Μια αχρείαστη υποχώρηση από Αβέρωφ

Μια αχρείαστη υποχώρηση από Αβέρωφ

Δεδομένων λοιπόν τούτων, με αυστηρή και ψυχρή πολιτική προσέγγιση κρίνω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε μια αχρείαστη υποχώρηση, την οποία δεν είχε κανένα λόγο και καμία υποχρέωση να κάνει. Από την άλλη, είναι κατανοητό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε προσωπικά να προκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια ενδοκομματική μονομαχία με μάλιστα 51,000 κριτές. Δεν το λες και λίγο… 

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Άκουσα και διάβασα τα όσα εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου την Παρασκευή (7/1) σχετικά με τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ. Υπάρχουν αρκετά που μπορούν να γραφτούν. Ωστόσο θα επικεντρωθώ σε δυο μείζονα κατά την άποψη μου σημεία από την τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου και μετέπειτα σε ένα ρεζουμέ. 

Πρώτον. Ανώτατο Συμβούλιο

Αρχικά να σημειωθεί ότι το Καταστατικό του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρο ότι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις Προεδρικές Εκλογές επιλέγεται μέσω εκλογής από το ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του κόμματος. (Άρθρο 17.7 Υποδεικνύει με εκλογή, τον υποψήφιο του Κόμματος σε Προεδρικές Εκλογές και δύναται να παραπέμψει για επικύρωση το αποτέλεσμα στο Παγκύπριο Συνέδριο. Στο δε Άρθρο 51.4 αναφέρεται: Τον υποψήφιο του Κόμματος σε Προεδρικές Εκλογές επιλέγει το Ανώτατο Συμβούλιο μετά από πρόταση του Πολιτικού Γραφείου. Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να παραπέμψει την απόφαση του σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο για επικύρωση). 

Και ενώ αρχικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρηματολογεί για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το Σώμα (το Ανώτατο) (και ορθώς) μετέπειτα έρχεται ο ίδιος και το «ακυρώνει» διότι όπως λέει αν καταθέσει υποψηφιότητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΔΗΣΥ και θα προκηρυχτεί Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος και συνάμα υποψήφιου για τις Προεδρικές Εκλογές. 

Δηλαδή, το Ανώτατο Συμβούλιο γίνεται bypass… 

Και για ποιο λόγο; Από που ως τα που μετατίθενται οι εξουσίες ενός Οργάνου στη Βάση και αυτό αντί να γίνεται μέσω Καταστατικής αλλαγής γίνεται μέσω παραίτησης; Επειδή κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Επειδή έστω και ότι αυτός ο κάποιος λέει ότι το Ανώτατο είναι ελεγχόμενο; Ε, και; Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες και μάλιστα κατ’ αυτό τον τρόπο; Αν πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες, αν πρέπει να ανοιχτούν οι διαδικασίες προς όλα τα Μέλη είναι ένα και να τις αλλάζω ad hoc είναι άλλο. Το να γίνει Καταστατική αλλαγή ότι πλέον ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές εγκρίνεται δια ψηφοφορίας μέσω της βάσης (των 51,000 μελών δηλαδή του ΔΗΣΥ) αντί μέσω ψηφοφορίας του Ανώτατου Συμβουλίου (των 2,000 μελών του Ανωτάτου) είναι ένα, και να λες ότι αν βάλει ο Νίκος, ο Κωστής, ο Γιαννής τότε παραιτούμαι και πάμε σε εκλογές να μας εγκρίνει η βάση είναι άλλο. 

Δεύτερον. Το 2003 και το 2023 

Είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ άλλων: Εγώ είμαι Πρόεδρος αυτής της ιστορικής παράταξης. Δεν νομιμοποιούμαι να δεχθώ ούτε την υπονόμευση, ούτε και τη διάσπαση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και το βέβαιο, δεν μπορώ να παρακολουθώ αδιάφορος την αναβίωση των όσων ζήσαμε το 2003.

