Είσαι γέρος; Να πεθάνεις!

Είσαι γέρος; Να πεθάνεις!

Αυτό είναι το motto της χθεσινής ημέρας…

Γράφει ο Χαράλαμπος Ζάκος

Το σχόλιο μου θα είναι σύντομο. Όπως σύντομη ενδεχομένως θα είναι και η ζωή κάποιων "γέρων" ή και "γερών" που θα προσβληθούν από τον ιό. 

Και αν το πιο πάνω ακούγεται ως μια σκληρή διαπίστωση αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα σχόλια για το θάνατο ενός ατόμου με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και κατέληξε ενώ βρισκόταν σε καραντίνα. 

Για να το κάνω πιο απλό επειδή κάποιοι φαίνεται δεν κατάλαβαν τι σημαίνει «ευπαθείς ομάδες».

Πρώτον. Αθανασία δεν υπάρχει. Όλοι θα πεθάνουμε κάποια μέρα. Ταυτόχρονα όμως κανείς δεν είναι αναλώσιμος σε όποια ηλικία και να είναι. 

Δεύτερον. Ο ιός χτυπά κατά κύριο λόγο σε ποσοστά θνησιμότητας τις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους (νέοι και υγιείς ωστόσο δεν έχουν ανοσία. Και εύχομαι να μην το μάθουν κάποιοι με τον χειρότερο τρόπο…). Για όσους από εσας νομίζατε ότι οι ευπαθείς ομάδες ή οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζουν προηγούμενα προβλήματα υγείας τότε δεν έχω κάτι να πω κάτι άλλο… 

Τρίτον. Δικαίωμα σου να θεωρείς ότι όλα αυτά είναι μια μεγάλη συνομωσία των ΜΜΕ. Όμως παράλληλα είναι υποχρέωση σου να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κράτους. Θες να βρίσεις επιστήμονες, γιατρούς και δημοσιογράφους; Τους τελευταίους βρίσε τους ελεύθερα. Άλλα κάνε το ενώ κάθεσαι στον καναπέ στο σαλόνι σου, ακολουθώντας τις οδηγίες για να μείνεις σπίτι σου. Δικαίωμα στην άποψη έχεις, άλλα όχι να διακινδυνεύεις τη ζωή άλλων. 

Τέταρτον. Άλλο να πεθαίνεις και να έχεις στο πλάι σου τους δικούς σου ανθρώπους και άλλο να «σβήνεις» ενώ βρίσκεσαι σε καραντίνα… 

Πέμπτο… και τελευταίο. Για κάποιους η μάνα, ο πατέρας, ο παππούς και η γιαγιά τους θα είναι όλα τα πιο πάνω σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι, με οποιοδήποτε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Γι’ αυτό λοιπόν αν δεν μπορείτε να σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή και το τι σημαίνει για κάποιους, σκεφτείτε - πριν πείτε τη λέξη «τελειωμένος έτσι και αλλιώς» - αυτούς που αγωνιούν για τους δικούς τους. 

ΥΓ: Όταν αποχαιρετάς ένα δικό σου άνθρωπο και τα 30 δευτερόλεπτα περισσότερης ζωής έχουν τη δική τους σημασία.  Άλλο να λες το «αντίο» στον δικό σου ενώ είσαι δίπλα του και άλλο να ξεψυχά σε κάποια καραντίνα. Δεν εύχομαι σε κανένα να το ζήσει για να κατανοήσει τι γράφω! 

ΥΓ2: Μείνε σπίτι επειδή όταν οι εντατικές θα γεμίσουν και οι αναπνευστήρες θα τελειώσουν τότε κάποιοι θα πεθάνουν επειδή πολύ απλά κάποιος γιατρός θα αναγκαστεί να κάνει τον Θεό στη Γη και να αποφασίζει για το ποιος θα νοσηλεύεται και ποιος όχι. Αυτή είναι η βασική ιδέα και γι’ αυτό πρέπει να μείνεις σπίτι. Τουλάχιστον αν θα υπάρχουν θάνατοι να ξέρουν συγγενείς αλλά και οι γιατροί ότι προσέφεραν τα πάντα και όχι με μια μουντζούρα σε ένα χαρτί να τους καταδίκασαν σε θάνατο…

 

Home