Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Κρατάτε άμυνα», ο Covid19 ίσως «μας φάει» και το καλοκαίρι ’21

«Κρατάτε άμυνα», ο Covid19 ίσως «μας φάει» και το καλοκαίρι ’21

Thumbnail

είναι καλύτερα να γίνεται η προετοιμασία των Πολιτών, των Επιχειρηματιών, των Εργαζομένων ότι και το 2021 θα πρέπει να το προϋπολογίσουν με φειδώ. Με αρνητικό πρόσημο παρά με θετικό -και μακάρι να μετατραπεί σε θετικό. Στα ίδια πλαίσια θα πρέπει να κινηθεί και η Κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. 

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Διαμορφώνεται μια επικίνδυνη τάση εντός της Κοινωνίας ότι με το τέλος του μερικού lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, δηλαδή τέλος Νοεμβρίου, και σε συνδυασμό με τα ευχάριστα νέα για το εμβόλιο κατά του covid19, «καθαρίσαμε». Ότι η πανδημία βρίσκεται στο τέλος της και ότι πλέον με τον νέο χρόνο 2021 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα από τον πρώτο κιόλας μήνα. 

Αυτή η τάση είναι επικίνδυνη και οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι οργανωμένοι φορείς, επιμελητήρια κτλ θα πρέπει να προσγειώσουν τις προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρηματιών. Είναι καλύτερα να κρατάμε «μικρό καλάθι» παρά να διακατεχόμαστε από ενθουσιασμό. Τα δεδομένα, αυτή την στιγμή, αυτό υπαγορεύουν και όχι το αντίθετο. Γιατί; 

Πρώτον. Ο Χειμώνας της Κύπρου, τώρα αρχίζει. Είναι δεδομένο, ότι ο COVID19 γίνεται περισσότερο επιθετικός κατά τους χειμερινούς μήνες. Συνεπώς η Κύπρος κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει ακόμη ένα κύμα πανδημίας πριν το Καλοκαίρι του 2021. Να το θέσω αλλιώς: Είναι πιο πιθανό ότι θα έχουμε και τρίτο «κύμα πανδημίας» απ’ ότι να μην έχουμε. 

Δεύτερο. Το εμβόλιο αργεί. Ακόμη και να εγκριθεί η κυκλοφορία του πριν το τέλος του 2020 μέχρι να παραχθεί σε ικανοποιητικές ποσότητες και μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών εκτιμάται ότι θα χρειαστούν γύρω στους 6 με 9 μήνες. Συνεπώς μιλάμε στις καλύτερες των περιπτώσεων για Αύγουστο με Σεπτέμβριο του 2021. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η «πολύπλοκη» διαδικασία μεταφοράς του εμβολίου αλλά και η δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών για το εμβόλιο. Παράμετροι που μάλλον θα καθυστερήσουν τον εμβολιασμό (οι ειδικοί λένε πως μια χώρα θα θεωρείται «ασφαλής» από Covid19 μόνο αν εμβολιαστεί τουλάχιστο το 70% των πολιτών της) παρά να τον επιταχύνουν. 

Τρίτο. Η επιστροφή στην κανονικότητα (ταξίδια, επισκέψεις, λειτουργεία καταστημάτων, εστιατορίων, μπαρ κτλ χωρίς περιορισμούς) δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Δεν είναι διακόπτης «ON» και «OFF» και απλώς κάποιος θα τον πατήσει. Θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία θα πάρει τουλάχιστο 3 με 6 μήνες αφού εμβολιαστεί το 70% των πολιτών της χώρας. 

Τέταρτο. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι άλλη μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ακόμη και με την επιστροφή στην κανονικότητα οι πολίτες θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις μετακινήσεις τους και στις δράσεις τους και ιδιαίτερα στα ταξίδια τους. Τα πράγματα ίσως να αλλάξουν άρδην στο θέμα των επαγγελματικών ταξιδιών αλλά και στο θέμα των Συνεδρίων, Σεμιναρίων, πολυπληθών συναντήσεων κτλ. Ειδικά αυτοί οι τομείς ενδεχομένως να μην επανέλθουν ποτέ όπως ήταν στην προ-covid19 εποχή. Θα προωθηθούν και θα συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις ενώ οι μετακινήσεις και οι συναντήσεις θα γίνονται με πολύ λιγότερα άτομα (άρα και αλλαγή τρόπου μεταφοράς – πχ ταξί παρά δημόσιες συγκοινωνίες, μικρότερα αεροσκάφη παρά μεγάλης χωρητικότητας, μικρότερες συναντήσεις κτλ κτλ)   

Γίνεται κατανοητό ότι τα πιο πάνω, που αποτελούν μόνο κάποια από τα κυριότερα ζητήματα που συζητούνται μεταξύ ακαδημαϊκών και ειδικών, μας «δίνουν» μια εικόνα που δεν μπορεί να αφήνει ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι οικονομικά «θα προλάβουμε το 2021». Μακάρι οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες, να μην είναι όπως υπολογίζονται και να έχουμε την «κανονικότητα» πριν το Καλοκαίρι το 2021 αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν. 

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερα να γίνεται η προετοιμασία των Πολιτών, των Επιχειρηματιών, των Εργαζομένων ότι και το 2021 θα πρέπει να το προϋπολογίσουν με φειδώ. Με αρνητικό πρόσημο παρά με θετικό -και μακάρι να μετατραπεί σε θετικό. Στα ίδια πλαίσια θα πρέπει να κινηθεί και η Κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. Είναι καλύτερα, για το 2021, να είμαστε συγκρατημένοι παρά ενθουσιασμένοι… Κι’ αν έρθουν τα πράγματα αλλιώς, ας είναι μια ευχάριστη έκπληξη… 

Home