Ο Προϋπολογισμός, το πολιτικά ορθό και το πολιτικό περιπαίξιμο

Ο Προϋπολογισμός, το πολιτικά ορθό και το πολιτικό περιπαίξιμο

Ακούμε διάφορες φανφάρες και αρλούμπες περί δήθεν «υπευθυνότητας», «σοβαρότητας», «πολιτικής ορθότητας» κτλ κτλ για να δικαιολογήσει η εκάστοτε αντιπολίτευση αυτή την σχιζοφρενική της πολιτική πράξη να εγκρίνει το οικονομικό πλάνο της εκάστοτε Κυβέρνησης

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Στην Κύπρο τα πράγματα είναι συνήθως αντίστροφα. Σε όλες τις πτυχές και σε όλες τις διακυμάνσεις. Σε αυτό, εννοείται, πως δεν εξαιρείται ούτε και η πολιτική. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που εισήχθησαν στο λεξιλόγιο μας κάποιες φράσεις όπως «το πολιτικά ορθό», «political correct», «σοβαρότητα», «υπευθυνότητα» κτλ κτλ, κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο αντίστροφα απ’ ότι θα έπρεπε να ήταν με αποτέλεσμα το πολιτικό «περιπαίξιμο» να βαπτίζεται ως «πολιτικά ορθό» και «πολιτικά υπεύθυνο». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση, η έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους. Ο Προϋπολογισμός του κράτους είναι ουσιαστικά το οικονομικό πλάνο που σχεδιάζει η εκάστοτε Κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική της την χρονιά που ακολουθεί. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. 

Στην Κύπρο λοιπόν διαχρονικά ζούμε αυτό τον παραλογισμό, το πολιτικό περιπαίξιμο, το οποίο βαπτίζεται ως «πολιτικά ορθό» και «πολιτικά υπεύθυνο». Γιατί; Διότι παρακολουθούμε εδώ και δεκαετίες την εκάστοτε αντιπολίτευση, να εξαπολύει μύδρους κατά της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά να έρχεται κάθε Δεκέμβριο (η ίδια ναι αυτή η αντιπολίτευση που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για την πολιτική της) και να εγκρίνει το οικονομικό πλάνο της Κυβέρνησης -με την οποία διαφωνεί- για να εφαρμόσει την πολιτική της!!! 

Πώς σας ακούγεται αυτό; Πολιτικά Ορθό; Υπεύθυνο; Ή μήπως πολιτικό περιπαίξιμο; 

Πώς γίνεται να διαφωνείς με την πολιτική της Κυβέρνησης αλλά την ίδια ώρα να ψηφίζεις, να της εγκρίνεις ουσιαστικά το οικονομικό της πλάνο για να εφαρμόσει την πολιτική με την οποία διαφωνείς!!! Μιλάμε, μόνο και μόνο να το αποτυπώσεις ζαλίζεσαι. 

Ακούμε διάφορες φανφάρες και αρλούμπες περί δήθεν «υπευθυνότητας», «σοβαρότητας» κτλ κτλ για να δικαιολογήσει η εκάστοτε αντιπολίτευση αυτή την σχιζοφρενική της πολιτική πράξη να εγκρίνει το οικονομικό πλάνο της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ακούμε και διάφορα άλλα περί μοντέλου πολιτεύματος και ότι αν δεν εγκριθεί ο Προϋπολογισμός είναι ωσάν να τιμωρείς τους πολίτες κτλ κτλ. 

Αν το πολίτευμά μας είναι Προεδρικό και συνεπώς η Κυβέρνηση δεν απαιτείται να έχει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό ούτε απαλλάσσει την εκάστοτε Κυβέρνηση από την υποχρέωση να προχωρήσει σε συνεργασίες και συνέργειες ώστε να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αλλά ούτε και θεωρείται ως «δικαιολογία» για αυτό τον παραλογισμό που ζούμε εδώ και δεκαετίες με τους εναλλασσόμενους ρόλους των κομμάτων αναλόγως ποιο βρίσκεται στην εξουσία και ποιο στην αντιπολίτευση. 

Η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ΟΦΕΙΛΟΥΝ ουσιαστικά να βρίσκουν τους τρόπους να διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και η αντιπολίτευση ΟΦΕΙΛΕΙ να ασκεί τον ρόλο της σωστά και να μην κρύβεται πίσω από επικοινωνιακές ατάκες της «πολιτικής ορθότητας». 

Διότι ενόσω αυτά τα βασικά και θεμελιώδη θα έλεγα στοιχεία της άσκησης πολιτικής δεν τηρούνται, τότε έχουμε στρέβλωση. Και ζούμε την στρέβλωση, η οποία αποτυπώνεται και στις διάφορες αποφάσεις, οι οποίες ζημιώνουν στην τελική τον φορολογούμενο πολίτη.  

Με αυτά και αυτά, σε λίγες μέρες θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον ξανά τις ολοήμερες συνεδρίες της Ολομέλειας για την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2021… 

Home