Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Να κάνουμε τα τραύματα θαύματα»

Έλενα Περικλέους -
19.03.2023

«Να κάνουμε τα τραύματα θαύματα»

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, διακοσιοστής δέκατης επιστολής, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Μπορούμε να κάνουμε τα τραύματα θαύματα; Μπορούμε κάθε αποτυχία, κάθε πτώση, κάθε αποτυχημένο πέταγμα, κάθε πληγή να την μετατρέψουμε σε θαύμα; Να γίνουμε δυνατότεροι, ανθεκτικότεροι, πιο αλληλέγγυοι; Κάθε φορά που κάνουμε λάθη, γιατί θα κάνουμε λάθη ξανά και ξανά, να τα αγαπούμε και να τα αγκαλιάζουμε για να γινόμαστε καλύτεροι αντί να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί; Να βγάζουμε τα τραύματά μας στο φως και στον άνεμο για να μπορούν να επουλωθούν χωρίς να κακοφορμίσουν; Τις ουλές μας να τις κουβαλούμε ως παράσημα για να μας θυμίζουν τα παθήματά που μας έγιναν μαθήματα;

Κάθε αποτυχημένη πολιτική/οικονομική απόφαση να την διορθώνουμε με ένα mea culpa και να προβαίνουμε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις. 

Να μην χρειάζεται αυστηρή επιστολή του ΠΤΔ και σύσταση για τα αυτονόητα. Για τη χρηστή διοίκηση, για τη χρήση των λιμουζινών και των φρουρών μόνο όπου επιβάλλεται. Η υποδειγματική εικόνα, που όντως πρέπει να δείχνουν τα δημόσια πρόσωπα, να είναι πέρα από εικόνα και ουσία έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στα δημόσια πρόσωπα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Να περιγράφουμε το όραμά μας για μια ελεύθερη, επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, η οποία να αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης, συμφιλίωσης, και πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας,  και η περιγραφή να μην θεωρείται είδηση που να αξίζει να καταγραφεί, αφού αυτονόητα και δίκαια, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Άλλος δρόμος. Να μην ανησυχούμε για τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και τα κτυπήματα κάτω από την μέση για υπόσκαψη της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Να σταματήσουν οι τράπεζες και οι μεγάλοι τραπεζίτες να επωφελούνται με περηφάνεια τα υπερκέρδη τους και να βροντοφωνάζουν για την δύναμη της ελεύθερης αγοράς και την ίδια ώρα να ζητούν παρέμβαση κρατική κάθε φορά που έχουν ζημιές (τα κέρδη δικά τους και οι ζημιές δικές μας!). Να θυσιάζονται με ευκολία και χωρίς καμία δεύτερη σκέψη οι μικρές τράπεζες ενώ οι μεγάλες να διασώζονται με κρατικές παρεμβάσεις και να μεταφέρεται, ξανά και ξανά, το βάρος στον φορολογούμενο πολίτη. Οι τράπεζες να χρεοκοπούν στη βάση των λανθασμένων αποφάσεων τους  για επενδύσεις και όχι στη βάση της έλλειψης ρευστότητας η οποία είναι πολλές φορές φυσιολογική και αναμενόμενη ειδικά σε περιπτώσεις πανικού. Να σταματήσουν να είναι τα τραπεζικά ιδρύματα ο φόβος και ο τρόμος κάθε φτωχού και κατατρεγμένου που δανείστηκε για να μπορέσει να κάνει το αυτονόητο. Να διασφαλίσει τις σπουδές των παιδιών του, να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Ενώ την ίδια ώρα τα επιτόκια -χαράτσι του επιβάλλονται κατά το δοκούν και με όποια συχνότητα οι μεγαλύτεροι ή οι μικρότεροι Τραπεζίτες επιθυμούν. Για να προχωρούν μετά και σε εκποίηση των ονείρων του, με το θράσος που το σύστημα τους επιτρέπει να επιδεικνύουν.

Να σταματήσουν οι σεισμοί να οδηγούν σε εκατόμβες θυμάτων λόγω ακατάλληλων κτιρίων. Ενώ έχουμε την τεχνογνωσία και τα μέσα να προστατεύουμε τον άνθρωπο, επιτρέπουμε στη φιλοκερδία και στην ενσωματωμένη στο DNA μας, λόγω χρόνων διαφθοράς και διαπλοκής,  ανευθυνότητα, να θυσιάζει ξανά και ξανά τον άνθρωπο για το χρήμα. 

Κανένα τρένο να μπαίνει σε λάθος ράγες σκορπίζοντας νέες ζωές στους πέντε ανέμους. 

Καμιά γυναικοκτονία να μένει ατιμώρητη. 

Κανένας ηλικιωμένος μόνος να εξευτελίζεται με συντάξεις πείνας. 

Κανένας μετανάστης να εγαλειοποιείται και να γκετοποιείται. 

Κανένα τραύμα να μένει χωρίς επούλωση για να μπορεί να γίνει θαύμα.

Υπογραφή

Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Όταν τα τραύματα γεννούν θαύματα τότε όλα μπορούν να γίνουν

Home