Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μια διαδήλωση αυτογκόλ του ΑΚΕΛ

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
01.11.2021 - 06:27

Μια διαδήλωση αυτογκόλ του ΑΚΕΛ

…Απορία: Μα όταν ως ΑΚΕΛ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάνεις διαδήλωση και a priori ήδη 20,000 περίπου κόσμος γνωρίζει από πρώτο χέρι, ότι «εν πελλάρα» η αφορμή σου και ότι το κάνεις για το θεαθήναι, αυτοί θα σε εμπιστευτούν μεθαύριο να τους κυβερνήσεις; Ακόμη και αν πιστεύουν ότι ο Αναστασιάδης είναι διεφθαρμένος; (Πέραν του ότι ο Αναστασιάδης δεν θα είναι υποψήφιος εκ νέου…)

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πάμπος Παπαγεωργίου, έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Έγραψε την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου: 

«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Ας είμαστε ειλικρινείς! Υπάρχουν πολλά θέματα για να ασκηθεί έντονη κριτική στον Ν. Αναστασιάδη. Κάποια μάλιστα, όπως οι δοσοληψίες με τον Σαουδάραβα, βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας, ίσως και εκτός ορίων.

Αυτό όμως που καταλογίζουν τα Pandora Papers στο οικογενειακό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη-χρήση φαινομενικών μετόχων- ήταν μέχρι πριν μερικά χρόνια συνήθης και νόμιμη πρακτική που εφαρμοζόταν από δικηγορικά και λογιστικά γραφεία στην Κύπρο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μεγάλο στοίχημα είναι πως η οικονομία θα απεγκλωβιστεί, σταδιακά έστω, από εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες προσφέρουν αμφιλεγόμενες διεθνείς υπηρεσίες, όπως τα εταιρικά σχήματα που διευκολύνουν την απόκρυψη κεφαλαίων ή την εμπορευματοποίηση της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη. Και επίσης πως θα γίνει συνείδηση στους πολιτικούς αξιωματούχους αλλά και στους πολίτες που τους εκλέγουν, ότι η χρήση δημοσίου αξιώματος για ίδιο όφελος, έστω και αν είναι νόμιμη, δεν πρέπει να τυγχάνει ανοχής. Αυτά είναι τα σημαντικά και τα δύσκολα. Τα άλλα είναι εντάσεις της στιγμής. Καβγάδες και συνθήματα που γρήγορα ξεχνιούνται.
»

Τελικά, το ΑΚΕΛ μαζεύτηκε έξω από το Προεδρικό το Σάββατο 30 Οκτωβρίου και διαμαρτυρήθηκε με κεντρικό σύνθημα το «Δεν πάει άλλο» όπου στόχος ήταν να αναδειχθεί ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι διεφθαρμένη. 

Το «Δεν πάει άλλο» ομοιάζει και με το σύνθημα με το «Ως Δαμέ» που ήταν το κεντρικό σλόγκαν των διαμαρτυριών του Μαρτίου 2021, λίγους μήνες πριν τις Βουλευτικές Εκλογές, διαμαρτυρίες οι οποίες σιγοντάριστηκαν από το ΑΚΕΛ. Διαμαρτυρίες, οι οποίες ήθελαν να καταδείξουν την καταπάτηση των βασικών ελευθεριών των πολιτών ένεκα των Μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για την πανδημία.  

Πριν κανένα μήνα (3 Οκτωβρίου 2021) και πάλι το ΑΚΕΛ οργάνωσε διαμαρτυρία στην Δερύνεια, τότε για το κυπριακό, κατηγορώντας την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι με τις ενέργειες της οδηγεί τον τόπο σε διχοτόμηση.  

 

Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ, η αξιωματική αντιπολίτευση της Κύπρου, θέλει, ενόψει και των Προεδρικών εκλογών του 2023, να δημιουργήσει ένα κλίμα απογοήτευσης και διαμαρτυρίας από τους πολίτες επί όλων των θεμάτων κατά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ. Επικοινωνιακά πάντοτε έτσι γίνεται. Αρχίζει η προετοιμασία κλίματος ένα δυο χρόνια πριν την «μάχη των μαχών» (προεδρικές) ώστε να κορυφωθεί έξι μήνες πριν την κάλπη ώστε να υπάρχει δυνατότητα μέγιστης απόδοσης στην κάλπη. Να ετοιμαστεί και να προετοιμαστεί δηλαδή «Παράσταση Νίκης». Και για να επιτευχθεί η «παράσταση νίκης» την ώρα που θα απαιτείται, θα πρέπει να υπάρξει και «πολιτική αποδόμηση» του αντιπάλου, στην προκειμένη του Νίκου Αναστασιάδη αλλά κυρίως του ΔΗΣΥ, ο οποίος θα ορίσει και τον υποψήφιο για το 2023. 

