Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο νους μας στη Δύση, η τσέπη μας στην Ανατολή… μέχρι πότε;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
28.02.2022 - 06:27

Ο νους μας στη Δύση, η τσέπη μας στην Ανατολή… μέχρι πότε;

…δεν θα υπάρξει «happy end». Ολόκληρο το παγκόσμιο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο της Ευρώπης έχει πλέον διαλυθεί και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα… Η Κύπρος έχει πρόβλημα… Έμαθε η Κύπρος, κυρίως μετά το 1989 να συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ρούβλια. Στην αρχή με το ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων και μετέπειτα με το υπό κάλυψη ξέπλυμα

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Ένα υπόκωφο σοκ προκλήθηκε στην Νήσο των Αγίων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού αυτή η εξέλιξη θα έχει αμέτρητες ζημιογόνες συνέπειες για εμάς εδώ στην Κύπρο. Βεβαίως οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο για την Κύπρο αλλά κυρίως για όλη την ΕΕ αλλά και ευρύτερα. Αυτό όμως είναι μια άλλη υπόθεση που ούτως ή άλλως εμάς -εδώ στην Κύπρο- ούτε μας ενδιαφέρει και ούτε και μας απασχολεί. Αυτό που εμάς -εδώ στην Κύπρο- μας κόφτει είναι τα ρωσικά κεφάλαια και τα μπίζνες με τους Ρώσους. Καθ’ υπερβολή -ίσως όχι και τόσο όμως- σχεδόν όλη η Λεμεσός αλλά και τα μισά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία (και κάμποσες άλλες συνδεδεμένες επιχειρήσεις) μάλλον δεν έκλεισαν μάτι τα τελευταία 24ώρα, μετά δηλαδή και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Και κυρίως μετά και τις βαρύτατες κυρώσεις -κυρίως σε οικονομικό επίπεδο- που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας από ΕΕ και ΗΠΑ. 

Τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ είναι τα εξής: 

1/ Χρηματοοικονομικός τομέας: Στόχος των μέτρων είναι το 70% της τραπεζικής αγοράς της Ρωσίας, κρατικές εταιρίες και εταιρίες που σχετίζονται με την άμυνα. Με αυτά τα μέτρα αναμένεται πως θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού, ο πληθωρισμός στη Ρωσία και η υπόσκαψη της βιομηχανικής βάσης της χώρας, καθώς και οι καταθέσεις της ρωσικής ελίτ στο εξωτερικό.

2/ Ενέργεια: Απαγόρευση εξαγωγών που θα χτυπήσει την βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου και θα εμποδίσει την αναβάθμισή της. Πρόκειται για έναν τομέα που έφερε έσοδα εξαγωγών 24 δις ευρώ στη Ρωσία το 2019.

3/ Μεταφορές: Απαγόρευση στην πώληση αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού σε ρωσικές αερογραμμές. Στόχος είναι να χτυπηθεί ο κρίσιμος αυτός τομέας της ρωσικής οικονομίας και η διασυνδεσιμότητα της χώρας. Όπως σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν (τρία τέταρτα του σημερινού επιβατικού στόλου της Ρωσίας χτίστηκε στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά)

4/ Έλεγχος εξαγωγών - χρηματοδότηση εξαγωγών: Περιορισμός της πρόσβασης σε τεχνολογίες που η Ρωσία έχει ανάγκη, όπως ημιαγωγοί (τσιπ), για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

5/ Θεωρήσεις: Δίνεται τέλος στις θεωρήσεις σε διπλωμάτες και σχετικές ομάδες, και επιχειρηματίες «οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο από αυτά λείπει ένα. Ίσως το σημαντικότερο. Το θέμα του SWIFT, δηλαδή η πρόθεση αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών μεταφορών Swift (διαβάστε εδώ Q&A ως προς το τι είναι το swift). Και σε αυτό το μέτρο διαφώνησαν οι Γερμανία, Ιταλία! 

Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Ούτε και πρόκειται να «λήξουν» σύντομα και κυρίως δεν θα υπάρξει «happy end». Ολόκληρο το παγκόσμιο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο της Ευρώπης έχει πλέον διαλυθεί και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Το Λονδίνο εκτιμά μια «μακριά και σοβαρή» σύρραξη, όχι κατ’ ανάγκη πολεμική αλλά κυρίως πολιτική και οικονομική. Ο παγκόσμιος χάρτης μοιράζεται εκ νέου και αυτή τη φορά τα κράτη θα πρέπει να ταχθούν εκ νέου σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν. 

Η Κύπρος έχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα της Κύπρου είναι το εξής: Ότι ο νους της βρίσκεται στη Δύση και η τσέπη της στην Ανατολή. Έμαθε η Κύπρος, κυρίως μετά το 1989 να συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ρούβλια. Στην αρχή με το ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων και μετέπειτα με το υπό κάλυψη ξέπλυμα. Αν και αυτή πρακτική μας έβαλε σε αρκετούς μπελάδες (με τον μεγαλύτερο να ήταν το κούρεμα το 2013), λίγο – πολύ η Κύπρος κατάφερνε να επιβιώνει στους κατά τα άλλα πολύ επικίνδυνους ακροβατισμούς της. 

Τώρα όμως, που το παγκόσμιο οδηγείται σε μια γεωπολιτική κρίση, η Κύπρος πρέπει να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό, που δεν είναι άλλος από την Δύση και το ΝΑΤΟ και κυρίως να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά κεφάλαια. Διότι αλλιώς χίλια κακά έπονται… 

Home