Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νίκο, άσε…

Η κατάσταση είναι στον αυτόματο πιλότο… Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σκεφτεί, να συσκεφτεί και να λάβει αποφάσεις. Αν έκανε λάθος διορισμούς, ας τους διορθώσει. Αν δεν έχει έμπειρα μυαλά δίπλα του, ας βάλει. Αν θέλει την στήριξη του ΔΗΣΥ, ας την ζητήσει. Αν θέλει πολιτικούς διορισμούς, ας κάνει. Αλλά κάτι πρέπει να κάνει. Και μάλιστα σύντομα, διότι αυτό που εκπέμπει η Κυβέρνησή του ως έχει και ως ενεργεί μέχρι σήμερα είναι φοβητσιάρικο για αυτά που έπονται…

Δεν ξέρω τι γίνεται στο Προεδρικό αλλά το ευρύτερο κλίμα που εισπράττεται σχεδόν από όλη την κοινωνία είναι πως η νέα Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται υπό σύγχυση. Υπό πλήρη αποπροσανατολισμό.

82 ημέρες στην εξουσία δεν φαίνεται να ήταν αρκετές για ένα έστω τυπικό συντονισμό, για έστω μια τυπική πολιτική ομαλότητα. 

Η μια γκάφα μετά την άλλη. Από το Προεδρικό, στα Υπουργεία, στα Υφυπουργεία. Παντού. Κάποιος θα μπορούσε να ερμηνεύσει αυτή την κατάσταση ως ‘ένδειξη απειρίας’, πολιτικής ατολμίας και γενικά μια κατάσταση που εκπέμπει ότι πάμε ‘κουτουρού’. 

Είναι και τα μικρά είναι και τα μεγάλα. Είναι όλα μαζί. Μπορεί η κοινωνία να παραχώρησε ‘χρόνο προσαρμογής’ και ‘ασυλία’ αλλά είναι και κάποια πράματα που έρχονται και μας βρίσκουν με τις εξελίξεις να τρέχουν, τα γεγονότα να επισυμβαίνουν και όλα αυτά θέλουν διαχείριση. Θέλουν πολιτικές αποφάσεις, θέλουν επιτέλους κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και να αποφασίσει. 

Η Στήλη έγραφε και τις προάλλες προς τον νέο Πρόεδρο ότι πλέον δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική. Πλέον διαχειρίζεται ολόκληρο το κράτος, είναι υπεύθυνος για ένα εκατομμύριο ανθρώπους και είναι υπόλογος για την οικονομική κατάσταση που επηρεάζει την τσέπη του πολίτη αλλά και τα ταμεία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση το ίδιο το κράτος. 

Θα προσπεράσω τα ‘μικρά’ αφού αυτά συνοψίζονται σε αυτή την αμίμητη και ιστορική τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι κάποιοι άφησαν τις δουλειές τους για να τον στηρίξουν προεκλογικά. Δηλαδή; Επειδή σε στήριξαν προεκλογικά πρέπει να διοριστούν κάπου; Να αποκατασταθούν επαγγελματικά; Μα πρώτα και κύρια αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα διακύρηττε ο ίδιος προεκλογικά. Αφού ο ίδιος έλεγε δεν ήθελε τα κόμματα για να μην συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με την ημετεροκρατία. Το να εκλέγεται ο ΔΗΣΥ ή το ΑΚΕΛ ή το ΔΗΚΟ και να διορίζει Συναγερμικούς ή ΑΚΕΛικούς ή ΔΗΚΟικούς αντιστοίχως είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκλέγεται ένας ανεξάρτητος και να διορίζει τους ‘ακόλουθούς του’. Και να μας το λέει κιόλας κατάμουτρα. 

