Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μια αχρείαστη υποχώρηση από Αβέρωφ

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
10.01.2022 - 06:27

Μια αχρείαστη υποχώρηση από Αβέρωφ

Δεδομένων λοιπόν τούτων, με αυστηρή και ψυχρή πολιτική προσέγγιση κρίνω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε μια αχρείαστη υποχώρηση, την οποία δεν είχε κανένα λόγο και καμία υποχρέωση να κάνει. Από την άλλη, είναι κατανοητό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε προσωπικά να προκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια ενδοκομματική μονομαχία με μάλιστα 51,000 κριτές. Δεν το λες και λίγο… 

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Άκουσα και διάβασα τα όσα εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου την Παρασκευή (7/1) σχετικά με τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ. Υπάρχουν αρκετά που μπορούν να γραφτούν. Ωστόσο θα επικεντρωθώ σε δυο μείζονα κατά την άποψη μου σημεία από την τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου και μετέπειτα σε ένα ρεζουμέ. 

Πρώτον. Ανώτατο Συμβούλιο

Αρχικά να σημειωθεί ότι το Καταστατικό του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρο ότι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις Προεδρικές Εκλογές επιλέγεται μέσω εκλογής από το ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του κόμματος. (Άρθρο 17.7 Υποδεικνύει με εκλογή, τον υποψήφιο του Κόμματος σε Προεδρικές Εκλογές και δύναται να παραπέμψει για επικύρωση το αποτέλεσμα στο Παγκύπριο Συνέδριο. Στο δε Άρθρο 51.4 αναφέρεται: Τον υποψήφιο του Κόμματος σε Προεδρικές Εκλογές επιλέγει το Ανώτατο Συμβούλιο μετά από πρόταση του Πολιτικού Γραφείου. Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να παραπέμψει την απόφαση του σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο για επικύρωση). 

Και ενώ αρχικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρηματολογεί για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το Σώμα (το Ανώτατο) (και ορθώς) μετέπειτα έρχεται ο ίδιος και το «ακυρώνει» διότι όπως λέει αν καταθέσει υποψηφιότητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΔΗΣΥ και θα προκηρυχτεί Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος και συνάμα υποψήφιου για τις Προεδρικές Εκλογές. 

Δηλαδή, το Ανώτατο Συμβούλιο γίνεται bypass… 

Και για ποιο λόγο; Από που ως τα που μετατίθενται οι εξουσίες ενός Οργάνου στη Βάση και αυτό αντί να γίνεται μέσω Καταστατικής αλλαγής γίνεται μέσω παραίτησης; Επειδή κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Επειδή έστω και ότι αυτός ο κάποιος λέει ότι το Ανώτατο είναι ελεγχόμενο; Ε, και; Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες και μάλιστα κατ’ αυτό τον τρόπο; Αν πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες, αν πρέπει να ανοιχτούν οι διαδικασίες προς όλα τα Μέλη είναι ένα και να τις αλλάζω ad hoc είναι άλλο. Το να γίνει Καταστατική αλλαγή ότι πλέον ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές εγκρίνεται δια ψηφοφορίας μέσω της βάσης (των 51,000 μελών δηλαδή του ΔΗΣΥ) αντί μέσω ψηφοφορίας του Ανώτατου Συμβουλίου (των 2,000 μελών του Ανωτάτου) είναι ένα, και να λες ότι αν βάλει ο Νίκος, ο Κωστής, ο Γιαννής τότε παραιτούμαι και πάμε σε εκλογές να μας εγκρίνει η βάση είναι άλλο. 

Δεύτερον. Το 2003 και το 2023 

Είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ άλλων: Εγώ είμαι Πρόεδρος αυτής της ιστορικής παράταξης. Δεν νομιμοποιούμαι να δεχθώ ούτε την υπονόμευση, ούτε και τη διάσπαση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και το βέβαιο, δεν μπορώ να παρακολουθώ αδιάφορος την αναβίωση των όσων ζήσαμε το 2003.

Μα το 2023 δεν έχει καμία σχέση με το 2003. Το 2003 υπήρχε ένας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος υποστηρίχτηκε μάλιστα και από εν ενεργεία βουλευτές του ΔΗΣΥ. Υπήρχε ένας Πρόεδρος, ο οποίος επαναδιεκδικούσε για 16 μήνες, και εν τέλει υπήρχε ένας ΔΗΣΥ που δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί ο μ. Κληρίδης και όχι ο Α. Μαρκίδης, τον οποίο μάλιστα έχρισε λίγο-πολύ ως τον επόμενο υποψήφιο των προεδρικών ο ίδιος ο μ. Κληρίδης δημόσια από το 2001/2. Επιπλέον, και σημαντικότερο, ο Αλέκος Μαρκίδης δεν ήταν μέλος του κόμματος (παραιτήθηκε με τον διορισμό του στην θέση του Γεν. Εισαγγελέα) σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα τις έξι διαφορές του 2003 με το 2023.

