Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μια αχρείαστη υποχώρηση από Αβέρωφ

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
10.01.2022 - 06:27

Μια αχρείαστη υποχώρηση από Αβέρωφ

Δεδομένων λοιπόν τούτων, με αυστηρή και ψυχρή πολιτική προσέγγιση κρίνω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε μια αχρείαστη υποχώρηση, την οποία δεν είχε κανένα λόγο και καμία υποχρέωση να κάνει. Από την άλλη, είναι κατανοητό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε προσωπικά να προκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια ενδοκομματική μονομαχία με μάλιστα 51,000 κριτές. Δεν το λες και λίγο… 

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Άκουσα και διάβασα τα όσα εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου την Παρασκευή (7/1) σχετικά με τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ. Υπάρχουν αρκετά που μπορούν να γραφτούν. Ωστόσο θα επικεντρωθώ σε δυο μείζονα κατά την άποψη μου σημεία από την τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου και μετέπειτα σε ένα ρεζουμέ. 

Πρώτον. Ανώτατο Συμβούλιο

Αρχικά να σημειωθεί ότι το Καταστατικό του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρο ότι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις Προεδρικές Εκλογές επιλέγεται μέσω εκλογής από το ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του κόμματος. (Άρθρο 17.7 Υποδεικνύει με εκλογή, τον υποψήφιο του Κόμματος σε Προεδρικές Εκλογές και δύναται να παραπέμψει για επικύρωση το αποτέλεσμα στο Παγκύπριο Συνέδριο. Στο δε Άρθρο 51.4 αναφέρεται: Τον υποψήφιο του Κόμματος σε Προεδρικές Εκλογές επιλέγει το Ανώτατο Συμβούλιο μετά από πρόταση του Πολιτικού Γραφείου. Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να παραπέμψει την απόφαση του σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο για επικύρωση). 

Και ενώ αρχικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρηματολογεί για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το Σώμα (το Ανώτατο) (και ορθώς) μετέπειτα έρχεται ο ίδιος και το «ακυρώνει» διότι όπως λέει αν καταθέσει υποψηφιότητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΔΗΣΥ και θα προκηρυχτεί Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος και συνάμα υποψήφιου για τις Προεδρικές Εκλογές. 

Δηλαδή, το Ανώτατο Συμβούλιο γίνεται bypass… 

Και για ποιο λόγο; Από που ως τα που μετατίθενται οι εξουσίες ενός Οργάνου στη Βάση και αυτό αντί να γίνεται μέσω Καταστατικής αλλαγής γίνεται μέσω παραίτησης; Επειδή κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Επειδή έστω και ότι αυτός ο κάποιος λέει ότι το Ανώτατο είναι ελεγχόμενο; Ε, και; Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες και μάλιστα κατ’ αυτό τον τρόπο; Αν πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες, αν πρέπει να ανοιχτούν οι διαδικασίες προς όλα τα Μέλη είναι ένα και να τις αλλάζω ad hoc είναι άλλο. Το να γίνει Καταστατική αλλαγή ότι πλέον ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές εγκρίνεται δια ψηφοφορίας μέσω της βάσης (των 51,000 μελών δηλαδή του ΔΗΣΥ) αντί μέσω ψηφοφορίας του Ανώτατου Συμβουλίου (των 2,000 μελών του Ανωτάτου) είναι ένα, και να λες ότι αν βάλει ο Νίκος, ο Κωστής, ο Γιαννής τότε παραιτούμαι και πάμε σε εκλογές να μας εγκρίνει η βάση είναι άλλο. 

Δεύτερον. Το 2003 και το 2023 

Είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ άλλων: Εγώ είμαι Πρόεδρος αυτής της ιστορικής παράταξης. Δεν νομιμοποιούμαι να δεχθώ ούτε την υπονόμευση, ούτε και τη διάσπαση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και το βέβαιο, δεν μπορώ να παρακολουθώ αδιάφορος την αναβίωση των όσων ζήσαμε το 2003.

