Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Γράμμα από το Μέλλον»

Έλενα Περικλέους -
12.03.2023

«Γράμμα από το Μέλλον»

Αφιερωμένο στη Μέρα της Γυναίκας

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Προς  διαχρονικά προβληματισμένους, διακοσιοστής ένατης επιστολής, το ανάγνωσμα… 

Το βιβλίο «Γράμμα από το Μέλλον» φωτίζει γυναίκες οι οποίες άλλαξαν πορεία στη ρόδα της ιστορίας.

Γίνεται αναφορά σε 5 εμβληματικές γυναίκες από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης της εκπαίδευσης, της μόδας, της φιλοσοφίας.

Μαρί Κιουρί, Κοκό Σιανέλ, Ιντίρα Κάντι , Σιμον Ντε Μποβουάρ, Μαλάλα Γιουσαφζάι 

5 γράμματα από το μέλλον. Γιατί το μέλλον μας καταγράφεται σε κάθε σημερινή μας πράξη ή παράλειψη.

Σε ευχαριστούμε Ίντιρα Κάντι. Μας έμαθες να παλεύουμε για τη δικαιοσύνη. 

Σε ευχαριστούμε Κοκό Σιανέλ. Μας έμαθες να χαιρόμαστε την ομορφιά.

Σε ευχαριστούμε Μαρί Κιουρί. Μας έμαθες τη δύναμη της γνώσης.

Σε ευχαριστούμε Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Μας έμαθες να πιστεύουμε στη γυναίκα.

Σε ευχαριστούμε Μαλάλα Γιουσαφζάι. Μας έμαθες να πιστεύουμε στη δύναμη της Εκπαίδευσης. 

Γίνεται όμως αναφορά και στην κάθε γυναίκα. Γιατί, ναι, και εσύ τα κατάφερες. Το ίδιο καλά με τις υπόλοιπες; Το ίδιο! Είσαι μια νοικοκυρά, μια πωλήτρια, μια εργάτρια, μια δασκάλα, μια νοσοκόμα, μια ηθοποιός, ένα μοντέλο, μια αστυνομικός, μια πολιτικός, μια μηχανικός, μια δικηγόρος… Με σύντροφο ή μόνη, με παιδιά ή χωρίς, πλούσια ή φτωχή, όμορφη ή άσχημη…  Ό,τι και αν είσαι, είσαι εσύ. Περήφανη, που σε ευλόγησε η ζωή να είσαι γυναίκα. Παλεύεις, όπου και αν βρίσκεσαι, για έναν κόσμο, όπως τον ονειρεύεσαι…

Η όλη πλοκή ξεκινά από μια απλή, μια καθημερινή σκηνή σε μια τάξη:

«Πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου σε 20 χρόνια από σήμερα;». Ο Άλεξ είπε ποδοσφαιριστής, και όλοι χειροκρότησαν, γιατί είναι πραγματικά πολύ καλός. Η Νικόλ ηθοποιός, και εγώ χαμογέλασα κρυφά, μη με δει κανείς, γιατί τη βρίσκω πολύ όμορφη. Φυσικά, δεν το είπα ποτέ σε κανένα. Είναι πολύ ντροπιαστικό. 

Η Σοφία είπε πως θα παντρευόταν και θα έκανε παιδιά, και εννοείται πως όλοι χαμογέλασαν. Είναι τόσο γλυκιά η Σοφία!

Ο Στέφανος είπε αστυνομικός, γιατί είναι και ο μπαμπάς του. Του ταιριάζει. Μπορούν να τον φανταστούν.

Δείτε επίσης: Ο σεισμός που δεν κτυπά συναγερμό<<<<

Πάντα ξέρει να πει στη δασκάλα πώς ακριβώς έχει προκύψει ένας καυγάς. 

Η Ιωάννα είπε μηχανικός, γιατί είναι και ο δικός της μπαμπάς, και γέλασαν όλοι πολύ. Και η Ιωάννα κοκκίνισε. Πάντα κοκκινίζει.

Εγώ είπα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάποιοι με χειροκρότησαν. Μάλλον γιατί είμαι και πρόεδρος της τάξης. Κάποιοι άλλοι, που δεν με χωνεύουν, γέλασαν και είπαν: «Ναι, καλά, περίμενε να σε ψηφίσουμε!» και κάποιος είπε: «Να κόψεις όμως πρώτα τα μαλλιά σου!»

Δείτε επίσης: >>>>Καλός καραβοκύρης ο 8ος<<<

Ο χαμός με τα γέλια  έγινε, όταν η Άννα είπε πως θα γίνει Αρχιεπίσκοπος, γιατί ο μπαμπάς της είναι ιερέας. Όλοι όμως σώπασαν και δεν ήξεραν τι να πουν, όταν η Μελίνα είπε πως θα γίνει ακτιβίστρια και λίγο φεμινίστρια και λίγο blogger – δεν ξέρω τι είναι αυτό- και μετά δήλωσε πως θα φέρει τα πάνω κάτω και θα διεκδικήσει την ισότητα. Τι ακριβώς εννοούσε, κανένας μας δεν κατάλαβε.

