Χάνει και την ώρα του και ο Κούσιος…

Χάνει και την ώρα του και ο Κούσιος…

Μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδη, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι 25 Αρχηγοί και οι 2 Προέδροι (Συμβουλίου & Κομισιόν) μας είπαν, ωμά και χωρίς περιστροφές, «ΟΚ, αν είναι, να το δούμε τον Σεπτέμβριο».

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Ο Κυριάκος Κούσιος μας απέστειλε την περασμένη Παρασκευή (17/7) μια γραπτή δήλωση, με την οποία αναφερόταν στα πρώτα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Μάλιστα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έβαλε και τίτλο: «Ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας απέτυχε. Να περάσουμε από δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».

Πριν σχολιάσουμε όμως δυο-τρια σημεία, την παραθέτω αυτούσια για να έχετε και πλήρη εικόνα τι ανέφερε ο κ. Κούσιος στην γραπτή του δήλωση: 

«Η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε με παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  κατά την Παρέμβαση του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις». Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX,  με την οποία παρατείνονται οι παράνομες  δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη. Ενδεικτικό της απουσίας σεβασμού της Τουρκίας προς τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ αποτελεί, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και το πρόσφατο παράδειγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel για σύγκληση ειδικής συνεδρίας τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών».

Δεν θα σχολιάσω τον τίτλο, τον οποίο μόλις διάβασα, διερωτήθηκα ποιος να είπε κάτι τέτοιο… Ο Πρόεδρος μας; Αποκλείεται, σκέφτηκα! Αφού μόλις πριν λίγες μέρες ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε επισκέψεις στα διεθνή ΜΜΕ και «διαφήμιζε» την στρατιωτική και αμυντική μας αδυναμία, είναι δυνατόν τώρα να καλεί την ΕΕ να περάσει «σε πράξεις»; Διότι η μόνη πράξη, σε τέτοιες περιπτώσεις, (σκέφτηκα και πάλι ο αδαής) όταν δηλαδή ο άλλος μπαίνει σπίτι σου και θέλει να κάνει διάτρηση, είναι να μην του το επιτρέψεις και να φωνάξεις και φίλων σου (της ΕΕ), αφού εσύ δεν μπορείς, να σταθούν στα σύνορα της αυλής σου και να μην τον αφήσουν να μπει με το τρυπάνι στην αυλή σου, η οποία υποτίθεται είναι και δική τους αφού είστε «Οικογένεια». Εννοείται όμως πως αυτά δεν γίνονται και ούτε θα γίνουν, ιδιαίτερα όταν μιλάς για τέτοιου είδους «πράξεις» και όταν θεωρείς πως αυτού του είδους τις «πράξεις» θα τις κάνει η ΕΕ! Τα είπαμε εξάλλου και τις προάλλες

Ο Πρόεδρος λοιπόν εννοούσε άλλου είδους πράξεις. Τι ζήτησε από την ΕΕ; Μας τα λέει ο Κυριάκος Κούσιος: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία».

Ας είναι όμως. Παρά τίποτα, ας είναι και αυτά. Κάτι είναι. 

Το δεύτερο σημείο της γραπτής δήλωσης των 312 λέξεων του Κυριάκου Κούσιου είναι το εξής: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έγραψε 257 λέξεις για να μας πει, τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Ηγέτες της ΕΕ και έγραψε και 55 λέξεις για να μας πει τι είπαν οι άλλοι 26 Ηγέτες (ή έστω 25 αν εξαιρέσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό) και οι δυο Προέδροι (του Συμβουλίου και Κομισιόν), σε αυτά που είπε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Τι είπαν; Μας το έγραψε ο κ. Κούσιος σε 55 λέξεις: «Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel για σύγκληση ειδικής συνεδρίας τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών». (Αν δε, αφαιρέσω την πρόταση «Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού» τότε το τί είπαν οι άλλοι αποτυπώνεται σε μόλις 43 λέξεις). 

Δηλαδή τι είπαν; Τίποτα! Τίποτα δεν μας είπαν. 

Μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδη, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι 25 Αρχηγοί και οι 2 Προέδροι (Συμβουλίου & Κομισιόν) μας είπαν, ωμά και χωρίς περιστροφές, «ΟΚ, αν είναι, να το δούμε τον Σεπτέμβριο». 

Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Κούσιος, προσπαθεί και αυτός να κάνει σωστά τη δουλειά του ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και τι άλλο θα μπορούσε να πει ή να γράψει; 

Όταν σου λένε 25 Αρχηγοί και 2 Προέδροι (Συμβουλίου και Κομισιόν) ότι βασικά «δεν μας κόφτει και αν είναι θα το δούμε τον Σεπτέμβριο», τι άλλο να γράψεις και τι άλλο να πεις; Ναι, σε τέτοιες περιπτώσεις γράφεις και ανακοινώσεις 312 λέξεων και ενημερώνεις τους υπηκόους σου, τουλάχιστον τι είπε ο Πρόεδρος τους… 

Υγ. Σαν σήμερα 20 Ιουλίου, το 1974, μια εκ των τριών Εγγυήτριων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία, εισέβαλε και κατέχει μέχρι σήμερα την μισή έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοιοι εγγυητές να σου πετύχουν. Κατά τα άλλα, κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα να υπογράψουν λύση με την Τουρκία να παραμένει Εγγυήτρια...!!!

Home