Μα το 2023 δεν έχει καμία σχέση με το 2003. Το 2003 υπήρχε ένας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος υποστηρίχτηκε μάλιστα και από εν ενεργεία βουλευτές του ΔΗΣΥ. Υπήρχε ένας Πρόεδρος, ο οποίος επαναδιεκδικούσε για 16 μήνες, και εν τέλει υπήρχε ένας ΔΗΣΥ που δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί ο μ. Κληρίδης και όχι ο Α. Μαρκίδης, τον οποίο μάλιστα έχρισε λίγο-πολύ ως τον επόμενο υποψήφιο των προεδρικών ο ίδιος ο μ. Κληρίδης δημόσια από το 2001/2. Επιπλέον, και σημαντικότερο, ο Αλέκος Μαρκίδης δεν ήταν μέλος του κόμματος (παραιτήθηκε με τον διορισμό του στην θέση του Γεν. Εισαγγελέα) σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα τις έξι διαφορές του 2003 με το 2023.

Το 2023 λοιπόν τι σχέση έχει με το 2003 και υποστηρίζει κάτι τέτοιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου; 

Η πολιτική διάσταση 

Τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτή η Στήλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε τοποθετηθεί. Ανεξαρτήτως από το αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ή όχι λάθος, η ουσία είναι πως πλέον η μπάλα είναι στον Νίκο Χριστοδουλίδη και ο τελευταίος θα πρέπει σε κάποια φάση να τοποθετηθεί. 

Θα αποδεχτεί την πρόκληση Αβέρωφ ή όχι; 

Η πρόταση όμως του Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να έχει μια κατάληξη από τα εξής δυο ενδεχόμενα: 

Ένα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αποδεχτεί την πρόταση – πρόκληση του Αβέρωφ και πλέον τα μέλη του ΔΗΣΥ να κληθούν να ψηφίσουν τον νέο τους Πρόεδρο για το κόμμα, ο οποίος θα είναι συνάμα και υποψήφιος για τις προεδρικές του 2023. 

Δυο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αγνοήσει την πρόταση Αβέρωφ και να συνεχίσει την πορεία του μέχρι τέλους. 

Το ρεζουμέ 

Είτε όμως γίνει το ένα είτε το δυο, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Γιατί; Το ζητούμενο ποιο είναι; Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ότι επειδή έκανε την πρόταση αυτή θα κερδίσει πόντους ανάμεσα στους Συναγερμικούς που είχαν/έχουν πρόθεση να ταχθούν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη πλανάται πλάνην οικτράν. Είτε δηλαδή πάνε σε εκλογές στη βάση του κόμματος και κερδίσει ο Αβέρωφ είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχωρήσει μόνος του, αυτοί που είχαν/έχουν πρόθεση να ταχθούν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη ούτως ή άλλως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν επρόκειτο και δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ούτε ακόμη και στην περίπτωση που σταθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλευρό του Αβέρωφ αυτή η μερίδα των Συναγερμικών θα ψηφίσει Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι ικανοί να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλον εκτός από Αβέρωφ. Και δεν είναι θέμα προσώπου. Τα ίδια έγιναν και επί Αναστασιάδη αλλά και πιο πριν. Πάντοτε, υπάρχει αυτή η μερίδα, αυτό το έστω μικρό ποσοστό Συναγερμικών, που σηκώνουν παντιέρα και δεν πειθαρχούν. Αυτό το ποσοστό δεν θα εκλείψει τώρα ούτε και στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα κόμματα, πολιτική ρουτίνα δηλαδή. 

Δεδομένων λοιπόν τούτων, με αυστηρή και ψυχρή πολιτική προσέγγιση κρίνω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε μια αχρείαστη υποχώρηση, την οποία δεν είχε κανένα λόγο και καμία υποχρέωση να κάνει. Από την άλλη, είναι κατανοητό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε προσωπικά να προκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια ενδοκομματική μονομαχία με μάλιστα 51,000 κριτές. Δεν το λες και λίγο… 

Home