Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Ένα μπαούλο παραμύθια»

Έλενα Περικλέους -
28.05.2023

«Ένα μπαούλο παραμύθια»

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, διακοσιοστής δέκατης ένατης επιστολής, το ανάγνωσμα…

Αλήθεια πόση ανάγκη έχουμε το παραμύθι στη ζωή μας; Το παραμύθι που μας παρηγορεί (παραμύθι=παραμυθία=παρηγοριά). Το παραμύθι στο οποίο νικά πάντα το καλό και ζούνε πάντα αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Το παραμύθι που λέει τις αλήθειες με ένα τρόπο που τον αντέχει η ψυχή μας. Το παραμύθι στο οποίο τα μαγικά αντικείμενα οδηγούν πάντα την αποστολή σε επιτυχία. Το παραμύθι στο οποίο όλα διαρκούν «τρία». Τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Και τα γλέντια και τα βάσανα και οι αγώνες. Καμία σχέση με το σαράντα εννιά, σχεδόν μισό αιώνα, που δεν είναι καν πολλαπλάσιο του 3.

Και μετά θυμάμαι το «φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι» και λέω να ξετυλίξω την κόκκινη κλωστή και να το φτιάξω. Και μετά όσο και να προσπαθώ βλέπω πως η κόκκινη κλωστή παραείναι μπερδεμένη και δοκιμάζουν διάφοροι, ηγέτες και διαπραγματευτές, με ψηφίσματα και άλλα πολλά να την ξεμπερδέψουν. Αδίκως. Ξεχνούν το «ό,τι δε λύνεται κόβεται» και ο γόρδιος δεσμός γίνεται βρόγχος και μας πνίγει.

Πάνω που πάω να απελπιστώ θυμάμαι και τον Αϊνστάιν που ισχυριζόταν πως η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση καθώς αποκαλύπτει μονοπάτια άγνωστα και διαδρομές που τα χωρίς φαντασία μυαλά αδυνατούν να διακρίνουν και… μου έρχεται μια ιδέα. Μια τρελή ιδέα…

Μαζεύω τα αγαπημένα μου παραμύθια και τα χωρίζω σε στοίβες. Ξεκινώ από την πρώτη. «Οπωσδήποτε ο πρόεδρος!», σκέφτομαι «… αλλά δεν είναι αρκετό. Και το Υπουργικό συμβούλιο», ωραία, είμαι σε καλό δρόμο, και έχω ακόμη παραμύθια μπόλικα. «Να μην ξεχάσω τους Βουλευτές», ο χώρος γεμίζει με στοίβες, αλλά ευτυχώς τα παραμύθια είναι πολλά. «Οπωσδήποτε τον διαπραγματευτή». Τελειώσαμε; «Α μπα. Τι γίνεται με τους προέδρους των φορέων, των οργανισμών, τους τοπικούς άρχοντες, τις ηγεσίες των κομμάτων;» Και άλλες στοίβες ετοιμάζονται στο πι και φι. Πάνω που λέω τελείωσα, θυμάμαι πως είναι και η άλλη πλευρά. Πόσο εύκολα μετατράπηκε σε άλλη πλευρά!! Όσο εύκολα σβήστηκε η απελευθέρωση. Όσο εύκολα διαγράφηκε η εισβολή. Όσο εύκολα ειπώθηκε το φταίμε και οι δύο. Όσο εύκολα πικράθηκα στα ελληνικά και πληγώθηκα στα τουρκικά.και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία με την πολιτική/οικονομική/κοινωνική, για την ώρα, αστάθεια. Και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Η Ελλάδα μας με τα δικά της και η Αγγλία που το μόνο που την νοιάζει είναι το παλάτι, η μπύρα, το τσάι και τα δικά της σαφέστατα συμφέροντα.

Ετοίμασα τα μπαούλα μου, τα γέμισα με παραμύθια και έγραψα τις οδηγίες χρήσης. 

