Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μα ούτε μισή ανακοίνωση;

Μα ούτε μισή ανακοίνωση;

Ενόσω δεν αντιλαμβανόμαστε ως Κύπρος, ότι τα συμφέροντά μας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με αυτά της Βρετανίας, του pen holder του κυπριακού, σε ένα σύμπλεγμα «στρατηγικών εταίρων» (Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) θα βρισκόμαστε σε στασιμότητα με συνεχόμενα νέα αρνητικά δεδομένα για την πλευρά μας…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

28 Απριλίου 2021, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, πραγματοποιήθηκε η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το κυπριακό. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι ηγέτες των 2 κοινοτήτων (Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ) καθώς και οι 3 Εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, δια των Υπεξ τους (Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντόμινικ Ράαμπ). 

Τότε, από την άτυπη Πενταμερή, προέκυψαν δυο σημαντικά στοιχεία: 

1/ Ότι η Άγκυρα θέτει και πλέον επίσημα στο τραπέζι την Κυριαρχική Ισότητα και την λύση δυο κρατών, 

2/ Ότι αυτός που κάνει κουμάντο στο Κυπριακό είναι ουσιαστικά η Μεγάλη Βρετανία. 

Το σημείο (2) μας το είπε εύσχημα αλλά κατάμουτρα ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στην ίδια άτυπη Πενταμερή. Στην συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας ερωτηθείς κατά πόσο από την στιγμή που το «ένα από τα μέρη φαίνεται να αμφισβητεί από μόνη της την εντολή (για λύση ΔΔΟ) μιλώντας για τη λύση των δύο κρατών, θα ήταν καιρός να συνέλθει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε για να ενισχύσει την εντολή είτε για να θέσει ξανά το ζήτημα, σχετικά με το αν η εντολή πρέπει να τροποποιηθεί ή να αλλάξει;». Ο Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε: «Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθύνετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και παρεμπιπτόντως, ο «κάτοχος της πέννας» σε σχέση με τον φάκελο της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μία από τις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες». Το παραθέτω και στην αγγλική γλώσσα όπως ήταν και η απάντηση του ΓΓ ΟΗΕ: That is a question that you should ask the Security Council.  And by the way, the “pen holder” in relation to the Cyprus dossier in the Security Council is one of the delegations that participated in these talks.

Τι μας είπε λοιπόν ο Γκουτέρες από τον περασμένο Απρίλιο; Ότι ουσιαστικά αυτός που κάνει -λίγο, πολύ- κουμάντο στο κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι η Βρετανία. Αυτή είναι η υπεύθυνη για το Κυπριακό, αυτή έχει το χαρτοφυλάκιο του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη. 

Αν και μας το είπε αυτό ο ΓΓ του ΟΗΕ εδώ και έξι μήνες, το μόνο που έγινε στη Λευκωσία σχετικά με την Βρετανία, ήταν να βρεθεί εκ νέου το Λονδίνο στο στόχαστρο ότι επιδιώκει δια της πλαγίας να βάλει στο τραπέζι τις τουρκικές θέσεις, να αλλοιώσει τη βάση των συνομιλιών και με αυτό τον τρόπο να αρχίσει ο διάλογος και οι συνομιλίες στο κυπριακό με «λίγο τουρκικό χρώμα» για συνομοσπονδία κτλ κτλ κτλ. Ακόμη και το παραδοσιακά φιλοβρετανικό κόμμα στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ, ενέταξε στην πολιτική του επιχειρηματολογία για το κυπριακό την κριτική κατά των Άγγλων για τα «σατανικά τους σχέδια». 

Από την άλλη, από την πλευρά της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, δεν είδαμε και ιδιαίτερες προσπάθειες προς το Λονδίνο (μεταξύ σοβαρού και αστείου, κάναμε περισσότερες προσπάθειες προς το Λονδίνο να πετύχουμε την δωρεάν εκπαίδευση στα Βρετανικά Πανεπιστήμια (και ορθώς προσπαθήσαμε) παρά προσπάθειες για το κυπριακό). 