Όλα αυτά είναι θεμιτά. Είναι καλά και αναμενόμενα. Για να μην πω και επιβαλλόμενα. Άλλωστε πολιτική είναι. Ωστόσο με μια διαφορά. Να έχουν ουσία. 

Το ΑΚΕΛ κάνει ένα λάθος. Το στοίχημα των Προεδρικών του 2023 για το ΑΚΕΛ δεν θα πρέπει να είναι κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα χάσει την στήριξη των πολιτών αλλά κατά πόσο το ίδιο το ΑΚΕΛ θα κερδίσει την στήριξη των πολιτών. Κατά πόσο οι πολίτες θα εμπιστευτούν εκ νέου το ΑΚΕΛ να οδηγεί τον τόπο για άλλη μια πενταετία από το 2023 έως το 2028. Το να χάνει την στήριξη ο ένας, δεν συνεπάγεται και αυτόματα ότι κερδίζει την στήριξη ο άλλος. Βασικός κανόνας στην πολιτική εξίσωση αυτό. 

Και εδώ αρχίζει το «καλό παιχνίδι». Και το μείζον είναι: Πώς το ΑΚΕΛ θα κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών; Με την διαδήλωση για τα pandora papers και με σλόγκαν «Δεν πάει άλλο»; Μα την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο πρώην ΑΚΕΛικός Βουλευτής. Και προχωρώ και λίγο παραπάνω: 

Στην Κύπρο έχουμε περίπου 1000 δικηγορικά γραφεία. Αυτά μπορεί να εργοδοτούν και 3 με 4 χιλιάδες κόσμο (κρατήστε τα νούμερα). Έχουμε επίσης λογιστικά γραφεία τα οποία προφανώς εργοδοτούν επίσης άλλους τόσους. Έχουμε άλλες 5-6 χιλιάδες κόσμο που ξέρουν πώς λειτουργεί το πράμα με την εγγραφή εταιρειών «με μυστικούς ιδιοκτήτες». Σύνολο, εντελώς επιδερμικά για σκοπούς παραδείγματος, μιλάμε για 15 με 20 χιλιάδες καταρτισμένους, μορφωμένους, white-collar εργαζόμενους, που «ξέρουν» ότι βασικά η διαδήλωση του ΑΚΕΛ για ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι πελλάρα. 

Απορία: Μα όταν ως ΑΚΕΛ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάνεις διαδήλωση και a priori ήδη 20,000 περίπου κόσμος γνωρίζει από πρώτο χέρι, ότι «εν πελλάρα» η αφορμή σου και ότι το κάνεις για το θεαθήναι, αυτοί θα σε εμπιστευτούν μεθαύριο να τους κυβερνήσεις; Ακόμη και αν πιστεύουν ότι ο Αναστασιάδης είναι διεφθαρμένος; (Πέραν του ότι ο Αναστασιάδης δεν θα είναι υποψήφιος εκ νέου…) 

Ξεκινά το ΑΚΕΛ να ετοιμάζεται για τις Προεδρικές του 2023 και αντί να προσθέτει στο «καλάθι» του ψήφους, αφαιρεί… Από μόνο του. Χωρίς καν να προσπαθήσει ο ΔΗΣΥ να του αφαιρέσει. Είναι λες και πασχίζει το ΑΚΕΛ να μειώσει αντί να αυξήσει τα ποσοστά του. 

Το ΑΚΕΛ λοιπόν πρέπει να επανακτήσει την σοβαρότητά του. Και τώρα, με την καινούργια ηγεσία υπό τον Στέφανο Στεφάνου θα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Να εμπνεύσει εκ νέου εμπιστοσύνη στους πολίτες. Σε μένα, στον διπλανό, στον άλλο και στον άλλο. Στον επιχειρηματία ότι μπορεί επί ΑΚΕΛ να νιώθει σταθερότητα, τον επαγγελματία ότι επί ΑΚΕΛ μπορεί να έχει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για να έχει δυνατότητες ανέλιξης, τον εργάτη ότι δεν θα χάσει τη δουλειά του, το νοικοκυριό ότι θα έχει εισοδήματα χωρίς σκαμπανεβάσματα και οικονομικούς πειραματισμούς για να μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο, να σπουδάσει το παιδί του, να κάνει τα πλάνα του.  

Οι πολίτες αυτό που ζητούν είναι ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. Το ΑΚΕΛ πρέπει να περάσει στην Πολιτική Δράση και όχι στην Πολιτική Αντίδραση. Η δεύτερη είναι για τα social media και όχι για την πραγματική ζωή, για τον πολίτη, για την καθημερινότητα. Αυτά απαιτούν πολιτική δράση, πολιτική τοποθέτηση, πολιτική τόλμη, πολιτικό πλάνο και πολιτική σταθερότητα.  

Home