Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Χριστοδουλίδης κατάλαβε ότι δεν παίζουμε με την Οικονομία

Χαράλαμπος Ζάκος -
03.03.2023

Ο Χριστοδουλίδης κατάλαβε ότι δεν παίζουμε με την Οικονομία

Γιατί έγινε η επιλογή Μάκη Κεραυνού – Το προτέρημα του που θα βοηθήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Πολλή σκόνη έχει σηκώσει ο διορισμός Μάκη Κεραυνού ως νέου Υπουργού Οικονομικών και Κωνσταντίνου Ιωάννου ως Υπουργού Εσωτερικών, λόγω κυρίως των προεκλογικών υποσχέσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη για αποκλεισμό ατόμων που βρέθηκαν σε θέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Ωστόσο, η μετάφραση της τελικής απόφασης για διορισμό Μάκη Κεραυνού είναι διπλή. Αν και υπάρχει παρασκήνιο, καθόλου τυχαίο με τις πραγματικότητες και τις ικανότητες του νέου Υπουργού Οικονομικών δεν είναι το γεγονός πως ο ΥΠΟΙΚ είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το ίδιο ισχύει και με τον διορισμό του Κωνσταντίνου Ιωάννου στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς όταν κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία ως Υπουργός Υγείας είναι κοινά αποδεκτό ότι το έπραξε με επιτυχία.  

Το προτέρημα Κεραυνού που θα βοηθήσει τον Νίκο 

Το ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτίμησε να εκτεθεί ένεκα των δεσμεύσεων του προεκλογικά και να προχωρήσει τελικά με τον διορισμό ατόμου που βρέθηκε επί Τάσσου Παπαδόπουλου σε δύο διαφορετικά Υπουργεία δείχνει ενδεχομένως και την πορεία που θα ακολουθήσει στα της Οικονομίας ο νέος Πρόεδρος. Δηλαδή, ότι ασχέτως δεσμεύσεων και φωνασκιών οι αποφάσεις που αφορούν τέτοια νευραλγικά θέματα θα παίρνονται με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου. 

Ταυτόχρονα όμως ο Μάκης Κεραυνός διακρίνεται και για τον τρόπο που μπορεί να μεταφέρει τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο πονοκέφαλος για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι η πλειοψηφία στη Βουλή και αυτή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εάν ο Υπουργός Οικονομικών του δεν μπορεί να πείσει τους Βουλευτές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κάτι που όπως δείχνει η πορεία του, μπορεί να επιτύχει ο Μάκης Κεραυνός, γι’ αυτό εξάλλου είναι και πρόσωπο κοινής αποδοχής από τα κόμματα. 

Παράλληλα, ρόλο στον διορισμό Μάκη Κεραυνού σίγουρα έπαιξαν και οι εκτιμήσεις για ένα δύσκολο οικονομικά 2023 αλλά και τα καυτά ζητήματα που βρίσκονται στο βαρύ χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις. Ο διορισμός ενός νέου ατόμου χωρίς την ανάλογη εμπειρία εν μέσω τέτοιων συγκυριών ενδεχομένως να έθετε την Οικονομία σε σοβαρό κίνδυνο και γι’ αυτό η επιλογή του πεπειραμένου Μάκη Κεραυνού φαίνεται πως ανακούφισε τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τους Οίκους Αξιολόγησης. 

Πάντως, αν και είναι νωρίς για να γίνει μια τέτοια εκτίμηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Μάκης Κεραυνός να είναι ένας «μεταβατικός» Υπουργός Οικονομικών ο οποίος ρίχνεται στην μάχη ώστε να διασφαλίσει την Οικονομία σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για έναν νεότερο σε εμπειρία Υπουργό Οικονομικών που θα τον διαδεχθεί όταν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

 

Home