Ήξεραν για το γεωτρύπανο, αλλά έκαναν μια τρύπα στο νερό

Ήξεραν για το γεωτρύπανο, αλλά έκαναν μια τρύπα στο νερό

agapiou
Τι έκανε η κυβέρνηση για να αποτρέψει τη «δεύτερη εισβολή»;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Εδώ και χρόνια οι κυβερνώντες ήξεραν τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα έγραφαν χαρτί και καλαμάρι απόρρητες εκθέσεις που ετοίμασαν ειδικοί με εντολή του Προεδρικού. Εκθέσεις, που δόθηκαν και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ακόμα και αν δεν διάβασαν τις εκθέσεις που οι ίδιοι ζήτησαν, οι Τούρκοι ουδέποτε απέκρυψαν τα σχέδιά τους. Ο αμανές τους είναι ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια. Καθημερινά μας λένε τι θα κάνουν πριν να το κάνουν. Δεν τα λένε επειδή είναι βλάκες. Τα λένε επειδή θέλουν να τα πουν. 

Η δική μας κυβέρνηση όμως τι έκανε; Όχι τι έλεγε; Τι έκανε; 

Τι έκανε για να αποτρέψει την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας και την «έντονη στρατιωτικοποίηση» της περιοχής; Τι έκανε για να αποτρέψει τη «δεύτερη εισβολή»

Γιατί όταν περιμένεις εισβολή, (που πράγματι είναι εισβολή αυτό που συμβαίνει), δεν κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια.  Εκτός και αν περιμένεις το καστανόξανθο γένος από τας Δυσμάς να έρθει να σε σώσει; Ή τον Μακρόν, αντί να ασχολείται με τα Κίτρινα Γιλέκα, να στείλει τον γαλλικό στόλο στην κυπριακή ΑΟΖ; (Μακάρι να έρθουν, αλλά η λογική -και η εμπειρία- δείχνει ότι δεν θα έρθουν. Ούτε καν περαστικοί θα είναι). 

Για την ώρα πάντως, το ταμπλό γράφει «0-1». Η Τουρκία προχωρεί με γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και εμείς ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τις επιβληθούν κυρώσεις. 

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τα εργαλεία να πιέσει την Τουρκία: χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, συμφωνία για μεταναστευτικό, ενταξιακή πορεία και άλλα. Κρίσιμα εργαλεία που προκαλούν κόστος στο τουρκικό καθεστώς σε μια περίοδο που η ευάλωτη οικονομία της χώρας βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Μετά την απόφαση για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική λίρα σημείωσε ναδίρ οκταμήνου, ο πληθωρισμός τρέχει στο 20% και ο Ερντογάν αντιμετωπίζει το φάσμα μιας δεύτερης -χειρότερης- ήττας στο πάλαι ποτέ προπύργιο του με τους ξένους επενδυτές να εμφανίζονται  απαισιόδοξοι (FT). 

Τα μαθηματικά των Βρυξελλών ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Πέραν από τις διακηρυκτικές τοποθετήσεις, που είναι χρήσιμες, το ζητούμενο για εμάς είναι οι «27» να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων. Πρακτικά μέτρα που θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Συγκεκριμένα μέτρα που θα την υποχρεώσουν να ακυρώσει τα σχέδιά της. 

Μπορούμε; Ή θα βγάζουμε ανακοινώσεις και θα στέλνουμε επιστολές; 

Υστερόγραφο: Είναι τουλάχιστον θλιβερό την ώρα που ο Αττίλας βρίσκεται στο ξωπόρτι μας, τα δύο μεγάλα κόμματα (και ο ίδιος ο Πρόεδρος!) να κάνουν προεκλογικό με τα εθνικά θέματα. Είναι οι ίδιοι που το Σάββατο θα μας μιλήσουν για ενότητα… 

Home