Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Νίκος Κληρίδης, το φιάσκο, τα γεγονότα και το Συμπέρασμα

Offsite Team
- 13.01.2019

Ο Νίκος Κληρίδης, το φιάσκο, τα γεγονότα και το Συμπέρασμα

Thumbnail

Του Θεόδωρου Μίτλετον*, Εκτελεστικού Διευθυντή Digital Tree

Με την συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση γύρω από την επιστολή του Νίκου Κληρίδη, νιώθω πως έχω την υποχρέωση να σχολιάσω το φιάσκο αυτό που εκτυλίσσεται.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στις 14/12/18 έτυχε να διαβάσω σχόλιο του κ. Ν. Κληρίδη σε κοινωνικό δίκτυο. Ήταν η μέρα αθώωσης – από το Κακουργιοδικείο - του Αντρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, από ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σε σχέση με τους χειρισμούς τους ενόσω ήταν διευθυντές της τράπεζας Κύπρου. 

Ο κ. Νίκος Κληρίδης λοιπόν απάντησε σε ένα σχόλιο επικριτικό κατά του Γενικού Εισαγγελέα για την ήττα του σε αυτή την δίκη καθώς και για την γενικότερη πορεία του κατά την διάρκεια της θητείας του. Ο Νίκος Κληρίδης απάντησε πως ο λόγος που κατά τον ίδιο χάνονται όλες αυτές οι δίκες κατά των τραπεζών είναι μεταξύ άλλων διότι παιδιά δικαστών εργάζονται στο δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου, άρα υπάρχει κατάχρηση και διαπλοκή. Την ίδια θέση επανέλαβε λίγες μέρες μετά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος του ζήτησε στη συνέχεια να δώσει εξηγήσεις και την 11η  Ιανουαρίου 2019 κυκλοφορεί στα ΜΜΕ η επιστολή του κ. Ν. Κληρίδη προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου. 

Η επιστολή αυτή κινείται γύρω από δύο άξονες:

Α. Συγγενικά πρόσωπα δικαστών εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία ή και σε τραπεζικά ιδρύματα. Επίσης, δικαστές που είναι τώρα στο Ανώτατο, αρχικά εργάζονταν δικηγόροι σε γνωστά δικηγορικά γραφεία συμπεριλαμβανομένων και του Χρύσαφίνης και Πολυβίου.

Ας δούμε τον πρώτο άξονα της επιστολής του ΝΚ μέσα από τρία σημεία: 

1. Παιδιά δικαστών εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία. Εννοείται! Οι περιπτώσεις που αναφέρεται ο Ν. Kληρίδης για το γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου ισχύουν. Όλες! Μάλιστα έχω ζήσει από κοντά κάποιες από τις περιπτώσεις που αναφέρεται. Και είναι όλες οι περιπτώσεις, ανεξαιρέτως, με εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα, καλή δικηγορία. Υπάρχουν παιδιά δικαστών που είναι δικηγόροι. Ναι. Ε και; Μήπως εννοεί ο ΝK πως δεν έπρεπε να ήταν δικηγόροι; Για την ακρίβεια, αυτό που ισχύει όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως, ναι ένα παιδί είναι λογικότατο να ακολουθήσει το επάγγελμα του γονέα του – Την δικηγορία σε αυτή την περίπτωση. 

Ακόμη. Όταν κάποιος «χαρτογραφήσει» τα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, θα αντιληφθεί πως έχουμε περίπου 10 μεγάλα δικηγορικά με περίπου 30 και πλέον δικηγόρους το καθένα. Πολλά παιδιά δικαστών του Ανωτάτου αλλά και άλλων δικαστών εργάζονται σε αυτά τα γραφεία.

2. Συγγενικά πρόσωπα Δικαστών του Ανώτατου εργάζονται στην Tράπεζα Κύπρου. Αυτό κι αν είναι λαϊκισμός! Οι τράπεζες εργοδότουν χιλιάδες εργαζόμενους. Άρα δηλαδή ούτε σε τράπεζες να εργάζονται τα παιδιά δικαστών, αλλά ούτε και σε δικηγορικά. Καλά σε ασφαλιστικές δικαιούνται; Σε εταιρείες τουρισμού; Που να δουλεύουν τελικά; Μήπως να μείνουν εκτός Κύπρου για καριέρα; Ελπίζω να δέχεται ο κ. Ν. Κληρίδης να ζήσουν μετά την συνταξιοδότησή τους στην Μεγαλόνησο τουλάχιστον τα παιδιά των Δικαστών, αφού από ότι φαίνεται δεν έχουν δικαίωμα εργασίας. 

Αλλά είναι και υποκριτικό εκ μέρους του κυρίου Κληρίδη. Ο γιος του αδερφού του, ενόσω ήταν δικαστής του Ανώτατου ο ίδιος, εργαζόταν στην Tράπεζα Κύπρου. Τώρα, ενόσω δηλαδή ο πατέρας του είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, σε δικηγορικό γραφείο.

3. Δικαστές του Ανωτάτου εργάζονταν προηγουμένως σε δικηγορικά γραφεία. Εννοείται! Που να εργάζονταν οι άνθρωποι; Να ήτανε γιατροί; Ένας δικαστής εργάστηκε είτε σε δικηγορικό (και πιθανότατα σε ένα από τα «μεγάλα» δικηγορικά γραφεία) είτε στην Εισαγγελία πριν γίνει δικαστής. Μα αυτό είναι και το όνειρο του κάθε δικηγόρου, να γίνει δικαστής! Για την ακρίβεια, είναι απαιτούμενο προσόν και προϋπόθεση ένας Δικαστής να έχει εργαστεί για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. 

