Εισφορά €50.000 από τον Σαμπάχ Αλ-Σαάτι στον ΔΗΣΥ

Εισφορά €50.000 από τον Σαμπάχ Αλ-Σαάτι στον ΔΗΣΥ

Γιατί πολιτογραφηθέντες και παρόχοι κάνουν εισφορές στο κυβερνών κόμμα;

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στη σελίδα 22 της εφημερίδας «Αλήθεια», στη στήλη «Κοινωνικά», ανακοινώνεται ότι ο κύριος Sabah Ismat Mahmood Al-Saaty «υπέβαλε στον Υπουργό Εσωτερικών αίτηση (Τύπος Μ 127) για πολιτογράφησή του ως Κύπριος πολίτης». Ήταν η τυπική ανακοίνωση που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, υποχρεωτική βάσει νόμου. Σημειώνεται ότι στην ίδια σελίδα υπάρχουν δηλώσεις από τρία άλλα πρόσωπα με το ίδιο ονοματεπώνυμο, τα οποία ενδεχομένως να ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τότε ήταν ακόμα η εποχή των παχιών αγελάδων για τη βιομηχανία των διαβατηρίων. Διευκρινίζω ότι δεν μπορώ να γνωρίζω την έκβαση της αίτησης του κύριου Al – Saaty για έκδοση κυπριακού διαβατηρίου, αλλά κρίνοντας από τη ροή των γεγονότων, μάλλον ήταν θετική.

Το όνομα του -ιορδανικής καταγωγής- Sabah Ismat Mahmood Al-Saaty, θα το ξανασυναντήσουμε σχεδόν τρία χρόνια μετά. Περί τα μέσα Ιούνιου του 2020, ο Δημοκρατικός Συναγερμός βάσει του περί πολιτικών κομμάτων Nόμου (άρθρο 5, παρ. 6) ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τα ονόματα όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που είχαν κάνει εισφορά στο κόμμα άνω των €500. Σύμφωνα με το έγγραφο που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Πινδάρου, ο Al-Saaty έκανε στο κυβερνών κόμμα τη μέγιστη εισφορά που δικαιούταν βάσει του νόμου να κάνει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Έδωσε στο κυβερνών κόμμα €50.000. Διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε παράτυπο ή παράνομο σε αυτή την εισφορά. Δεν θεωρείται ούτε καν «κακή πρακτική», όπως επικράτησε να λέγονται οι «ανώνυμες εισφορές» που δέχονταν τα κόμματα μέχρι πριν λίγα χρόνια. Όλα έγιναν με πλήρη διαφάνεια και δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αν ο κ. Al-Saaty έκανε παρόμοια εισφορά και φέτος, θα το μάθουμε του χρόνου. Το 2018 πάντως δεν έκανε.

Με κάθε επιφύλαξη μεταφέρω και την πληροφορία ότι το όνομα του εν λόγω ευεργέτη της Πινδάρου φιγουράρει στα Panama Papers ως ο κύριος μέτοχος της εταιρείας Al Saaty Investment Group. Αν δεν πρόκειται για συνωνυμία, τότε θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε κατά πόσον ελέγχθηκε αυτή η πτυχή από το Υπουργείο Εσωτερικών, τις τράπεζες, το ελεγκτικό και το δικηγορικό γραφείο που υπέβαλαν την αίτηση του.

Προτού προχωρήσω, επαναλαμβάνω ότι όλες οι πράξεις που αναφέρονται είναι νομότυπες και καθαρές. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολιτικά.

Αν εξετάσεις κανείς τις λίστες με τους δωρητές των κομμάτων θα προσέξει κάποια ονόματα (κυρίως) εταιρειών που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Είναι οι λεγόμενοι σταθεροί χρηματοδότες οι οποίοι κατά κανόνα συνεισφέρουν ετησίως τα ίδια ποσά. Για παράδειγμα, η εταιρεία Α δίνει κάθε χρόνο στο ΔΗΣΥ €10.000, η εταιρεία Β €5.000 κοκ.  

Εκείνο που ξενίζει είναι κάποιες «έκτακτες» εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία, χωρίς προφανή λόγο, εμφανίζονται να κάνουν μεγάλες εισφορές στην Πινδάρου. Ασφαλώς και δεν απαγορεύεται σε οποιαδήποτε εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο να εισφέρει 5-10-50.000 ευρώ στο κυβερνών κόμμα. Η απορία είναι εάν αυτές οι πλούσιες δωρεές σχετίζονται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Εάν δηλαδή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κάνουν εισφορές μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ στον Συναγερμό είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή -είτε ως αιτητές, είτε ως πάροχοι- στο λεγόμενο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα δείχνει ότι η περίπτωση του κυρίου Sabah Ismat Mahmood Al-Saaty δεν ήταν η μοναδική.  Είναι σύμπτωση; Ίσως. Είναι νομότυπη; Απόλυτα. Υπάρχει πολιτικό θέμα; Ενδεχομένως…

Επειδή η Πινδάρου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια θέματα, αναμένουμε τις δικές της εξηγήσεις. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με «κακές πρακτικές» του παρελθόντος τύπου Focus, αλλά με απόλυτα νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του… 

Σημείωση: Ο ΔΗΣΥ το 2019 έλαβε κρατική χορηγία ύψους €1.916.628,69 

Αντί υστερόγραφου: «Χτες κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ ομολόγησαν αυτό που η κοινωνία ήδη γνωρίζει. Ότι το κόμμα τους είναι ταυτισμένο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Με τη γνώση και τη συμμετοχή της Γραμματείας του» (Δ. Δημητρίου, εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ, 23 Νοεμβρίου 2020)

Το άσχετο: Follow the money

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή

Home