Το 2023 λοιπόν τι σχέση έχει με το 2003 και υποστηρίζει κάτι τέτοιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου; 

Η πολιτική διάσταση 

Τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτή η Στήλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε τοποθετηθεί. Ανεξαρτήτως από το αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ή όχι λάθος, η ουσία είναι πως πλέον η μπάλα είναι στον Νίκο Χριστοδουλίδη και ο τελευταίος θα πρέπει σε κάποια φάση να τοποθετηθεί. 

Θα αποδεχτεί την πρόκληση Αβέρωφ ή όχι; 

Η πρόταση όμως του Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να έχει μια κατάληξη από τα εξής δυο ενδεχόμενα: 

Ένα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αποδεχτεί την πρόταση – πρόκληση του Αβέρωφ και πλέον τα μέλη του ΔΗΣΥ να κληθούν να ψηφίσουν τον νέο τους Πρόεδρο για το κόμμα, ο οποίος θα είναι συνάμα και υποψήφιος για τις προεδρικές του 2023. 

Δυο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αγνοήσει την πρόταση Αβέρωφ και να συνεχίσει την πορεία του μέχρι τέλους. 

Το ρεζουμέ 

Είτε όμως γίνει το ένα είτε το δυο, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Γιατί; Το ζητούμενο ποιο είναι; Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ότι επειδή έκανε την πρόταση αυτή θα κερδίσει πόντους ανάμεσα στους Συναγερμικούς που είχαν/έχουν πρόθεση να ταχθούν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη πλανάται πλάνην οικτράν. Είτε δηλαδή πάνε σε εκλογές στη βάση του κόμματος και κερδίσει ο Αβέρωφ είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχωρήσει μόνος του, αυτοί που είχαν/έχουν πρόθεση να ταχθούν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη ούτως ή άλλως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν επρόκειτο και δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ούτε ακόμη και στην περίπτωση που σταθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλευρό του Αβέρωφ αυτή η μερίδα των Συναγερμικών θα ψηφίσει Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι ικανοί να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλον εκτός από Αβέρωφ. Και δεν είναι θέμα προσώπου. Τα ίδια έγιναν και επί Αναστασιάδη αλλά και πιο πριν. Πάντοτε, υπάρχει αυτή η μερίδα, αυτό το έστω μικρό ποσοστό Συναγερμικών, που σηκώνουν παντιέρα και δεν πειθαρχούν. Αυτό το ποσοστό δεν θα εκλείψει τώρα ούτε και στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα κόμματα, πολιτική ρουτίνα δηλαδή. 

Δεδομένων λοιπόν τούτων, με αυστηρή και ψυχρή πολιτική προσέγγιση κρίνω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε μια αχρείαστη υποχώρηση, την οποία δεν είχε κανένα λόγο και καμία υποχρέωση να κάνει. Από την άλλη, είναι κατανοητό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε προσωπικά να προκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια ενδοκομματική μονομαχία με μάλιστα 51,000 κριτές. Δεν το λες και λίγο… 

Χάρης, Τορναρίτης, Αννίτα, Δίπλαρος, Γεωργίου, Δημήτρης…

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
20.06.2022 - 06:27

Χάρης, Τορναρίτης, Αννίτα, Δίπλαρος, Γεωργίου, Δημήτρης…

Αν αύριο αυτή η Εξάδα μαζί με τον Αβέρωφ (Επτάδα δηλαδή) δεν καταφέρει για παράδειγμα να περάσει δεύτερο γύρο, θα έχει μούτρα ο οποιοσδήποτε από αυτούς τους 7 να διεκδικήσει εκ νέου θέση στην Ηγεσία; Νομιμοποιείται; Εννοείται πως όχι. Και καλό είναι να ξυπνήσουν στην Πινδάρου…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

Η επόμενη μέρα στο ΔΗΣΥ είναι μια από τις εξισώσεις και τις προεκτάσεις των Προεδρικών εκλογών. Όπως είναι οι ενδοκομματικές διαδικασίες στην Πινδάρου, οι ενδοκομματικές εκλογές για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος γίνονται αμέσως μετά τις εκάστοτε Προεδρικές εκλογές. Χρονικά δεν παίζει ρόλο αν θα είναι Απρίλιο 2023 ή Ιούνιο 2023. Αυτό που έχει σημασία είναι πως οι Προεδρικές εκλογές σηματοδοτούν και την λήξη της πενταετούς θητείας της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και όσοι θέλουν να βρίσκονται στο πηδάλιο του κόμματος θα πρέπει να περάσουν από την διαδικασία των εκλογών. 

Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται ενώπιον της δεύτερης μεγαλύτερης διάσπασης στην ιστορία του, μετά από τα γεγονότα του 2003 και του 2004 όπου το 2003 διασπάστηκε λόγω και της δεύτερης Συναγερμικής υποψηφιότητας ενώ μετέπειτα στις πρώτες ευρωεκλογές που έλαβαν χώρα βρέθηκε και δεύτερος συνδυασμός συναγερμικών υποψηφίων. Δυο γεγονότα που οδήγησαν αρκετά στελέχη στην έξοδο από την Πινδάρου είτε αυτοβούλως είτε με κομματική απόφαση διαγραφής τους.    

Αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως να είναι και χειρότερα. Διότι ενώ μεν το 2003 ο μ. Αλέκος Μαρκίδης αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος έχοντας και αρκετά ελαφρυντικά υπέρ του ενώ τώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης λειτούργησε εντελώς διασπαστικά και εντελώς περιφρονητικά έναντι του ΔΗΣΥ και των Συναγερμικών αλλά την ίδια ώρα φαίνεται πως θα είναι και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, δηλαδή του ΔΗΚΟ και ίσως ΕΔΕΚ (και ίσως και της ΔΗΠΑ). Κάτι που δημιουργεί μια υπολογίσιμη πλέον τάση, η οποία ενδεχομένως να απειλήσει την υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ, του Αβέρωφ Νεοφύτου, ή ακόμη να βρεθούν οι δυο τους (Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης) απέναντι στον δεύτερο γύρο (όλα αυτά, και κατά πόσο θα είναι έτσι τα πράγματα, θα αρχίσουν να φαίνονται από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο). 

Ενόψει τούτων, η ηγεσία του ΔΗΣΥ οφείλει να προστατεύσει την παράταξη. Αυτή είναι που κρίνεται. Όλη η ηγεσία και όχι μόνο ο Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος του κόμματος, ο οποίος επιλέχθηκε ομόφωνα μέσα από τις καταστατικές διαδικασίες. Όμως πέραν του Αβέρωφ, έχουμε και τον Χάρη Γεωργιάδη (Αναπληρωτής Πρόεδρος), τον Νίκο Τορναρίτη (3ος τη τάξει στο ΔΗΣΥ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος) καθώς και τους 3 Αντιπροέδρους (Αννίτα Δημητρίου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Γιώργος Γεωργίου). Από την εξίσωση δεν μπορεί βεβαίως να μείνει εκτός και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Αυτοί οι έξι μαζί με τον Αβέρωφ έχουν και την ευθύνη. Την ευθύνη των ποσοστών, την ευθύνη της προεκλογικής, την ευθύνη του αποτελέσματος των εκλογών. 

Η πλειοψηφία των πιο πάνω προσώπων (εξαιρουμένου μάλλον του Γ. Γεωργίου) κοιτάζει και την επόμενη μέρα των Προεδρικών Εκλογών αφού είναι λογικό και φυσιολογικό είτε να επαναδιεκδικήσουν την ίδια θέση στην ηγεσία του κόμματος είτε ακόμη ο καθένας τους και υψηλότερα αξιώματα. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούν και να κατανοήσουν είναι πως για να θεωρείται ‘πολιτικά φυσιολογικό και λογικό και θεμιτό’ να διεκδικείς αξιώματα στην ηγεσία ενός κόμματος θα πρέπει να έχεις και καλά αποτελέσματα. Όταν  μάλιστα τα αποτελέσματα είναι μόλις μερικούς μήνες πριν την διεκδίκηση σου για μια θέση στην εξουσία. Άλλωστε στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν αύριο αυτή η Επτάδα δεν καταφέρει για παράδειγμα να περάσει δεύτερο γύρο, θα έχει μούτρα ο οποιοσδήποτε από αυτούς τους 7 να διεκδικήσει εκ νέου θέση στην Ηγεσία; Νομιμοποιείται; Εννοείται πως όχι. Ή αν στις Προεδρικές αυτή η Επτάδα καταγράψει ιστορικό χαμηλό, θα μπορεί κάποιους από αυτούς τους επτά να μιλά για την επόμενη μέρα; Για να πάρει τον ΔΗΣΥ, που; Και να τον οδηγήσει, που; 

Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Ούτε και είναι εκλογές μόνο του Αβέρωφ αυτές. Ποτέ οι εκλογές δεν είναι του ενός ούτε και θα είναι ποτέ του ενός σε μια Παράταξη. Την όποια παράταξη. Ποτέ δεν ήταν οι εκλογές του Αναστασιάδη, ποτέ του Κληρίδη. Ήταν οι εκλογές του ΔΗΣΥ. Είναι οι εκλογές του ΔΗΣΥ. Του ΑΚΕΛ. Του ΔΗΚΟ. Και καλό είναι να ξυπνήσουν στην Πινδάρου, διότι η επόμενη μέρα για την Επτάδα της Ηγεσίας θα είναι η ίδια και για τους επτά. Αν είναι μαύρη, θα είναι και για τους επτά. Αν είναι άσπρη, θα είναι και πάλι και για τους επτά. 

Home