ΓεΣΥ: Με εγωισμούς ΔΕΝ θα είναι η χρονιά υλοποίησης...

Ας βρουν τις λύσεις γιατί τα λάθη και τις παραλείψεις θα τις πληρώσουν οι ασθενείς

Τα τελευταία 24ωρα ακούμε ολοένα και πιο έντονα ότι το 2019 ΘΑ είναι η χρονιά υλοποίησης του ΓεΣΥ, με τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, να καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα και πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να έχουμε το ΓεΣΥ που μας αξίζει.

Από τη μια έχουμε τους γιατρούς, των οποίων οι επιστημονικές εταιρείες βάλλουν κατά ριπάς τις τελευταίες μέρες, καλώντας τα μέλη τους να μην συμβληθούν με το ΓεΣΥ, επικαλούμενες μεταξύ άλλων, ελλιπή προϋπολογισμό για το Γενικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Μάλιστα, επιστημονικές εταιρείες επισημαίνουν, ότι δεν έχουν κληθεί από τον ΟΑΥ για συζήτηση οποιουδήποτε θέματος σε σχέση με το ΓεΣΥ.

Από την άλλη έχουμε ΟΑΥ και Υπουργείο Υγείας, τα οποία επιμένουν ότι υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Από το πιο πάνω δεδομένο και μόνο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν εδώ και καιρό σχηματιστεί δυο στρατόπεδα, η στάση και οι θέσεις των οποίων, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε κάθε πολίτη.

Οι υποστηρικτές ΟΑΥ και Υπουργείου, κάνουν λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια και κινήσεις στρατηγικής από μέρους του ΠΙΣ, για να ασκήσει πιέσεις προς την Κυβέρνηση και να κερδίσει περισσότερα στις διαπραγματεύσεις, στο δρόμο προς το ΓεΣΥ.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι οι γιατροί θέλουν να εκμεταλλευτούν τη στρατηγική αυτή, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν για την υλοποίηση.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι, η Κυβέρνηση είναι αυτή που δεν έχει λάβει σε τόσο βαθμό υπόψη τους επαγγελματίες υγείας και ότι στην προσπάθεια να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση για ΓεΣΥ, στο τέλος θα κάνει ένα ΓεΣΥ για χάρη των εντυπώσεων, παρά της ουσιαστικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το ΓεΣΥ αποτελούσε την προμετωπίδα στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη πριν από ένα χρόνο, όταν επαναδιεκδικούσε την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Γιατροί να' ναι κι ότι να 'ναι ή ποιοτική αναβάθμιση; 

Ας δούμε όμως στην ουσία της και τη θέση ΟΑΥ και Υπουργείου - Κυβέρνησης ότι υπάρχουν γιατροί που θα στελεχώσουν επαρκώς το ΓεΣΥ.

Όπως είπαμε πιο πάνω αρκετές μέχρι στιγμής επιστημονικές εταιρείες ιατρικών κλάδων κάλεσαν τους γιατρούς τους να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Η πεποίθηση της Κυβέρνησης ότι υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών, μπορεί να σημαίνει μόνο δυο πράγματα:

  1. Είτε οι γιατροί διαφωνούν με το χειρισμό του θέματος από την ηγεσία τους και θα ενταχθούν τελικά στο ΓεΣΥ
  2. Είτε Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ πιστεύουν ότι αν δεν ενταχθεί ο απαιτούμενος αριθμός Κύπριων γιατρών, αυτός μπορεί να εξευρεθεί από πιθανό ενδιαφέρον γιατρών από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα.

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε θα έχουμε, ενδεχομένως, να κάνουμε με μια εξέλιξη, η οποία δεν θα έχει να εγγυηθεί σε καμιά περίπτωση την παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών και δεν θα είναι αυτό που επεδίωκε η αρχική εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όχι γιατί οι γιατροί από την Ελλάδα δεν είναι ποιοτικοί, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι επιδίωξη η επιστράτευση ιατρών από μια άλλη χώρα, την στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικοί ιατροί εντός της δικής μας χώρας.

Αλλά ακόμα και το πρώτο να ισχύει και πάλι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα καθώς η ουσία είναι σε αυτό που θα αναφέρουμε πιο κάτω.

Η ουσία, λοιπόν,είναι να βρεθεί αυτή η φόρμουλα που να ικανοποιεί γιατρούς και Υπουργείο, έτσι ώστε οι εγνωσμένης αξίας ιατροί στην Κύπρο αλλά και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Αλλιώς οι πολίτες απλά θα πληρώνουν πενταπλάσια την ίδια παροχή υπηρεσιών, ενδεχομένως και χειρότερη, από αυτή που έχουμε σήμερα.

Τα πιό πάνω δεν είναι ούτε κουβέντες του καφενέ, όπως λέμε στην Κυπριακή, αλλά ούτε προϊόν φαντασίας του συντάκτη του άρθρου, είναι θέματα που συζητούνται και απασχολούν τους Κύπριους πολίτες καθημερινά, αλλά περισσότερο τους ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν το νέο σύστημα υγείας για να βιώσουν καλύτερες μέρες, με λιγότερη αναμονή στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Είναι καιρός, μακριά από εγωισμούς και ετσιθελισμούς και οι δύο πλευρές να τα βρουν το συντομότερο, γιατί η ζωή των ασθενών αξίζει πολύ περισσότερα από επικοινωνιακές στρατηγικές προς άγρα ψήφων ή για περισσότερα χρήματα. 

Είναι καιρός, να βρεθεί η λύση και το ΓεΣΥ, να προχωρήσει στη βάση σχεδιασμών αλλά και στη βάση καλύτερων υπηρεσιών που θα προσφέρονται στους ασθενείς, καθώς είναι αυτοί που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα του τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Με σύμπνοια να προχωρήσουν όλοι μαζί, για να είναι το 2019 έτος σωστής υλοποίησης του ΓεΣΥ, και όχι ακόμα ένα έτος πειραματισμών, γιατί οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν.

Ας είναι λοιπόν το 2019 η απαρχή ενός συστήματος υγείας που το έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στο Bloggers, αποτελούν προσωπικές θέσεις των συγγραφέων τους και σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τις θέσεις της Offsite. Ο κάθε Blogger επιλέγει το δικό του ύφος. Στην Offsite σεβόμαστε απόλυτα την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης. 

 

16