Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ΔΗΣΥ να τρέμει από Νικόλα και ΕΛΑΜ

Ο ΔΗΣΥ να τρέμει από Νικόλα και ΕΛΑΜ

Από την μια η βάση κατευθύνεται στο ΕΛΑΜ και από την άλλη η Οικονομική ελίτ θεωρεί πλέον τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως τον πλέον αξιόπιστο Πολιτικό Αρχηγό του κομματικού χάρτη. Αννίτα και αξιωματικοί της θα πρέπει να τσαλακωθούν. Είναι έτοιμοι;  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp - Δύσκολα προμηνύονται τα πράγματα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος εισήλθε σε μια μεγάλη εσωστρέφεια μετά και την ήττα που δέχτηκε στις Προεδρικές Εκλογές και ο οποίος μέσα από τις ενδοκομματικές εκλογές προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές και να γυρίσει σελίδα. 

Ωστόσο δυο δεδομένα δυσκολεύουν την μετάβαση στην ‘επόμενη μέρα’ ενώ την ίδια ώρα προδιαγράφονται δυο απειλές, τις οποίες αν η Πινδάρου αγνοήσει θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα και θα υπεισέλθει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση από την οποία δεν θα μπορεί εύκολα να εξέλθει και μάλιστα ίσως να αρχίσει να νιώθει τις συνέπειες αυτής της ύφεσης  από τις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές. 

Η μετάβαση στην ‘επόμενη μέρα’ γίνεται δύσκολη κυρίως για δυο λόγους: 

Πρώτον. Λάθος διαδικασία και καθυστέρηση στην εκλογή νέας ηγεσίας – Ενώ η εκλογή για τη θέση του Προέδρου έγινε 11 Μαρτίου, η εκλογή των άλλων μελών της ηγεσίας της Πινδάρου θα γίνει 7 Μαΐου. Αυτό συνεπάγεται πως για 2 μήνες η Πινδάρου ουσιαστικά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ως ‘ενιαίο κόμμα’ ενώ οι δυο μήνες προεκλογικής για τη θέση του Αναπληρωτή και των τριών Αντιπροέδρων δημιουργεί περαιτέρω όξυνση μεταξύ των στελεχών. Συνεπώς ο ΔΗΣΥ θα μπορεί να ‘ισχυριστεί’ ότι γύρισε σελίδα ως προς την ανανέωση της ηγεσίας του, από τον Μάιο, χάνοντας ουσιαστικά πολύτιμο χρόνο. 

Δεύτερον. Μια ‘καθαρή επόμενη μέρα’ στο ΔΗΣΥ δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την εκλογή της νέας ηγεσίας αλλά από την ανασκόπηση για το τις πταίει, ιδεολογική επανατοποθέτηση και οργανωτική και καταστατική αναδιοργάνωση. Τα τρία τελευταία δεν πρόκειται να γίνουν αφού η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει τη θέση –όπως την εξέφρασε προεκλογικά- ότι ο ΔΗΣΥ έχει και ιδεολογική ξεκάθαρη θέση αλλά και ξεκάθαρη πολιτική θέση και δεν χρειάζεται επανατοποθέτηση.  

>>> Διαβάστε επίσης: ΔΗΣΥ: Άγριος πόλεμος για το ποιοι θα είναι Αξιωματικοί της Αννίτας <<<

Ως προς την διαδικασία ότι είναι λάθος, σημειώνεται αυτό που επεσήμανε και παλαιότερα η Στήλη: Στο ΔΗΣΥ θα έπρεπε να αναλάμβανε μεταβατική η ηγεσία, η οποία θα οδηγούσε το κόμμα πρώτα σε Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο, μετέπειτα σε Καταστατικό και τέλος σε Εκλογικό Συνέδριο για την πλήρη ανανέωση όλων των Οργάνων και την νέα μη υπηρεσιακή ηγεσία. 

Αυτό θα βοηθούσε πραγματικά το κόμμα να προχωρήσει σε μια εις βάθος ανασκόπηση, να προχωρήσει σε τομές και να προχωρήσει μπροστά (Αρχίζοντας από τα πιο απλά σημειώνεται απλώς ένα παράδειγμα για να καταδειχτεί πόσο λάθος προχωρά ο ΔΗΣΥ ακόμη και στις εκλογικές του διαδικασίες: Η ανανέωση ενός κόμματος δεν αρχίζει από πάνω προς τα κάτω αλλά αντίστροφα. Πρώτα ανανεώνονται οι Τοπικές σου Επιτροπές, μετά οι Επαρχιακές, μετά το Ανώτατο και μετά το Πολιτικό Γραφείο και η 5άδα της Ηγεσίας. Αυτή είναι πραγματική ανανέωση και όχι αντίστροφα όπως το πράττει ο ΔΗΣΥ. Η διαδικασία ‘ανανέωσης’ του ΔΗΣΥ μοιάζει περισσότερο ως ανανέωση γιάφκας παρά δημοκρατικού κόμματος). 

