Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ω! Μα μίλησε ο Αναστασιάδης;

Ω! Μα μίλησε ο Αναστασιάδης;

Thumbnail

...κι’ εμείς αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει ο ίδιος, αν έπεισε την ΕΕ ή αν θα επιστρέψει πίσω (από την ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου) άπρακτος…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Σε κάποια φάση ξεχαστήκαμε ότι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Με τα τόσα που γίνονται, με τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας, με τις απειλές και τις εχθρικές ενέργειες της, διαβάσαμε με έκπληξη την Τετάρτη (19/8) για την παρέμβαση του Προέδρου κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Επιτέλους ο Πρόεδρος μίλησε!

Αφού ο Πρόεδρος χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, είπε πως «αναμένω ωστόσο την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε και κάτι άλλο σημαντικό, ίσως πιο σημαντικό από το πιο πάνω. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία».

Ποιο είναι όμως το σημαντικό; Το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είπε αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι πλέον για την ΕΕ. Ότι η ΕΕ έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά και «η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα… όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών». Διότι ακριβώς η ΕΕ δεν είναι παρούσα όταν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Είναι όμως παρούσα όταν παραβιάζεται και επηρεάζεται η αγορά. 

Η ΕΕ δεν αποτελεί μια Ένωση για τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών αλλά για προώθηση της ενιαίας αγοράς και μόνο. Ό,τι ενισχύει και προωθεί την ενιαία αγορά εφαρμόζεται. Ό,τι δεν συνάδει με την αγορά, ό,τι ενδεχομένως να προκαλέσει απώλειες στην αγορά, ό,τι δεν είναι συμβατό με τα συμφέροντα της αγοράς τότε αυτό αγνοείται και προσπερνάται.  

Είναι αυτό που η Στήλη σημείωσε αρκετές φορές. Η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα Επιχειρηματικό Λόμπι, ένα πλέγμα αγοράς 27 χωρών με μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές. Οτιδήποτε αποφασίζεται, οτιδήποτε ψηφίζεται είναι κατά κύριο λόγο προς διευκόλυνση των 500 εκατομμυρίων περίπου καταναλωτών να κινούνται σε αυτό το πλέγμα ελεύθερα, να δραστηριοποιούνται ελεύθερα, να επιχειρούν ελεύθερα, να καταναλώνουν ελεύθερα. 

Το ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε από την ΕΕ να αποστείλει φρεγάτες να προστατεύσει την ΑΟΖ της Κύπρου και κατ’ επέκταση και τη δική της, είναι ξεκάθαρο. Η ΕΕ δεν θέλει αλλά και να θέλει δεν μπορεί να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο… χωρίς την καθολική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (με απλά λόγια το τι εννοείται «Ολοκλήρωση» είναι όπως έγινε η Οικονομική Ενοποίηση των χωρών μελών και πλέον η Νομισματική και εν μέρει η Οικονομική πολιτική του κάθε κράτους - μέλους ρυθμίζεται κεντρικά, να γίνει και σε πολιτικό επίπεδο, το οποίο να περιλαμβάνει τους δυο κύριους άξονες της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυντικής Πολιτικής – κάτι βεβαίως που δεν πρόκειται να γίνει). 

Συνεπώς, αν η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, θα ανέμενε κάποιος η ΕΕ να διαδραματίσει κάποιο άλλο ρόλο, εκεί που είναι δυνατή, στον τομέα που είναι ισχυρή δηλαδή στην οικονομική πολιτική και στις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει

Αλλά ούτε και αυτές δεν επέβαλε (πλην κάποιων ημίμετρων) και όπως εκτιμάται δεν αναμένεται να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Και ο λόγος; Μα είναι ξεκάθαρο: τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ επιβάλλουν την συνεργασία με την Τουρκία των 70 και πλέον εκατομμυρίων του Ερντογάν. Και όποιος θέλει ας ηγείται της Τουρκίας. Είτε λέγεται Ερντογάν, είτε Χασάν, είτε Μουσταφάς. 

Σε αυτό το σκέλος, στις κυρώσεις, αναφέρθηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδης, ο οποίος μάλιστα είπε πως η ΕΕ δεν θα έπρεπε καν να συζητήσει το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ διότι όπως είπε, από την στιγμή που η ΕΕ δεν είναι αποφασισμένη για σοβαρές κυρώσεις, το να το συζητήσει και να μην επιβάλει κυρώσεις είναι χειρότερο από το να μην το συζητήσει καν! «Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θα ταρακουνηθεί αν της βάλουν κυρώσεις όπως εκείνες που έλαβαν για τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ με τους δύο αξιωματούχους της ΤΡΑΟ. Για να ταρακουνηθεί στο πλαίσιο αυτής της παρούσας οικονομικής συγκυρίας που είναι κίνδυνος για την Τουρκία, θα πρέπει να είναι σοβαρές οικονομικές κυρώσεις. Αλλά είναι έτοιμη να βάλει; Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος», είπε παράλληλα ο Ι. Κασουλίδης. 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παραδοχή, από την πλευρά ενός ανθρώπου ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα της ΕΕ αλλά και το πώς παίζεται το παιχνίδι διεθνώς.

Όμως, θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση με την ΕΕ. Αν ακόμη και στον τομέα που υποτίθεται είναι το «ατού» της (η οικονομία) δεν θέλει καν να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις κατά μιας τρίτης χώρας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εις βάρος μάλιστα ενός κράτους μέλους της (και άρα κατ’ επέκταση εις βάρος της ίδιας) τότε τι το ψάχνουμε; Τι ελπίδες υπάρχουν; Που πάμε; Μπορεί τελικά η Κύπρος να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και εκείνες τις συμμαχίες εντός της ΕΕ έτσι ώστε να μην αποτελεί «παραφωνία»; 

Και αυτό είναι δουλειά της Κυβέρνησης… της εκάστοτε κυβέρνησης! Εκεί δεν είναι άλλωστε που κρίνεται; 

Και αφού ο Αναστασιάδης αποφάσισε να μιλήσει, και να μας πει ότι «αναμένω ωστόσο την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», κι’ εμείς αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει ο ίδιος, αν έπεισε την ΕΕ ή αν θα επιστρέψει πίσω (από την ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου) άπρακτος… 

Home