Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο νους μας στη Δύση, η τσέπη μας στην Ανατολή… μέχρι πότε;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
28.02.2022 - 06:27

Ο νους μας στη Δύση, η τσέπη μας στην Ανατολή… μέχρι πότε;

…δεν θα υπάρξει «happy end». Ολόκληρο το παγκόσμιο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο της Ευρώπης έχει πλέον διαλυθεί και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα… Η Κύπρος έχει πρόβλημα… Έμαθε η Κύπρος, κυρίως μετά το 1989 να συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ρούβλια. Στην αρχή με το ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων και μετέπειτα με το υπό κάλυψη ξέπλυμα

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Ένα υπόκωφο σοκ προκλήθηκε στην Νήσο των Αγίων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού αυτή η εξέλιξη θα έχει αμέτρητες ζημιογόνες συνέπειες για εμάς εδώ στην Κύπρο. Βεβαίως οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο για την Κύπρο αλλά κυρίως για όλη την ΕΕ αλλά και ευρύτερα. Αυτό όμως είναι μια άλλη υπόθεση που ούτως ή άλλως εμάς -εδώ στην Κύπρο- ούτε μας ενδιαφέρει και ούτε και μας απασχολεί. Αυτό που εμάς -εδώ στην Κύπρο- μας κόφτει είναι τα ρωσικά κεφάλαια και τα μπίζνες με τους Ρώσους. Καθ’ υπερβολή -ίσως όχι και τόσο όμως- σχεδόν όλη η Λεμεσός αλλά και τα μισά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία (και κάμποσες άλλες συνδεδεμένες επιχειρήσεις) μάλλον δεν έκλεισαν μάτι τα τελευταία 24ώρα, μετά δηλαδή και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Και κυρίως μετά και τις βαρύτατες κυρώσεις -κυρίως σε οικονομικό επίπεδο- που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας από ΕΕ και ΗΠΑ. 

Τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ είναι τα εξής: 

1/ Χρηματοοικονομικός τομέας: Στόχος των μέτρων είναι το 70% της τραπεζικής αγοράς της Ρωσίας, κρατικές εταιρίες και εταιρίες που σχετίζονται με την άμυνα. Με αυτά τα μέτρα αναμένεται πως θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού, ο πληθωρισμός στη Ρωσία και η υπόσκαψη της βιομηχανικής βάσης της χώρας, καθώς και οι καταθέσεις της ρωσικής ελίτ στο εξωτερικό.

2/ Ενέργεια: Απαγόρευση εξαγωγών που θα χτυπήσει την βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου και θα εμποδίσει την αναβάθμισή της. Πρόκειται για έναν τομέα που έφερε έσοδα εξαγωγών 24 δις ευρώ στη Ρωσία το 2019.

3/ Μεταφορές: Απαγόρευση στην πώληση αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού σε ρωσικές αερογραμμές. Στόχος είναι να χτυπηθεί ο κρίσιμος αυτός τομέας της ρωσικής οικονομίας και η διασυνδεσιμότητα της χώρας. Όπως σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν (τρία τέταρτα του σημερινού επιβατικού στόλου της Ρωσίας χτίστηκε στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά)

4/ Έλεγχος εξαγωγών - χρηματοδότηση εξαγωγών: Περιορισμός της πρόσβασης σε τεχνολογίες που η Ρωσία έχει ανάγκη, όπως ημιαγωγοί (τσιπ), για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

5/ Θεωρήσεις: Δίνεται τέλος στις θεωρήσεις σε διπλωμάτες και σχετικές ομάδες, και επιχειρηματίες «οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο από αυτά λείπει ένα. Ίσως το σημαντικότερο. Το θέμα του SWIFT, δηλαδή η πρόθεση αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών μεταφορών Swift (διαβάστε εδώ Q&A ως προς το τι είναι το swift). Και σε αυτό το μέτρο διαφώνησαν οι Γερμανία, Ιταλία! 

Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Ούτε και πρόκειται να «λήξουν» σύντομα και κυρίως δεν θα υπάρξει «happy end». Ολόκληρο το παγκόσμιο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο της Ευρώπης έχει πλέον διαλυθεί και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Το Λονδίνο εκτιμά μια «μακριά και σοβαρή» σύρραξη, όχι κατ’ ανάγκη πολεμική αλλά κυρίως πολιτική και οικονομική. Ο παγκόσμιος χάρτης μοιράζεται εκ νέου και αυτή τη φορά τα κράτη θα πρέπει να ταχθούν εκ νέου σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν. 

Η Κύπρος έχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα της Κύπρου είναι το εξής: Ότι ο νους της βρίσκεται στη Δύση και η τσέπη της στην Ανατολή. Έμαθε η Κύπρος, κυρίως μετά το 1989 να συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ρούβλια. Στην αρχή με το ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων και μετέπειτα με το υπό κάλυψη ξέπλυμα. Αν και αυτή πρακτική μας έβαλε σε αρκετούς μπελάδες (με τον μεγαλύτερο να ήταν το κούρεμα το 2013), λίγο – πολύ η Κύπρος κατάφερνε να επιβιώνει στους κατά τα άλλα πολύ επικίνδυνους ακροβατισμούς της. 

Τώρα όμως, που το παγκόσμιο οδηγείται σε μια γεωπολιτική κρίση, η Κύπρος πρέπει να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό, που δεν είναι άλλος από την Δύση και το ΝΑΤΟ και κυρίως να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά κεφάλαια. Διότι αλλιώς χίλια κακά έπονται… 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home