Τα πιο πάνω που αφορούν τα ‘εσωτερικά’ του ΔΗΣΥ επηρεάζουν αναπόφευκτα τις ευρύτερες κινήσεις του κόμματος στο πολιτικό και κομματικό σκηνικό. Τα δεδομένα δε που δημιουργούνται είναι και αυτά αρνητικά για την Πινδάρου. Θα είναι αντιπολίτευση και απέναντι του θα έχει ένα ΑΚΕΛ, το οποίο βγήκε πιο δυνατό από τις Προεδρικές Εκλογές αλλά κυρίως θα έχει απέναντί του έναν Νικόλα Παπαδόπουλο και ένα ΕΛΑΜ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν δυσαρεστημένους Συναγερμικούς.  

Διότι οι δυο ‘απειλές’ του ΔΗΣΥ είναι εκεί και είναι πραγματικές. 

Ήδη η επιχειρηματική ελίτ θεωρεί πλέον πως ο μόνος σοβαρός πολιτικός που απέμεινε στο κομματικό σκηνικό είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Όχι ότι θεωρούν την Αννίτα Δημητρίου a priori μη σοβαρή, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι η Αννίτα Δημητρίου πρέπει να αποδείξει ότι είναι σοβαρή στα της Οικονομίας αφού μέχρι σήμερα η Αννίτα είτε ως Βουλεύτρια είτε ως Πρόεδρος της Βουλής δεν είχε σοβαρή ανάμειξη στα της Οικονομίας, δεν έχει να επιδείξει κάτι χειροπιαστό ακόμη στο CV της. Θα χρειαστεί να ‘τσαλακωθεί’ και να ‘τολμήσει’ στα της Οικονομίας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη. 

Δεύτερη απειλή είναι το ΕΛΑΜ. Και για να μην κάνουμε τα πράγματα πολύπλοκα, ας δούμε τον κυριότερο λόγο που το ΕΛΑΜ απειλεί το ΔΗΣΥ. Το ΕΛΑΜ εκκολάφθηκε και ιδρύθηκε το 2008 λόγω της πολιτικής Αναστασιάδη ως πρόεδρος ΔΗΣΥ κυρίως στο Κυπριακό και στις άλλες προσεγγίσεις του στα άλλα εθνικά και κοινωνικά θέματα. Το ΕΛΑΜ συντηρήθηκε και δυνάμωσε επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και επί Προεδρίας στο ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τους ίδιους λόγους που δημιουργήθηκε.

Συνεπώς ο μπούσουλας είναι εκεί. Από την μια ενόσω ο ΔΗΣΥ θα τρέμει από τον φόβο του να πει ότι είναι Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με Ελληνικές αρχές και αξίες τόσο θα χάνει ποσοστά προς ΕΛΑΜ. Από την άλλη, ενόσω ο ΔΗΣΥ θα φοβάται να τοποθετηθεί με παρρησία για διάφορα ζητήματα που θα προκύπτουν για να μην τσαλακωθεί και πάλι θα χάνει ποσοστά κυρίως προς το ΔΗΚΟ. 

Το έργο της Αννίτας Δημητρίου και της νέας ηγεσίας ή των αξιωματικών της θα είναι δύσκολο. Διότι η πρώτη δοκιμασία επί της κάλπης δεν αργεί (Ευρωεκλογές και Τοπική Αυτοδιοίκηση). Θα είναι σε μόλις 13 μήνες από σήμερα… 

ΥΓ1. Για παράδειγμα δεν είδαμε τον ΔΗΣΥ να τοποθετείται στο θέμα των κοινών συνεδριάσεων των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου – Ελλάδας, ανεξαρτήτως αν μετά από 24 ώρες ο Ν. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως εννοούσε κάτι άλλο. Αν η μη τοποθέτηση του ΔΗΣΥ έγινε για να μην ‘τσαλακωθεί’ τότε θα έχει πρόβλημα. Όμως επειδή η Στήλη δεν θέλει να αδικήσει τη νέα Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η οποία μόλις έχει αναλάβει, θα της δοθεί πίστωση χρόνου όπως πίστωση χρόνου εννοείται δίδεται και στην φρέσκα κυβέρνηση του Ν. Χριστοδουλίδη.   

ΥΓ2. Ελπίζουμε να μην δούμε τον ΔΗΣΥ να κάνει Καταστατικό Συνέδριο μόνο και μόνο για να δώσει εξαίρεση στον αριθμό συνεχόμενων θητειών που δικαιούνται να κατέχουν τα μέλη του. Αυτή την στιγμή ο αριθμός θητειών περιορίζεται στις 3 και ως εκ τούτου σήμερα διανύουν την τελευταία τους θητεία οι: Α. Νεοφύτου, Ν. Τορναρίτης, Ε. Δίπλαρος, Μ. Μαυρίδης και Γ. Χατζηγιάννης και συνεπώς από το 2026 δεν θα μπορούν να είναι ξανά βουλευτές. 

Home