Μα το 2023 δεν έχει καμία σχέση με το 2003. Το 2003 υπήρχε ένας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος υποστηρίχτηκε μάλιστα και από εν ενεργεία βουλευτές του ΔΗΣΥ. Υπήρχε ένας Πρόεδρος, ο οποίος επαναδιεκδικούσε για 16 μήνες, και εν τέλει υπήρχε ένας ΔΗΣΥ που δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί ο μ. Κληρίδης και όχι ο Α. Μαρκίδης, τον οποίο μάλιστα έχρισε λίγο-πολύ ως τον επόμενο υποψήφιο των προεδρικών ο ίδιος ο μ. Κληρίδης δημόσια από το 2001/2. Επιπλέον, και σημαντικότερο, ο Αλέκος Μαρκίδης δεν ήταν μέλος του κόμματος (παραιτήθηκε με τον διορισμό του στην θέση του Γεν. Εισαγγελέα) σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα τις έξι διαφορές του 2003 με το 2023.

Το 2023 λοιπόν τι σχέση έχει με το 2003 και υποστηρίζει κάτι τέτοιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου; 

Η πολιτική διάσταση 

Τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτή η Στήλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε τοποθετηθεί. Ανεξαρτήτως από το αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ή όχι λάθος, η ουσία είναι πως πλέον η μπάλα είναι στον Νίκο Χριστοδουλίδη και ο τελευταίος θα πρέπει σε κάποια φάση να τοποθετηθεί. 

Θα αποδεχτεί την πρόκληση Αβέρωφ ή όχι; 

Η πρόταση όμως του Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να έχει μια κατάληξη από τα εξής δυο ενδεχόμενα: 

Ένα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αποδεχτεί την πρόταση – πρόκληση του Αβέρωφ και πλέον τα μέλη του ΔΗΣΥ να κληθούν να ψηφίσουν τον νέο τους Πρόεδρο για το κόμμα, ο οποίος θα είναι συνάμα και υποψήφιος για τις προεδρικές του 2023. 

Δυο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αγνοήσει την πρόταση Αβέρωφ και να συνεχίσει την πορεία του μέχρι τέλους. 

Το ρεζουμέ 

Είτε όμως γίνει το ένα είτε το δυο, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Γιατί; Το ζητούμενο ποιο είναι; Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ότι επειδή έκανε την πρόταση αυτή θα κερδίσει πόντους ανάμεσα στους Συναγερμικούς που είχαν/έχουν πρόθεση να ταχθούν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη πλανάται πλάνην οικτράν. Είτε δηλαδή πάνε σε εκλογές στη βάση του κόμματος και κερδίσει ο Αβέρωφ είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχωρήσει μόνος του, αυτοί που είχαν/έχουν πρόθεση να ταχθούν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη ούτως ή άλλως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν επρόκειτο και δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ούτε ακόμη και στην περίπτωση που σταθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλευρό του Αβέρωφ αυτή η μερίδα των Συναγερμικών θα ψηφίσει Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι ικανοί να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλον εκτός από Αβέρωφ. Και δεν είναι θέμα προσώπου. Τα ίδια έγιναν και επί Αναστασιάδη αλλά και πιο πριν. Πάντοτε, υπάρχει αυτή η μερίδα, αυτό το έστω μικρό ποσοστό Συναγερμικών, που σηκώνουν παντιέρα και δεν πειθαρχούν. Αυτό το ποσοστό δεν θα εκλείψει τώρα ούτε και στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα κόμματα, πολιτική ρουτίνα δηλαδή. 

Δεδομένων λοιπόν τούτων, με αυστηρή και ψυχρή πολιτική προσέγγιση κρίνω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε μια αχρείαστη υποχώρηση, την οποία δεν είχε κανένα λόγο και καμία υποχρέωση να κάνει. Από την άλλη, είναι κατανοητό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε προσωπικά να προκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια ενδοκομματική μονομαχία με μάλιστα 51,000 κριτές. Δεν το λες και λίγο… 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home