Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κάτι αλλάζει στην περιοχή – Τα γεγονότα προσπερνούν τους Τ/κ

Κάτι αλλάζει στην περιοχή – Τα γεγονότα προσπερνούν τους Τ/κ

..και ενόσω η Κύπρος ακολουθεί την πολιτική να παραμένει σταθερή και συνειδητοποιημένη κοντά και εντός του Δυτικού Άξονα, τα Μνημόνια, οι Συμφωνίες, οι Συνέργειες θα γίνονται πράξη.

Σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ (16/10/21) αναφορικά με την συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος – ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, μεταξύ άλλων γράφει: Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε τετραμερές σχήμα συνεργασίας, και ενδεχομένως σε πολυμερές με τη συμπερίληψη και άλλων κρατών της περιοχής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Στις 16/10/21 στη Λευκωσία υπογράφεται από την Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, το μνημόνιο συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Στην κοινή τους δήλωση Νατάσα Πηλείδου και  Mohamed Shaker El – Markabi, τονίζουν πως η συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου ως προς τις συνέργειες που απαιτούνται για διευκόλυνση της ενσωμάτωσης επιπρόσθετων ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτρισμού και πρωτογενούς ενέργειας της κάθε χώρας. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε (το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου) και θα τα καταφέρουμε χωρίς παρέμβαση από κανέναν», τόνισε ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι, κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσει ενεργειακά έργα που γίνονται στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι «στην Αίγυπτο έχουμε πραγματικά ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για διασύνδεση με όλες τις γειτονικές χώρες… έχουμε ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιορδανία, με τη Λιβύη, με το Σουδάν και πρόκειται να δημιουργήσουμε ίσως τη μεγαλύτερη διασύνδεση στην περιοχή, μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας 3.000 μεγαβάτ».

 

Από την πλευρά της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, είπε ότι «προχωρούμε με όλους τους σχεδιασμούς είτε αυτοί αφορούν το φυσικό αέριο είτε αφορούν τον ηλεκτρισμό».  

Σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, η κ. Πηλείδου είπε ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο», προσθέτοντας ότι «το σημαντικό θέμα που αφορά τις διασυνδέσεις είναι πλέον η χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει και από την ΕΕ μέσα από αιτήσεις που προγραμματίζονται στο Connecting Europe Facility, το σχετικό ταμείο που χρηματοδοτεί τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και από τον ιδιωτικό τομέα». Είπε η Νατάσα Πηλείδου παράλληλα πως «με τον (Αιγύπτιο) Υπουργό έχουμε αποφασίσει να επισπεύσουμε αυτές τις προσπάθειες μέσα από επαφές με τον ιδιωτικό τομέα ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούν να εξευρεθούν οι τρόποι να προχωρήσει το έργο πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε αρχικά σχεδιάσει γιατί είναι έργο προτεραιότητας και για εμάς και για την Αίγυπτο».

Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο κάποια απ’ όσα γίνονται μεταξύ των χωρών της περιοχής, εννοώντας Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο πάντοτε με την ενθάρρυνση και στήριξη και του Αμερικανικού παράγοντα καθώς και της ίδιας της ΕΕ.   

Είναι προφανές ότι στην περιοχή αλλάζουν πράματα. Αλλάζουν ισορροπίες και δημιουργούνται συνέργειες και συνεργασίες, οι οποίες αναβαθμίζουν συνεχώς το κράτος της Κύπρου, η οποία για μισό αιώνα περίπου παρέμενε «ο φτωχός συγγενής» και το «κλοτσοσκούφι» της περιοχής. 

Ενδεικτική, η αλλαγή αυτή, είναι και το γεγονός ότι όλα αυτά συντελούνται παρά τις Τουρκικές αντιδράσεις και σε μια περίοδο που οι συνομιλίες για το κυπριακό βρίσκονται στο «ψυγείο», κάτι που δείχνει και κάτι άλλο: Πως η Κύπρος άρχισε να ανεξαρτητοποιείται από την επικίνδυνη εξίσωση που ίσχυε για πολλά χρόνια κατά απόλυτο βαθμό ότι η ανάπτυξη και η βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με άλλα κράτη για κοινές δράσεις, έργα και αναπτύξεις εξαρτιόταν από την πορεία των συνομιλιών που ουσιαστικά παρέπεμπε στην «συναίνεση της Άγκυρας». 

Και ενόσω η Κύπρος ακολουθεί την πολιτική να παραμένει σταθερή και συνειδητοποιημένη κοντά και εντός του Δυτικού Άξονα, τα Μνημόνια, οι Συμφωνίες, οι Συνέργειες θα γίνονται πράξη. 

Ωστόσο είναι και κάτι που πρέπει να σημειωθεί και να επικοινωνηθεί με τους αδελφούς Τουρκοκύπριους, τους οποίους θέλουμε μαζί μας, σε μια ενωμένη Κύπρο. Ότι τα γεγονότα τους προσπερνούν. Το μέλλον τους είναι λύση μιας ενωμένης Κύπρου, μακριά από εγγυήτριες δυνάμεις (Τουρκία / Ελλάδα) μακριά από Τούρκους (και Έλληνες) προστάτες. Η Κύπρος δεν θα είναι ποτέ υπό «νόμιμη ομηρία» της Άγκυρας μέσω άλλων λύσεων που παραπέμπουν άμεσα ή έμμεσα σε ρόλο και λόγο της Τουρκίας ακόμη και μετά την λύση… 

Home