«Ειδική θεραπευτική αγωγή που ενισχύει τη φαντασία, δυναμώνει την ενσυναίσθηση, ξεμπλοκάρει τα αδιέξοδα, χαρίζει ελπίδα. Οδηγίες λήψης: 3 φορές τη μέρα. Πρωί. Μεσημέρι Βράδυ. Παρενέργειες: Απρόβλεπτες καθώς άνθρωποι με φαντασία παύουν να ακολουθούν οδηγίες. Κόβουν τα σχοινιά που επιβάλουν συγκεκριμένες κινήσεις. Ελευθερώνονται. Στόχος: Να φτιάξουμε επιτέλους το δικό μας παραμύθι και να ζήσουμε όλοι καλά. Χωρίς το «εμείς» και «οι άλλοι», χωρίς το «εγώ» και το «εσύ», χωρίς την «άλλη πλευρά», γιατί η άλλη πλευρά θα είναι και αυτή δική μας πλευρά. Αφού πάντα όλα εκείνα που μας ένωναν ήταν περισσότερα από αυτά που μας χώριζαν»

Μέχρι εδώ όλα καλά. Έλα όμως που κάποιος πρέπει να σκοτώσει τους δράκους. Και είναι πολλοί. Και όσο πάνε και πληθαίνουν και εμφανίζονται και μεταμφιεσμένοι. Με κουστούμι και γραβάτα. Με δήθεν περγαμηνές, σφραγίδες εμπειρογνωμοσύνης και την έξωθεν καλή μαρτυρία υπό μάλης.

Μαγικά αντικείμενα! Ιδού η λύση Ένα μαγικό καπέλο που να σε κάνει αόρατο. Αρά να μπορείς να δεις αληθινά. Να ακούσεις αληθινά. Να νιώσεις αληθινά.

Το μαξιλάρι που σε ταξιδεύει όπου ονειρεύεσαι. Πέρα από σύνορα και συρματοπλέγματα. Πέρα από οδοφράγματα που εξαϋλώθηκαν και τα περνούμε πλέον πανεύκολα, για ψώνια, για βενζίνη, για φάρμακα, για βόλτα, για καφέ. Απόδειξη πως είναι η συμβίωση και όχι ο διαχωρισμός που θα λύσει το κυπριακό. Απόδειξη πως η λύση που σχεδιάζεται σχεδόν μισό αιώνα, δεν θα έπρεπε να στηρίζεται στην εθνική ή τη θρησκευτική ταυτότητα αλλά στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στο δίκαιο.

Την κρυστάλλινη σφαίρα που λέει πάντα την αλήθεια. Σε όλες τις γλώσσες. Γιατί η αλήθεια παραμένει αλήθεια. Όσο και αν παραποιηθεί.

Και τελευταίο; Το μαγικό ηλιοτρόπιο που πραγματοποιεί 3 ευχές:

Αλήθεια τι να ευχηθεί κανείς; Τι να πρωτοευχηθεί για να μπορέσει να ξεκινήσει να γυρίζει η ανέμη και να ξετυλίγει το παραμύθι της απελευθέρωσης, της επανένωσης, της δημιουργίας; Γιατί είναι η πατρίδα μας και μας πονά. Γιατί είναι η έγνοιά μας η πρώτη και η τελευταία. Γιατί ο παππούς πέθανε με το παράπονο. Γιατί η γιαγιά, κάτω από το ξένο χώμα χρόνια τώρα, τραγουδά τον τόπο της. Γιατί ο τόπος εν ο άνθρωπος και είμαστε ο τόπος μας ο μοιρασμένος. Γιατί γεράσαμε και είμαστε σχεδόν μισό αιώνα και εμείς μισοί.

Θα κάνω μόνο την πρώτη ευχή και θα αφήσω τις άλλες δύο για όσους διαφεντεύουν τη μοίρα μας. Εύχομαι στον τόπο τούτο να αξιωθούμε λεύτερα να πορευόμαστε όλοι όπου η ψυχή μας πιότερο ποθεί χωρίς σημαίες κατοχής και συρματοπλέγματα διαχωρισμού καμιάς μορφής.

Τις άλλες δυο ευχές αφού διαβάσουν παραμύθια ας τις χρησιμοποιήσουν σωστά και συνετά.

Υπογραφή

Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ. : Φτιάχνουν απόψε με κουρέλια και σανίδια

έναν συνοικισμό αυτόνομο

Αυτοί που ψάχνουν για διαμάντια στα σκουπίδια

και στον υπόνομο

Κι εσυ που ψάχνεις το κουκί και το ρεβίθι

στο τέλμα αυτό που βυθιζόμαστε

Φτιάξε μαζί τους το δικό σου παραμύθι

γιατί χανόμαστε

Home