Δεν ξέραμε, τι να πούμε. Η Μελίνα είναι μετανάστρια και η μαμά της καθαρίζει τις σκάλες στις πολυκατοικίες της γειτονιάς. Εγώ σκέφτηκα πως δεν θα τα καταφέρει. Δεν είπα, όμως, τίποτα. Ο Ιωάννης, όπως πάντα, είπε αρκετά δυνατά για να τον ακούσουν όλοι, πως τίποτα δεν θα γίνει και πως θα καθαρίζει σκάλες, όπως η μαμά της και πως πρέπει να πάει πίσω στη χώρα της…

Τα στερεότυπα δίνουν και παίρνουν, ορατά ή αόρατα,  και για να σπάσουν χρειάζεται γνώση/ μελέτη/ αναστοχασμός. Χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτούμε το πως και το τι με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Δύσκολα σπάζουν ναι, γιατί είναι στέρεα τυπωμένα στις μνήμες της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα του φύλου μας.

Μακάρι να μπορούσαμε το πιο κάτω Γράμμα του βιβλίου να το στέλναμε σε κάθε κορίτσι που έρχεται στον κόσμο.

«Αγαπημένε μου εαυτέ, 

Σου γράφω από το μέλλον, για να σου πω πόσο σε αγαπώ. Να σου πω πως πιστεύω σε σένα. Δεν έχει σημασία, αν δεν φαίνεται να είσαι κάτι το ιδιαίτερο. Πολλές φορές δεν φαίνεται αυτό που είσαι! Ξέρω, νομίζεις πως δεν είσαι ιδιαίτερα έξυπνη. Το όμορφη δεν το συζητάς καν. Φοβάσαι. Δεν θέλεις να σε ξεχωρίσουν. Θέλεις να είσαι κομμάτι της ομάδας. Να κοιτάζεις όπου κοιτάζουν. Να ερωτεύεσαι ό,τι ερωτεύονται. Να φοράς ό,τι φορούν. Τον κύκνο σου, γιατί όλοι κρύβουμε έναν κύκνο μέσα μας, δεν τον ανακάλυψες ακόμη. Είναι όμως εκεί. Η μόνη περίπτωση να μην τον βρεις είναι να μην πιστέψεις πως υπάρχει. Βρες εκείνο που σε κάνει ξεχωριστή. Ανακάλυψε τον εαυτό σου. Ψάξε τις σκέψεις και τις ιδέες σου. Οραματίσου τον κόσμο, στον οποίο θέλεις να ζήσεις και μετά σήκωσε τα μανίκια και ξεκίνα να τον φτιάχνεις. Δεν θα είναι εύκολο. Θα βρεις εμπόδια πολλά. Θα σου πουν πως είσαι κορίτσι, και πως τα κορίτσια σκέφτονται έτσι… ντύνονται έτσι… και σίγουρα συμπεριφέρονται έτσι…. Πως τα κορίτσια πρέπει να… και μετά, όταν γίνουν γυναίκες, οπωσδήποτε πρέπει να… 

Πες ΟΧΙ. Θέλω κάθε φορά, που σε αδικούν να ορθώνεις το ανάστημα. Να μην ανέχεσαι καμία βία, καμία καταπίεση, καμία υποτίμηση. Είσαι εσύ και αξίζεις πολλά. Ψηλά το κεφάλι. Φόρεσε ό,τι εσύ θέλεις να φορέσεις. Γίνε όμορφη και δυνατή. Ονειρέψου τα δικά σου όνειρα. Όλα τα μπορείς. Άνοιξε την πόρτα και περπάτα τον δρόμο σου. Τον δικό σου δρόμο. Ένα είναι το καθήκον σου και σου το θυμίζω. Ο εαυτός σου. Γιατί, αν κάνεις το καθήκον σου απέναντι στον εαυτό σου, κάνεις το καθήκον σου απέναντι στον κόσμο. Ο κόσμος είναι πιο δίκαιος, πιο χαρούμενος, πιο ειρηνικός, όταν είναι γεμάτος με ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, που κάνουν το καθήκον τους απέναντι στον εαυτό τους. Που δεν προδίδουν τα όνειρά τους. Που τολμούν να φωνάξουν τις σκέψεις τους. Που δεν ντρέπονται για τα «θέλω» τους. Ανθρώπους, που τολμούν να  διεκδικήσουν και για τους άλλους τον κόσμο, που απαιτούν για τον εαυτό τους. Θα τα καταφέρεις, αγαπημένη. Κοίτα τα κορίτσια που προηγήθηκαν και έγιναν γυναίκες και πάλεψαν και πέτυχαν και έχασαν και πόνεσαν και έκλαψαν. Σου άνοιξαν τον δρόμο. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Περπάτα τον. Το χρωστάς στον εαυτό σου. Το χρωστάς στον κόσμο.

Σε φιλώ γλυκά, 

Ο εαυτός σου»

Υπογραφή

Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.1 : Να σπάσουμε τα στερεότυπα. Η ταυτότητα του φύλου μας δεν είναι η μοναδική μας ταυτότητα και δεν μας καθορίζει.

Υ.Γ.2: Το Βιβλίο «Γράμμα από το Μέλλον» εκδόθηκε από τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου με επιχορήγηση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

Home