Β. Το δεύτερο κεφάλαιο στην επιστολή του Ν. Κληρίδη αφορά υποθέσεις όπου «Δικαστές του Ανωτάτου σχετίζονται με την Τράπεζα Κύπρου». 

Σε αυτό το κεφάλαιο, θα σχολιάσω μόνο την υπόθεση την οποία έτυχε να ήμουν παρών. Ήμουν παρών διότι αφορούσε τον σύζυγό της μητέρας μου, τον κύριο Αντώνη Ανδρέου. Σε αυτό το τμήμα, ο Ν. Κληρίδης φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν καταγγέλλει και δεν καταγράφει τα γεγονότα με καλή θέληση και πρόθεση.

Διότι, αν ήταν έτσι, θα ανέφερε σίγουρα πως αυτή η υπόθεση εφεσιβλήθηκε, ακούστηκε στο πενταμελές Εφετείο και επικυρώθηκε. Ήμουν επίσης παρών όταν αναφέρθηκε η σχέση του κυρίου Ναθαναήλ και ήμουν παρών όταν η Εισαγγελία δεν έφερε καμιά ένσταση και μάλιστα δήλωσε πλήρη εμπιστοσύνη ως προς την εντιμότητα του έντιμου δικαστή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι ένα φιάσκο το τι ζούμε τις τελευταίες μέρες. Και κυρίως δεν υπάρχει καμιά είδηση! Tο δικαστήριο είναι ανεξάρτητη εξουσία. Είναι τουλάχιστον αισχρός ο υπαινιγμός ότι υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης με Χρυσαφίνης και Πολυβίου και οποιοδήποτε άλλου δικηγορικού γραφείου και δικαστών. Μα συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό; Πόσο υποτιμητικό είναι για ολόκληρο το Δικαστικό Σώμα; 

Και γιατί δεν υπάρχει είδηση; Να το αντιστρέψω. Αν ο Ν. Κληρίδης κατήγγελλε ότι η δίκη για παράδειγμα χάθηκε διότι ΔΕΝ τηρήθηκαν οι διαδικασίες και αποκρύφτηκαν οι σχέσεις, τότε ΝΑΙ όχι μόνο υπάρχει είδηση αλλά υπάρχει ειδησάρα και αξίζει όχι προβολής αλλά υπερπροβολής και θα έπρεπε η υπόθεση να τύχει άμεσης διερεύνησης και ακόμη θα έλεγα ότι θα έπρεπε να ακυρωνόταν η αθωωτική απόφαση επειδή ακριβώς δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν λέει ο Ν. Κληρίδης παρά μόνο εκμεταλλεύεται κατά τρόπο λαϊκίστικο και αισχρό τις διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες υπάρχουν και θα υπάρχουν.   

Προσέξετε. Έχει τελειώσει η δίκη και ανακοινώνεται η Απόφαση όπου αθωώνονται οι κατηγορούμενοι, μετά από σκληρή δουλειά δικηγόρων από 2 δικηγορικά (συγχαρητήρια Ηλία Στεφάνου και Κρις Τριανταφυλλίδη για την επιτυχία σας), 3 δικαστές και δικηγόρους της εισαγγελίας, όπου έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες όπως προβλέπεται από τους σχετικούς Κανόνες και ξαφνικά μια με μια απίστευτη ευκολία ένας τρίτος σχολιάζει το γεγονός και λέει πως είναι διεφθαρμένοι οι δικαστές και οι δικηγόροι. Ο τρίτος δεν είναι οπαδός που σχολιάζει την διαιτησία από την κερκίδα. Είναι ο Νίκος Κληρίδης, δικηγόρος, αδερφός του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου. 

 

Είναι μεγάλο κρίμα γιατί ο Νίκος Κληρίδης είναι δικηγόρος. Δεν γνωρίζω βέβαια εάν εξασκεί την δικηγορία. 

Είναι επίσης πολύ κρίμα διότι τυχαίνει να είναι ο αδερφός του Κώστα Κληρίδη. Ο οποίος δεν σχολίασε τα γεγονότα. Tο «ουδέν σχόλιο» ή το «θα σχολιάσω όταν πρέπει» τον αφήνει εκτεθειμένο διότι είναι ο αδερφός του που τα ξεκίνησε όλα αυτά. Εκτεθειμένο διότι είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, το υψηλότερο αξίωμα της δικαιοσύνης.

Εκτεθειμένο, διότι και ο ίδιος προέρχεται από το δικαστήριο, όπου μαζί με τους πρώην συναδέλφους του δικαστές άφησε και το δικό του το στίγμα του στην νομική και δικαστική ιστορία του τόπου. 

*Θεόδωρος Μίτλετον, εκτελεστικός διευθυντής της Digital Tree και κύριος μέτοχος της εν λόγω εταιρείας. Αδερφότέκνος του Πολύ Πολυβίου. Η μητέρα μου, Στέλλα Πολυβίου, και ο αδερφός μου, Γιώργος Μίτλετον, επίσης εργάζονται στο γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου. Να αναφέρω επίσης πως έχω εργαστεί στο γραφείο για οχτώ χρόνια και έχω ζήσει από κοντά την κουλτούρα και τις αρχές του γραφείου που περιστρέφονται γύρω από τη σκληρή δουλειά και τιμιότητα. 

Home