Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το κομματικό λόμπι, στο οποίο συμμετέχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Τσαγγάρης Παναγιώτης -
26.03.2023

Το κομματικό λόμπι, στο οποίο συμμετέχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Στην Ευρώπη δηλαδή το κόμμα των Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου χαρακτηρίζει το κόμμα που επέλεξε να ανήκει ο Νίκος Χριστοδουλίδης (ΕΛΚ) ως οπισθοδρομικό -ας πούμε στο θέμα της Πράσινης Συμφωνίας- αλλά την ίδια ώρα σε εθνικό επίπεδο οι τρεις συγκυβερνούν!!! Μόνο στην Κύπρο, στην ‘Νήσο των Αγίων’ θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp - «Το ΕΛΚ συνεχίζει την οπισθοδρομική στάση του για την Πράσινη Συμφωνία. Αφού καταψήφισαν τη μετάβαση σε αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων, πιστεύουν ότι η βιομηχανία της ΕΕ μπορεί να είναι ανταγωνιστική βασιζόμενη σε άνευ όρων επιδοτήσεις και ορυκτά καύσιμα. Δεν μπορείς να χτίσεις ανταγωνιστικότητα στις επιδοτήσεις. Είναι πλέον καιρός η Επιτροπή να χρησιμοποιήσει αυτό το ψήφισμα και να καταλήξει σε ένα Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας που θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και συνεπώς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ».

Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το S&D (το Κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) με τίτλο «Οι S&D προσπαθούν να καταστήσουν τη βιομηχανία της ΕΕ έτοιμη για την ψηφιακή και οικολογική εποχή, ενώ το EPP εμποδίζει και πάλι την πρόοδο». 

Οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) είναι το Ευρωπαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκουν τα κόμματα των κκ Ν. Παπαδόπουλου και Μ. Σιζόπουλου. Και ο μεγαλύτερος ‘πολιτικός τους εχθρός’ δεν είναι άλλος από το κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ ή στα αγγλικά EPP) στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ. 

Τα δυο κόμματα έχουν μεγάλες διαφορές. Τεράστιες. Το ΕΛΚ δεν τους θεωρεί καν Σοσιαλιστές. Για το ΕΛΚ, το κόμμα των ‘Σοσιαλιστών και Δημοκρατών’ είναι ουσιαστικά η ‘Αριστερά’ της Ευρώπης. Είναι το κόμμα που προωθεί τις περισσότερες αριστερές πολιτικές και που αντιτίθεται σε διαχρονικές θέσεις της ‘δεξιάς Ευρώπης’ όπως οι ισχυροί δεσμοί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η πολύ αυστηρή στάση κατά της Ρωσίας ενώ στην Οικονομική πολιτική τους θεωρούν άτσαλους και σπάταλους. ‘Όσα μαζεύει η Δεξιά, έρχεται η Αριστερά και τα σκορπά’. Να σημειωθεί δε πως το Πολιτικό Κόμμα της Αριστεράς στην ΕΕ (GUE/NGL), στο οποίο ανήκει το ΑΚΕΛ, δεν θεωρείται από το ΕΛΚ ως ‘αριστερό’ αλλά ως ‘άκρα αριστερά’ – Εξού και τους Σοσιαλιστές τους θεωρεί το ΕΛΚ ως την ‘αριστερά’ της ΕΕ. 

Στα κόμματα αυτά λοιπόν συμμετέχουν οι Αρχηγοί των Κομμάτων μελών τους από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο οι Ευρωβουλευτές των κομμάτων μελών τους. 

Αρχηγός Κράτους που δεν είναι την ίδια ώρα και Αρχηγός Κόμματος – μέλους μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο Κόμμα είτε ως παρατηρητής είτε ως πλήρες μέλος νοουμένου ότι για αυτό συμφωνεί το κόμμα-μέλος της χώρας του. 

Με λίγα λόγια στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήθελε να ενταχθεί στο ΕΛΚ (EPP), έπρεπε ο ΔΗΣΥ να δώσει την σύμφωνο γνώμη του. 

