟΚ κρυπτοανανιστές;  

Το άσχετο: Bachelor 2023

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή.  

Home