Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η διχοτόμηση της ΑΟΖ, η πολιτική αναισθησία και το Άρθρο 44(γ)

Η διχοτόμηση της ΑΟΖ, η πολιτική αναισθησία και το Άρθρο 44(γ)

Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Κατά το debate Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού δυο ήταν τα θέματα συζήτησης: Το Κυπριακό και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Τα περισσότερα χιλιοειπωμένα και επαναλήψεις. Κάποια πράματα λέχθηκαν μόνο και μόνο για να λεχθούν, κάποια για εφέ και εσωτερική κατανάλωση. 

Ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που εγέρθηκε κατά το debate ήταν τα περί διχοτόμησης της κυπριακής ΑΟΖ. Και δεν εγέρθηκε γενικά και αόριστα αλλά πολύ, πολύ συγκεκριμένα. Ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέθεσε σε συμβούλους του στο Προεδρικό να ετοιμάσουν μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ

Αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο debate εν είδει ερώτησης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛο οποίος «σιγόνταρε» τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της δημοσιογραφικής ερώτησης υποστηρίζοντας ότι έφτασαν και στον ίδιο οι πληροφορίες

Για να έχει όμως ο καθένας γνώση το τι επακριβώς λέχθηκε, αντιγράφω την ερώτηση και την απάντηση από το σχετικό απόσπασμα (62 δευτερόλεπτα βίντεο

Ερώτηση: Κύριε Κυπριανού έφτασαν κοντά μου πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάθεσε σε συνεργάτες του την εκπόνηση μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ και είναι κάτι πολύ σοβαρό διότι παραπέμπει σε λύση δυο κρατών. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι και εσείς κύριε Κυπριανού το γνωρίζετε αυτό το πράμα. 

Απάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ: Έφτασαν κοντά μου κάποιες παρόμοιες πληροφορίες αγαπητέ Αντρέα, αντιλαμβάνεσαι ότι από την στιγμή που δεν μπορώ να μιλήσω ανοικτά γι’ αυτά τα ζητήματα δημόσια, δεν μπορώ να αναφέρομαι δημόσια. Όμως θα πω το εξής: Υπάρχουν δυο καταγεγραμμένες δηλώσεις του κύριου Αναστασιάδη. Η μια προεκλογικά, πριν τις προεδρικές εκλογές και η δεύτερη μετά, που ξεκάθαρα μιλά για την ‘ας τρυπήσουν στην δική τους ΑΟΖ’ οι Τουρκοκύπριοι, που παραπέμπει σε αυτό το οποίο λες. Μια αποδοχή δηλαδή δυο χωριστών ΑΟΖ. Το δεύτερο είναι η δημόσια συζήτηση που ξέσπασε για το ενδεχόμενο λύσης δυο κρατών, που δυστυχώς πολλοί αποδίδουν αυτή την συζήτηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.   

Εγείρονται λοιπόν μερικά πολύ σοβαρά ζητήματα μέσα σε αυτά τα 62 δευτερόλεπτα

Δεν θα ασχοληθώ με το γιατί αυτή η ερώτηση που περιείχε ανεπιβεβαίωτες ευαίσθητες πληροφορίες απευθύνθηκε ειδικά στον ΓΓ ΑΚΕΛ και όχι για παράδειγμα πρώτα στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας και πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ή ακόμη γιατί η ερώτηση δεν ήταν και προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου αφού είναι γνωστό πως αν όντως γίνεται κάτι τέτοιο από τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρώτος σίγουρα το γνωρίζει. 

Θα ασχοληθώ όμως με κάτι άλλο. 

Με την στάση του Άντρου Κυπριανού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ συναντήθηκε πριν μόλις μερικές μέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 30 Ιανουαρίου 2020, οι δυο άντρες είχαν συνάντηση με θέμα συζήτησης μάλιστα το Κυπριακό (και τις Μεταρρυθμίσεις). 