Όπερ και εγένετο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έτρεξε να ενταχθεί στο κομματικό λόμπι του ΕΛΚ στο οποίο ανήκουν τα δεξιά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της ΕΕ. Και καλά έκανε. 

Ωστόσο το σημείο της Στήλης είναι άλλο. Πώς γίνεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης να στηρίζεται από δυο κόμματα, τα οποία παίρνουν πολιτικές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για μεγάλα πολιτικά ζητήματα από τον πολιτικό αντίπαλο του Νίκου Χριστοδουλίδη στην ΕΕ; Κάπως παράλογο ε; Και ακόμη πιο παράλογο είναι ότι τα δυο αυτά κόμματα (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) καλωσορίζουν την ένταξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ και δηλώνουν πως σε όσες περισσότερες ομάδες είμαστε τόσο πιο πολύ θα ακούγεται η φωνή της Κύπρου!!!

Μα σε αυτές τις πολιτικές ομάδες δεν είναι μόνο για την Κύπρο που βρίσκεσαι. Είναι πρώτα και κύρια για την πολιτική σου φιλοσοφία, την πολιτική σου κατεύθυνση, τις πολιτικές σου ιδέες που βρίσκεσαι εκεί. Συνδιαμορφώνεις την ευρωπαϊκή πολιτική για 1002 πράματα. Από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο. Για το πόσοι θα είναι οι ρύποι ενός αυτοκινήτου μέχρι για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα ή στην Λευκορωσία. Για το αν θα πρέπει να γίνει ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός ή όχι. Και πολλά άλλα. Και αυτές οι πολιτικές μεταφέρονται στα κράτη μέσω των κομμάτων που συμμετέχουν εκεί. Είναι δηλαδή τα κομματικά λόμπι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι το αρχηγείο των κομμάτων.  

Δηλαδή αν το S&D λέει ‘Α’ και το ΕΛΚ λέει ‘Β’, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ακολουθεί το ‘Β’ σε εθνικό επίπεδο (συν του γεγονότος ότι συνδιαμόρφωσε και ο ίδιος το ‘Β’ ως συμμετέχοντας στο ΕΛΚ) αλλά οι εταίροι του (ΔΗΚΟ / ΕΔΕΚ) θα ακολουθούν το ‘Α’. Στην Ευρώπη δηλαδή το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Μαρίνου Σιζόπουλου χαρακτηρίζει το ΕΛΚ ως οπισθοδρομικό -ας πούμε στο θέμα της Πράσινης Συμφωνίας- αλλά την ίδια ώρα σε εθνικό επίπεδο οι τρεις συγκυβερνούν!!! Μόνο στην Κύπρο, στην ‘Νήσο των Αγίων’ θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Το γεγονός από μόνο του αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα, για το οποίο κανένας δεν ασχολήθηκε. Αυτό καταδεικνύει και ‘πόσο σανό’ τρώμε ως πολίτες αφενός, και αφετέρου πόσο άσχετοι είμαστε με τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη πτυχή στο όλο θέμα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επαναλάμβανε φορτικά ότι δεν θα διορίσει κομματικά στελέχη στην Κυβέρνησή του ωσάν και τα κομματικά στελέχη είναι a priori ανίκανοι και κλέφτες. Καλά. Ο ίδιος γιατί προσέτρεξε να ενταχθεί στο κομματικό λόμπι του ΕΛΚ ενώ θα μπορούσε να έμενε έκτος; Ζητώντας μάλιστα και το ‘ΟΚ’ ενός κόμματος για να μπορέσει να ενταχθεί… Τους ηγέτες των άλλων κρατών στο κάτω κάτω θα τους βλέπει και θα τους συναντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γιατί έπρεπε σώνει και καλά να είναι και μέλος του ΕΛΚ και να συμμετέχει στις Κομματικές Συνόδους του; Τελικά τα κόμματα είναι ανάθεμα ή όχι;  

Home