Όμως πέραν των μικρών που δεν χρειάζεται να γραφτεί κάτι άλλο αφού το απόσταγμα ήταν η συγκεκριμένη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχουν και τα μεγάλα. Υπάρχουν και τα σοβαρά. Και εν τάχει κάποιος μπορεί να απαριθμήσει αρκετά. Η Στήλη θα αναφερθεί σε δυο σοβαρά ζητήματα: 

1/ Κυρώσεις ΗΠΑ και ΗΒ. Εδώ και ένα μήνα γίνεται ο κακός χαμός με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ. Ακούσατε τον Πρόεδρο να πει κάτι συγκεκριμένο; Ποια είναι η θέση επιτέλους της Κύπρου; Έχουμε θέση ή δεν έχουμε; Έκανε τις προάλλες μια τοποθέτηση, η οποία ήταν ήξεις αφήξεις. Είπε συγκεκριμένα: «Όταν και για όσους παραβιάζουν κυρώσεις και δημιουργούν πρόβλημα στο όνομα της χώρας και στην ίδια τη βιομηχανία, - γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στη βιομηχανία, θα πρέπει να ακολουθηθεί η νομική οδός». Μα ποια είναι η νομική οδός; Υπάρχει νομική οδός για τις Κυρώσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας; Νομική Οδός και ποινικό αδίκημα υπάρχει όταν κάποιος σπάσει τις Κυρώσεις που επιβάλλει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή το κράτος της Κύπρου, όταν κάποιος σπάσει τις Κυρώσεις που επιβάλλει ο ΟΗΕ και όταν κάποιος σπάσει τις Κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ. Στην προκειμένη όμως μιλάμε για τις ΗΠΑ και την Βρετανία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας μιλά για ‘Νομική Οδό’ και κουροφέξαλα. Θέση έχουμε;  Θέση ως κράτος έχουμε επί του προκειμένου; Ποια είναι; Αν θέλουμε να καταστήσουμε Ποινικό Αδίκημα και για όσους σπάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας, τότε αυτό είναι μια θέση, σωστή ή λάθος είναι θέση και ας το κάνουμε. Αλλά ούτε καν αυτό δεν μας λέει ο Πρόεδρος.

2/ Ενεργειακά. Πήγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γαλλία και μας ανακοίνωσε διάφορα αόριστα περί ενεργειακού φόρουμ και άλλα πράσινα άλογα. Βγαίνει και ο αρμόδιος Υπουργός και ενταφιάζει τον eastmed και επαναφέρει την πρόταση για τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο και εξαγωγές από Κύπρο στην ΕΕ και διάφορα άλλα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Δεν πέρασαν τρεις μέρες και βγαίνει ο CEO της ΕΝΙ, μια από τις εταιρείες που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ και μας το λέει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, ότι χωρίς συμφωνία με την Τουρκία δεν υπάρχει ούτε eastmed ούτε αγωγοί.  «Επισημαίνω ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να γίνει με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε να καταλήξουμε για αγωγούς με το Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας», είπε συγκεκριμένα ενώπιον της επιτροπής ενέργειας της Ιταλικής Βουλής. Δηλαδή κάνουμε κουτοπονηριές. Επειδή η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι για τον EastMed θα απαιτηθεί και deal με την Άγκυρα, τον ενταφίασε εν μια νυκτί, μας αράδιασε κάμποσα για τοπικούς σχεδιασμούς, τα οποία θεωρεί ότι θα είναι ευκολότερο να τα υλοποιήσει και δεν θα ‘τσαλακωθεί’ με τα άλλα. 

Η κατάσταση είναι στον αυτόματο πιλότο. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σκεφτεί, να συσκεφτεί και να λάβει αποφάσεις. Αν έκανε λάθος διορισμούς, ας τους διορθώσει. Αν δεν έχει έμπειρα μυαλά δίπλα του, ας βάλει. Αν θέλει την στήριξη του ΔΗΣΥ, ας την ζητήσει. Αν θέλει πολιτικούς διορισμούς, ας κάνει. Αλλά κάτι πρέπει να κάνει. Και μάλιστα σύντομα, διότι αυτό που εκπέμπει η Κυβέρνησή του ως έχει και ως ενεργεί μέχρι σήμερα είναι φοβητσιάρικο… 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

Home