Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η δύναμη της ισχύος 

Offsite Team -
14.07.2019 - 06:00

Η δύναμη της ισχύος 

Thumbnail
Όπως πάμε, θα προτείνουμε το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με την Τουρκία

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Πάμε ολοταχώς για διχοτόμηση και διαμοιρασμό του φυσικού μας αερίου, αλλά ευτυχώς πανηγυρίζουμε και δεν θα πάμε άκλαυτοι. Αντιστάσεις δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως πρεμούρα να πάμε πίσω στο τραπέζι για να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε. Να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση ότι συζητούμε τα «σπουδαία» και να ονειροπολούμε με τα μάτια ορθάνοιχτα, μη βλέποντας την πραγματικότητα που μας κυκλώνει. 

Ούτε καν ίδρωσε ο μύστακας του Ερντογάν από τις «κυρώσεις» που (θα) επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Φατίχ και το Γιαβούζ, μέχρι και τους σπόρους μοίρασε στα ίσα ο Γκουτέρες στην έκθεση του, μας απειλεί (πάλι) ο Τσαβούσογλου, μίλησε (πάλι) για τα Βαρώσια ο Τατάρ. Εμείς όμως το χαβά μας, γιαβάς-γιαβάς, μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένας κόκκος άμμου στην κλεψύδρα. 

Έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει, ξέρει καλά να πανηγυρίζει, να ασχολείται με τα μικρά και να αγνοεί τα μεγάλα. Μίλησε και με τον Μουσταφά ο Πρόεδρος, εγκαινιάζοντας τα νέα ΜΟΕ, τα παράνομα νέα ΜΟΕ, αλλά ούτε κουβέντα να γίνεται γιατί θα χαλάσουμε το πάρτι. 

Εγκαθιδρύουμε με την ελεύθερη μας βούληση τρόπους συνεργασίας με ένα «κράτος» που δεν είναι πραγματικό κράτος, αλλά του συμπεριφερόμαστε ωσάν να είναι ένα κράτος. Τρώμε, πίνουμε, τώρα μιλούμε και στα κινητά με τους αντίστοιχους «προέδρους», «υπουργούς» και τους αντ’ αυτών. Και νομίζουμε ότι έτσι κάνουμε πολιτική. 

Για πάνω από δέκα χρόνια, (για να μην πάμε πιο πίσω) περί άλλων τυρβάζουμε, ροκανίζοντας λεπτό με λεπτό τις δικές μας «κόκκινες γραμμές» και φθάνοντας ολοένα και πιο κοντά σε μια ντε φάκτο διχοτόμηση -που ίσως στο τέλος να είναι και συμφωνημένη. Σιμώνουν και οι επέτειοι, θα πούμε δύο κουβέντες, να ξεχρεώσουμε τα παλιά γραμμάτια και θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε. Πανηγυρίζοντας τις ήττες μας και αγνοώντας αυτά που έρχονται.

Η -κατά Αναστασιάδη- «νέα εισβολή της Τουρκίας» είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα μέτρα αποτροπής και αποκατάστασης μιας κάποιας κανονικότητας είναι δυσανάλογα, τρύπια και αστεία. Ισχύει αυτό που έγραψε στο Twitter ο (τέως υπουργός της πρώτης κυβέρνησης Αναστασιάδη) Γιώργος Παμπορίδης: «Η μόνη λογική να δηλώνουμε ικανοποίηση για τα προτεινόμενα ‘μέτρα’ κατά της Άγκυρας είναι είτε για να δικαιολογηθεί η αποτυχία μας για κάτι ουσιαστικό είτε γιατί αναμένεται βέτο κ ετοιμαζόμαστε να ρίξουμε το φταίξιμο στους Βρετανούς. Σε κάθε περίπτωση είμαστε απελπιστικά τραγικοί!». 

Η δύναμη της ισχύος επιβάλλεται με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο -πολιτικό, στρατιωτικό, διπλωματικό, οικονομικό, ψυχολογικό. Όπως πάμε θα συζητήσουμε, με δική μας πρόταση, το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με την Τουρκία. Εκεί θα καταλήξουμε, χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει. Το μέλλον είναι εδώ και είναι δυσοίωνο. Γιαβάς γιαβάς θα φτάσουμε και εκεί.  

Να λέμε τουλάχιστον τα πράγματα με το όνομα τους, αφού δεν μπορούμε (ή πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε) να αντισταθούμε απέναντι σε μια στρατιωτική επέλαση, μπας και σώσουμε κάπως την αξιοπρέπεια μας. Δεν φταίνε οι άλλοι, εμείς φταίμε. 

Υστερόγραφο 1: Και προτού ρωτήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας, ας διερωτηθούμε εμείς, αν πραγματικά θέλουμε να επιβληθούν μέτρα κατά της Τουρκίας; Γιατί αν θέλουμε, υπάρχουν μέτρα που δεν χρειάζεσαι την άδεια κανενός να τα λάβεις, αν λογίζεσαι «κυρίαρχο κράτος».

Υστερόγραφο 2: Ο τουρκικός σχεδιασμός είναι σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Η αναγγελία οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και αγνοεί Κρήτη-Ρόδο-Κάρπαθο, είναι ένα από τα «προσεχώς». Ψιλά γράμματα ότι, η μέση γραμμή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ δεν εφάπτεται με την αντίστοιχη της Λιβύης. Εδώ κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί θα κολλήσει; 

Υστερόγραφο 3: Ευτυχώς που βρέθηκε και ο δικαστής Μιχάλης Χαραλάμπους που αποφάσισε το αυτονόητο. Απέρριψε το αίτημα έκδοσης του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος θα επέστρεφε -μέσω Γερμανίας- στα μπουντρούμια της «δημοκρατικής» Τουρκίας. Της ίδιας Τουρκίας που σήμερα έχει στις φυλακές 77.000 πολίτες της που τάχατες είχαν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ενώ άλλες 150.000 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. 

 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home