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, με την αποχώρηση της Λουτ, την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την άτυπη τριμερή στην Νέα Υόρκη μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη, Ερσίν Τατάρ και Αντόνιο Γκουτέρες (27/9/21). 

Οι ενδείξεις που υπήρχαν για την συνάντηση ήταν εξ αρχής απαισιόδοξες. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη για πρόοδο επί της ουσίας (δηλαδή ανακοίνωση για προετοιμασία επανέναρξης διαλόγου) και ως εκ τούτου το πλάνο ήταν να ανακοινωθεί εκ πρώτης διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου και μετέπειτα η εφαρμογή κάποιων ΜΟΕ ώστε να επαναρχίσει έστω και κάποια κινητικότητα στο κυπριακό. Ωστόσο υπήρξε εμπλοκή, αφού η Τουρκική πλευρά διαφωνούσε με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου (ο οποίος θα ήταν υπόλογος κατ’ ευθείαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και προέκρινε διορισμό «προσωπικού απεσταλμένου» του ΓΓ του ΟΗΕ (ο οποίος θα ήταν υπόλογος στον ΓΓ και όχι στο Σ.Α. του ΟΗΕ). 

Μία βδομάδα μετά, και ούτε καν ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών όχι για το κατά πόσο θα διοριστεί τελικά κάποιος ειδικός απεσταλμένος αλλά ούτε καν για την διεξαγωγή του γεύματος μεταξύ των τριών. Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, την περασμένη Πέμπτη (30/9) μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ είπε «τις προσεχείς εβδομάδες, τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν κύκλο επαφών με τα δύο μέρη, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον μπορούν να αποτυπωθούν σε ανακοίνωση τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την τριμερή, στη Νέα Υόρκη».

Δηλαδή, πήγαμε στη Νέα Υόρκη, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τους δυο άμεσα εμπλεκόμενους, δεν μπόρεσε να εκδώσει μισή ανακοίνωση και θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω επαφές των Ηνωμένων Εθνών ώστε να εκδοθεί τελικά ανακοίνωση, στα «όσα συμφωνήθηκαν» εκεί. 

Και τι συμφωνήθηκε; Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στις ίδιες δηλώσεις του, «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιθυμία του είναι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου. Του εξήγησε, μάλιστα, ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν την ισχυρή θέση πως για θέματα της ημερήσιας διάταξης όπως είναι το Κυπριακό, θα πρέπει να διορίζεται ειδικός, και όχι προσωπικός απεσταλμένος… κατά την τριμερή συνάντηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε για την πρόθεσή του. Είπε ότι υπήρξε αντίδραση από πλευράς Τατάρ ο οποίος ζήτησε διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, ωστόσο, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν αποδέχθηκε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα. Με το πέρας της τριμερούς συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ, κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία, άλλαξε άποψη, με αποτέλεσμα το προσχέδιο των Ηνωμένων Εθνών να μείνει στο συρτάρι». 

Και έτσι τώρα εισερχόμαστε σε άλλη μια φάση χρονοτριβής, όχι για επανέναρξη των Συνομιλιών αλλά για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος αφού και όταν διορισθεί θα αρχίσει να κάνει τους δικούς του κύκλους επαφών -όχι για επανέναρξη των συνομιλιών- αλλά κατά πόσο υπάρχει έδαφος για ΜΟΕ, και ποια ΜΟΕ, και πότε. Και αφού γίνουν όλα αυτά, τότε θα αρχίσει ένας άλλος κύκλος επαφών για να δούμε αν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών κτλ κτλ κτλ… Κάπου εδώ θα μας βρει το 2023 ή το 2025. 

Όπως και να έχει, όσοι ασχολούνται με τα του κυπριακού, αντιλαμβάνονται ότι το έργο είναι επανάληψη. Ενόσω δεν αντιλαμβανόμαστε ως Κύπρος, ότι τα συμφέροντά μας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με αυτά της Βρετανίας, του pen holder του κυπριακού, σε ένα σύμπλεγμα «στρατηγικών εταίρων» (Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) θα βρισκόμαστε σε στασιμότητα με συνεχόμενα νέα αρνητικά δεδομένα για την πλευρά μας… 

Home