Ας δούμε όμως πρώτα τι συζητήθηκε σε αυτή την συνάντηση για να μην θεωρηθεί ότι «εικάζουμε» ότι συζητήθηκε και το θέμα του Κυπριακού και της ΑΟΖ: 

«Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, έγινε ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Συζητήθηκαν επιμέρους θέματα όπως το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το επόμενο εξάμηνο», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με το πέρας της συνάντησης ενώ κληθείς να σχολιάσει ότι το ΑΚΕΛ έχει τη θέση ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οχυρώθηκε ως θα έπρεπε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της πολιτικής που υιοθετεί και της θέσης που έχει η Κυβέρνηση και του ΑΚΕΛ. Η θέση μας είναι ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν διμερείς, τριμερείς συμφωνίες, καθορίστηκε νομικά η ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχει η πολιτική θωράκιση εξ ου και οι καταδίκες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, τις γείτονες χώρες. Ως εκ τούτου είναι μια διαφορετική εκτίμηση του όλου θέματος. Η θέση της Κυβέρνησης παραμένει ως είχε, σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ, παρά ταύτα στην αξιολόγηση έχουμε διαφορές», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ο δε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος ότι θέμα συζήτησης μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και τα περί της ΑΟΖ. Δήλωσε συγκεκριμένα (παραθέτω αυτούσιο το συγκεκριμένο απόσπασμα δηλώσεων όπως αυτό μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ): 

Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Πρόσθεσε πως «ανησυχούμε από το πώς διαμορφώνονται τα ζητήματα στην ΑΟΖ μας». Είπε πως εξέφρασε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ «και το τι κατά την άποψη του κόμματός του θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές στην τ/κ κοινότητα. Από εκεί και πέρα τις αποφάσεις θα τις πάρει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ επιμένει πως δεν έχει θωρακιστεί η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η Τουρκία ανενόχλητη προχωρεί σε γεώτρηση σε τεμάχιο το οποίο έχουμε εμείς αδειοδοτήσει. Κληθείς να πει πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί η ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως "όταν στον κρίσιμο χρόνο υποβάλλεις κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές, όταν λες κάποιες προειδοποιήσεις οι οποίες επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη και αφήνονται τα πράγματα να φτάσουν σε ένα πολύ χειρότερο σημείο, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αντιμετωπιστούν αυτά τα πράγματα". "Εδώ που έχουμε φθάσει θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, να δούμε ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν και κατά την άποψή μου θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, εάν τα δεδομένα είναι ευνοϊκά έτσι ώστε να επαναρχίσουν συνομιλίες και θεωρώ πως με την επανέναρξη συνομιλιών θα δείξει και η Τουρκία τις προθέσεις της", ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. "Αν τερματίσει τις προκλήσεις ( η Τουρκία) τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις. Αν επιμένει κανένας δεν διαπραγματεύεται κάτω από απειλές", είπε ο κ. Κυπριανού.  

Το κύριο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ήγειρε το θέμα της επικαλούμενης μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ; Την 30η Ιανουαρίου 2020 ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την 6η Φεβρουαρίου 2020 ο κ. Κυπριανού έλεγε «για πληροφορίες που έφτασαν κοντά του» για ανάθεση μελέτης διχοτόμησης της ΑΟΖ από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν στο μεσοδιάστημα της συνάντησης του ΓΓ ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο και του debate; Υπήρχαν από πριν; Αλλά ακόμη και στο μεσοδιάστημα να προέκυψαν αυτές οι πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού δεν όφειλε να ζητήσει «εκτάκτως και κατ’ επειγόντως» εκ νέου συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και να ρωτήσει ευθέως τον Πρόεδρο αν ισχύουν και μετέπειτα να του θέσει και τα άπειρα ερωτήματα που δημιουργούνται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; 

Είναι πραγματικά ακατανόητο πώς μερικές φορές οι Πολιτικοί συμπεριφέρονται και από τι μεγέθους «πολιτικής αναισθησίας» -μερικές φορές- διακατέχονται! 

Όταν ακούγονται τέτοια πράγματα τότε αυτό που λογικά θα έπρεπε να συνέβαινε σε μια «κανονική» χώρα θα ήταν τα εξής:

Είτε θα έπρεπε να είχε απολογηθεί, αυτός που δημοσιοποίησε ή/και σιγόνταρε τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είτε θα έπρεπε ο Γενικός Εισαγγελέας να διώξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βάσει του άρθρου 44 – (γ) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας! 

Home