Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Οικονομία θα κρίνει τις Προεδρικές 2023…

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
22.11.2021 - 06:27

Η Οικονομία θα κρίνει τις Προεδρικές 2023…

Με δυο λέξεις; Οικονομία. Ευημερία. Αυτά είναι που κρίνουν τα πάντα. Οι οικονομικοί πειραματισμοί απαγορεύονται. Αν αυτοί μπορούν να δικαιολογηθούν για άλλα μείζονα θέματα ως «πολιτικοί ελιγμοί», στην Οικονομία δεν συγχωρούνται. Θα έρθει ο λογαριασμός. Και ο λογαριασμός πληρώνεται ομαδικώς. Από όλους μας. Όπως και παλαιότερα…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Πελλάρες θα ακουστούν αρκετές. Ειδικά σε προεκλογικές περιόδους είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε διάφορα. Οι υπερβολές είναι στο μενού, όπως και οι υποσχέσεις. Τα δε, Social Media, θα θέλουν να παίξουν τον δικό τους ρόλο, με τον κάθε χρήστη να θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη για το άλφα ή για το βήτα θέμα και να καθορίσει την ατζέντα. Η αλήθεια είναι παντελώς αλλιώς. Ο ψηφοφόρος, ο πολίτης δηλαδή, ούτε τον ένα λαμβάνει υπόψη, ούτε τον άλλο. Ούτε δηλαδή τις υποσχέσεις και τις προεκλογικές πελλάρες αλλά ούτε και εκείνους τους χρήστες των Social Media που αυτοαποκαλούνται ή καλύτερα αυτοθεωρούνται ως οι «σωτήρες» και οι «εναλλακτικές» για την «ορθή πολιτική». 

Η αλήθεια είναι αλλού. Και είναι πολύ απλό να την αντιληφθεί κάποιος, μόλις κοιτάξει γύρω του. Μόλις δει την καθημερινότητα την δική του, του δίπλα του, του άλλου και του παράλλου. 

Με δυο λέξεις; Οικονομία. Ευημερία. 

Αυτά είναι που κρίνουν τα πάντα. Ο πολίτης, ο οικογενειάρχης, ο επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος, ο επιχειρηματίας, ο υπάλληλος, ο εργάτης κοιτάζει την δική του καθημερινότητα, την δική του πορεία και επιλέγει βάσει αυτής. Και αυτό δεν είναι κακό. Είναι βασικό και ουσιαστικό κριτήριο για την εξέλιξη. Πρώτα της ατομικής και κατ’ επέκταση της κοινωνικής. Αυτά τα δυο είναι οι κινητήριες δυνάμεις των πάντων.

Το ποιος θα αναλάβει λοιπόν να «μας κουμαντάρει» από το 2023 έως και το 2028 μεταφράζεται κατά κύριο λόγο (έστω όχι απόλυτο) στο εξής: σε ποιον θα εμπιστευτούμε την Οικονομία; Και κατ’ επέκταση την προσωπική οικονομική ανάπτυξη του καθενός; 

Η αγορά κατοικίας, αυτοκινήτου, η δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών των παιδιών, η βελτίωση της καθημερινότητας, η προοπτική εισοδηματικής αύξησης, η προοπτική επιχειρηματικής ανάπτυξης, η δυνατότητα επαγγελματικής προαγωγής (και άρα αύξησης των εισοδημάτων) καθώς και άλλα παρεμφερή ζητήματα, είναι αυτά που θα καθορίσουν εν πολλοίς και την απόφαση του καθενός ξεχωριστά σε ποιον θα εμπιστευτεί τα ηνία της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Και για να υπάρχει ένα έστω υποσχόμενο πλαίσιο υλοποίησης των πιο πάνω -ή έστω ελπίδας υλοποίησης- το άτομο που θα επιλεχθεί για το ύπατο αξίωμα του τόπου πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, πρέπει να «ξέρει τι του γίνεται οικονομικά», δεν πρέπει να διακατέχεται από ιδεολογικά σύνδρομα και πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος με την αγορά και το παζάρι. 

Όσο πιο ευθυγραμμισμένος/η είναι ο/η Πρόεδρος με την αγορά, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες μας ως κοινωνία να ευημερήσουμε. Να αναπτυχθούμε οικονομικά.  

Οι οικονομικοί πειραματισμοί απαγορεύονται. Αν αυτοί μπορούν να δικαιολογηθούν για άλλα μείζονα θέματα ως «πολιτικοί ελιγμοί», στην Οικονομία δεν συγχωρούνται. Θα έρθει ο λογαριασμός. Και ο λογαριασμός πληρώνεται ομαδικώς. Από όλους μας. Όπως και παλαιότερα… 

Η προεκλογική για τις Προεδρικές 2023 άρχισε νωρίτερα αυτή τη φορά-λόγω της μη ύπαρξης των Δημοτικών Εκλογών-. Συνεπώς ας είμαστε προετοιμασμένοι. Θα ακούσουμε πελλάρες, βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις. Ωστόσο η ουσία και το κύριο ερώτημα θα παραμένει: Σε ποιον θα εμπιστευτούμε πέντε χρόνια την οικονομική μας πορεία; Ως κράτος και ως πρόσωπα; 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home