«Γαλάζια Πατρίδα»: Απειλή ή Ευκαιρία;

tourkkia
Η μιλιταριστική πολιτική της Άγκυρας - Από την «Νεογέννητη Πατρίδα» στην «Γαλάζια Πατρίδα»

Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης (27 Φεβρουαρίου) στα νερά της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, σε μία πρωτόγνωρη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με αφορμή την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» ή αλλιώς «πρόβα πολέμου», σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Τουρκική Κυβέρνηση «όπλισε» ολόκληρό της τον στόλο και στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέχτες όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και πιθανόν η Αίγυπτος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» έχει υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση Ερντογάν τόσο πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά. Η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» που η Τουρκία επικαλείται συνεχώς, έχει έκταση 462 χιλιάδες χλμ. και συμπεριλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Καθημερινά τόσο η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας προειδοποιεί πως θα υπερασπιστεί την «Γαλάζια Πατρίδα» προς το συμφέρον των δικαιωμάτων των Τ/κ αλλά και των Τούρκων πολιτών.

Παράλληλα, προειδοποιεί από πολλαπλά μέτωπα πως καμία ενέργεια προς εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν θα επιτύχει χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα όμως, έχει διεκδικήσεις και στο Αιγαίο, τόσο όσον αφορά τον εναέριο χώρο αλλά και όσον αφορά τα χωρικά ύδατα και τις γκρίζες ζώνες που επικαλείται.

Ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και η χρονική συγκυρία της άσκησης δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή, και θα πρέπει όλους να μας αφυπνίσει και να μας προετοιμάσει για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε η μνήμη ακόμη θυμάται όταν ο Αττίλας ονόμασε το ψευδοκράτος ως «Νεογέννητη Πατρίδα», ενώ τώρα επιχειρεί να «ενσωματώσει» στην Τουρκία την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» που υποστηρίζει πως της ανήκει.

Προφανώς η Τουρκία θέλει να στείλει μήνυμα  ισχύος στην Κύπρο την στιγμή που ο τομέας της ενέργειας φαίνεται να αφήνει αισιόδοξα μηνύματα, κάτι που η Τουρκία γνωρίζει. Η δημιουργία τετελεσμένων από την Τουρκία δεν είναι ένα απίθανο ενδεχόμενο, καθώς το είδαμε να συμβαίνει και στο οικόπεδο 3 με την παρεμπόδιση της γεώτρησης της ENI.

Δεν θα κινδυνολογούσα επίσης αν έλεγα πως θα πρέπει η άσκηση αυτή να αντιμετωπιστεί ως απειλή. Η Τουρκία είναι μία χώρα που καθημερινά απειλή την Κύπρο, και που ποτέ δεν κάνει στρατιωτικές κινήσεις χωρίς να υπάρχει κάποιος στόχος κέρδους. Πίσω στο 1974 και πάλι η Τουρκία πραγματοποιούσε «άσκηση» με την οποία τελικά κατέκτησε την μισή μας πατρίδα.

Έχει ενεργοποιήσει όλο το σύστημα υποστήριξης που διαθέτει ο τούρκικος στρατός προκειμένου να αντιληφθεί αν αντέχει μία τόσο μεγάλη κλίμακας αποστολή. Το αποτέλεσμα της άσκησης προφανώς και θα δώσει σημαντικά στοιχεία στην Τουρκία για να δει μέχρι που μπορεί να «τραβήξει το σχοινί».

Παράλληλα, υπάρχει και ο κίνδυνος «ατυχήματος» το οποίο είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα και στο Αιγαίο με τον εμβολισμό σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.  Είναι πλέον καλά γνωστή η μιλιταριστική πολιτική που ακολουθεί διαχρονικά η Τουρκία καθώς και η προσπάθεια της να στρατιωτικοποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, μία τέτοια άσκηση δεν θα πρέπει να μας τρομάζει αλλά να μας προετοιμάζει προκειμένου να μετρήσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να εντοπίσουμε τις αδυναμίες του αντιπάλου. Είναι επίσης μία ευκαιρία να εξεταστεί η ετοιμότητα της Ε.Φ τόσο σε στρατιωτικό αλλά και σε επιτελικό επίπεδο.

Πέραν των πιο πάνω, η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι και μία προσπάθεια του «Σουλτάνου» Ερντογάν να συσπειρώσει τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική υπερηφάνεια της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2016 και τις χιλιάδες φυλακίσεις στρατιωτικών τους οποίος «βάφτισε» ως «Γκιουλενιστές».

Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να γίνει το απόλυτα ηγεμονικό κόμμα χωρίς να φαίνεται να υπάρχει στο βάθος καμία δύναμη αντιπολίτευσης που να μπορεί να το ανατρέψει αυτό. Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων με μία συνεχής αποπλάνηση του Τούρκικου λαού από τα καθημερινά προβλήματα που η Κυβέρνησή του αδυνατεί να επιλύσει.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι απλά μία άσκηση. Έχει συγκεκριμένο στόχο και συγκεκριμένο σκοπό, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά και να παρουσιαστεί στους πολίτες προτού ο Τούρκικος στόλος παρκάρει στο λιμάνι της Λεμεσού ως άλλη Κερύνεια.  

16