Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο πόλεμος της προπαγάνδας

Γράφει Παναγιώτης Τσαγγάρης -
07.03.2022 - 06:00

Ο πόλεμος της προπαγάνδας

Δεν σας κάνει εντύπωση όταν ενώ όλους τους πολέμους της τελευταίας 20ετίας τους βλέπαμε live, για τον πόλεμο στην Ουκρανία η πληροφόρηση είναι με το σταγονόμετρο; 

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν προχωρήσουμε στο άρθρο. Η Στήλη δεν τάσσεται υπέρ της Ρωσίας. Όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά ευρύτερα. Η θέση της Στήλης είναι πως η Κύπρος είναι δυτικού προσανατολισμού και πως όσο πιο κοντά στη Δύση βρίσκεται τόσο το καλύτερο. Ακόμη και ως μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους (με τον κυριότερο λόγο να είναι πως η Ρωσία φέρει τεράστια ευθύνη για την διατήρηση της διαίρεσης της Κύπρου διότι αυτό βολεύει τα δικά της συμφέροντα). Όπως και να έχει, αυτή η ανάλυση δεν είναι το θέμα της σημερινής Άποψης. Ωστόσο η διευκρίνηση ως προς την θέση της Στήλης έπρεπε να γίνει μιας και ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ακόμη και τα αυτονόητα πρέπει να επισημαίνονται αλλιώς οι εμπνεύσεις τυχάρπαστων «αναλυτών» και σχολιαστών οργιάζουν. 

Το γεγονός λοιπόν πως η Στήλη έχει αρνητική στάση για την Ρωσία δεν συνεπάγεται αυτόματα και αμάσητα «άφεση αμαρτιών» ή κλείσιμο των ματιών σε διάφορες εξωφρενικές και εξοργιστικές αποφάσεις της Δύσης. Και αναφέρομαι σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Πρώτο σημείο, το «μπλοκ» των ρωσικών ΜΜΕ από τον υπόλοιπο κόσμο. Από που ως τα που αποφασίζεται αυτό; Υπάρχει κάτι που φοβίζει τους Δυτικούς από τα δυο ρωσικά ΜΜΕ (RT και Sputnik); Όταν μάλιστα η Δύση διαθέτει χιλιάδες ΜΜΕ; Διότι αν η Δύση διέθετε και αυτή 2 ΜΜΕ τότε εκεί να δικαιολογήσει κάποιος -ας πούμε- και την ενέργεια να μπλοκάρεις τα Ρωσικά αφού διαμορφώνουν κοινή γνώμη σε εξίσου σημαντικό βαθμό όπως και τα 2 ΜΜΕ της Δύσης. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Μπροστά στις χιλιάδες ΜΜΕ της Δύσης, «φοβηθήκαμε» τα 2 ρωσικά ΜΜΕ. Γιατί; Μα κάνουν προπαγάνδα, θα πει κάποιος. Και η απάντηση: Ε, και; Τα άλλα, τα δυτικά, δεν κάνουν προπαγάνδα; Αλλά ας πούμε ότι μόνο τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν προπαγάνδα. Μα εν έτει 2022 με social media, με ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες, με βιντεακό και άλλο υλικό, αντέχει η προπαγάνδα; Αντέχουν τα fake news για περισσότερο από 2-3 μέρες το πολύ; Αν κάνουν προπαγάνδα, θα ξεσκεπαστούν. Άρα τι σε ενοχλεί και τα μπλοκάρεις; 

Θα σας πω όμως δυο γεγονότα ώστε να δούμε πως η προπαγάνδα είναι και από τις δυο πλευρές.  

Πρώτο γεγονός: Βγήκε ο Ζελένσκι και ανακήρυξε «ήρωες πολέμου» τους 13 Ουκρανούς συνοριοφύλακες, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά, όπως είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε διάγγελμά του, στο Φιδονήσι τα πρώτα 24ωρα του πολέμου. Μετά από μερικές μέρες οι 13 συνοριοφύλακες εμφανίστηκαν ζωντανοί και μάλιστα προέβησαν και σε επικριτικές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ζελένσκι ότι τους εγκατέλειψε ενώ υπήρχε τρόπος και χρόνος να τους απομακρύνουν από το Φιδονήσι. 

Δεύτερο γεγονός: Διαδόθηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες. Η ίδια η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ έκανε την καταγγελία αυτή. Η «είδηση» κυκλοφόρησε παγκόσμια. Μετά από μερικές μέρες, βγήκε η ίδια η Αμερικανική κυβέρνηση και δήλωσε επίσημα πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την χρήση θερμοβαρικών βομβών στην Ουκρανία από πλευράς Μόσχας. Και ενώ η πρώτη «είδηση» έγινε viral, η μετέπειτα διάψευση της από τις ίδιες τις ΗΠΑ κυκλοφόρησε ελάχιστα και «χώθηκε». 

Ας βάλουμε όμως ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση: Πώς είναι δυνατόν, να παρακολουθήσαμε όλους τους πολέμους live την τελευταία 20ετία και τώρα αίφνης σε αυτό τον Πόλεμο να μην μπορούμε καν να εντοπίσουμε φωτογραφίες και βίντεο από μάχες; Δεν υπονοείται ότι δεν γίνονται μάχες ή ότι δεν υπάρχει πόλεμος. Αλλά προς τι όλη αυτή η συσκότιση και ο περιορισμός πληροφοριών; 

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Η απόφαση της ΕΕ και ευρύτερα της Δύσης να μπλοκάρουν ρωσικά ΜΜΕ είναι τουλάχιστον ατυχής και κακή. Τέλος. 

Κλείνοντας, θα εγείρω εν συντομία ακόμα ένα σημείο. Δεν είναι οξύμωρο, τραγελαφικό και συνάμα περίεργο να επιβάλλεις κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά να αφήνεις εκτός κυρώσεων το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο και την ίδια ώρα ενώ επιβάλλεις κυρώσεις για όλα τα άλλα εσύ -ως ΕΕ- να συνεχίζεις να αγοράζεις πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Μόσχα; Ακόμη και αυτή την ώρα που μιλάμε; 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home