Η πολιτική ευθιξία και οι συναλλαγές σε κρίσιμα ζητήματα

Παρακολουθώντας τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε με ευκολία αλλά και με τον πλέον έντονο τρόπο, ότι η πολιτική σκακιέρα αλλάζει με τη μέρα κι όσο αυτό συμβαίνει χάνεται κάθε ίχνος πολιτικής ευθιξίας. 

Βουλευτές αλλάζουν κόμματα κατά το δοκούν, διαλύουν κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας από την μια μέρα στην άλλη.

Το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα επιλέγουν να αποχωρήσουν από ένα κόμμα είναι απόλυτα θεμιτό αλλά και σεβαστό, άλλωστε το έχουμε ζήσει και πιθανότατα θα το ζήσουμε στο μέλλον ξανά και στην Κύπρο.

Η διαφωνία είναι καθόλα σεβαστή και αποτελεί προϊόν της Δημοκρατίας, αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, κάποιοι επιλέγουν να ψηφίσουν όχι με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, αλλά με πρωταρχικό τους μέλημα το δικό τους προσωπικό συμφέρον αλλά και τη διασφάλιση του πολιτικού τους μέλλοντος.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται τις τελευταίες μέρες σε ρεπορτάζ συναδέλφων στην Ελλάδα, φαίνεται ότι «ανεξάρτητοι» βουλευτές έχουν ήδη καπαρώσει θέσεις σε ευρωψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, είτε ακόμα και θέση σε ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές, σε θέσεις μάλιστα που κάνουν την εκλογή τους ακόμα ευκολότερη.

Το πιο πάνω θα πει κανείς εύλογα, δεν σημαίνει απαραίτητα και συναλλαγή με αντάλλαγμα τη ψήφο σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό του Μακεδονικού. Ωστόσο, θα ήταν καλό βουλευτές να παραμένουν σε θέσεις και όχι να μεταλασσόναι συνεχώς, γιατί μέσα από συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον αλλά η δική τους πολιτική σταδιοδρομία. Ιδιαίτερα αν από το ένα κόμμα στο άλλο χωρίζει η άβυσσός. 

Θα ήταν καλύτερα να έχουν την πολιτική ευθιξία να αναφέρουν τους σαφείς λόγους διαφωνίας τους και όχι να κρύβονται. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είμαστε μάρτυρες πολιτικών συναλλαγών με στόχο την πρόσκαιρη υφαρπαγή ψήφων.

Αποτέλεσμα αυτού η απαξίωση της πολιτικής και αποστροφή του λαού προς τους πολιτικούς. Ας κάνουμε όλη την αυτοκριτική μας και να παραμείνουμε πιστοί σε θέσεις αρχών.

Γιατί δυστυχώς αν συνεχίσουμε έτσι αν έχει παραμείνει η όποια πολιτική ευθιξία πολύ σύντομα θα χαθεί κι αυτή…..

Οι απόψεις που εκφράζονται στο Bloggers, αποτελούν προσωπικές θέσεις των συγγραφέων τους και σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τις θέσεις της Offsite. Ο κάθε Blogger επιλέγει το δικό του ύφος. Στην Offsite σεβόμαστε απόλυτα την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης. 

16