Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όσοι δεν ψήφισαν το 2021 κρατούν το κλειδί του Νίκου

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
14.11.2022 - 06:27

Όσοι δεν ψήφισαν το 2021 κρατούν το κλειδί του Νίκου

Προεκτείνοντας αυτή την εξίσωση, βλέπουμε πως αυτή η μερίδα ψηφοφόρων ενδεχομένως να είναι αυτή που θα ορίσει και τις εκλογές και κατά πόσο αυτή η εκλογική μάχη θα είναι ντέρμπι ή κατά πόσο θα είναι ‘περίπατος’ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp 

Από τον Μάρτιο του 2022 έως και 7 Νοεμβρίου 2022 παρουσιάστηκαν 20 Δημοσκοπήσεις. Και οι 20 Δημοσκοπήσεις είχαν τρία – τέσσερα κοινά στοιχεία. Το ένα είναι πως καμία δεν έδειξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη κάτω από το 30%. Ένα δεύτερο, ότι καμία δεν έδειξε τον Αβέρωφ Νεοφύτου πάνω από το 20%. Ένα τρίτο, ότι η πορεία του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι ανοδική, αλλά αρκετά αργή. 

Ένα τέταρτο, και ίσως το σημαντικότερο, κοινό εύρημα των 20 Δημοσκοπήσεων είναι ως προς τις πηγές άντλησης των ψηφοφόρων του ‘Δημοσκοπικού Φαβορί’, Νίκου Χριστοδουλίδη, όπου σε όλες ο πρώην υπεξ φαίνεται να συλλέγει ένα ποσοστό μεταξύ 6 και 10% (αναλόγως έρευνας) από ψηφοφόρους, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν ψήφισαν στις Βουλευτικές εκλογές του 2021.   

Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων αυτό το 6 με 10% σημαίνει πως μεταξύ 21,000 και 35,000 ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις Βουλευτικές Εκλογές, εκφράζονται τώρα, στις δημοσκοπήσεις, ότι στηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσο αυτές οι περίπου 28,000 ψηφοφόροι (ας πούμε 28,000 ως μέσο όρο) θα προσέλθουν στις κάλπες τον Φεβρουάριο και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η πολιτική ιστορία δείχνει πως η εκλογική συμπεριφορά ενός ψηφοφόρου που αγνόησε ήδη μια φορά τις εκλογές, είναι πιθανότερο να επαναλάβει την αποχή του και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά αυτό δεν είναι -εννοείται- δεδομένο. Ωστόσο καταγράφεται αυτό το στοιχείο για να υπάρχει και αυτό στην πολιτική μας εξίσωση. 

Τα σενάρια δεν είναι πολλά: Είτε αυτές οι 28,000 ψηφοφόροι θα πάνε να ψηφίσουν τώρα, ασχέτως αν δεν πήγαν το 2021, είτε δεν θα πάνε ούτε και τώρα, είτε θα πάει ένα μέρος αυτών των ψηφοφόρων να ψηφίσει. 

Αν τοποθετήσουμε αυτά τα ενδεχόμενα κάτω, τότε φανερώνεται πως ουσιαστικά αυτή η μερίδα των ψηφοφόρων είναι το ‘κλειδί’ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη αφού στην περίπτωση που πάει ολόκληρη αυτή η μερίδα και ψηφίσει τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να καταγράψει τα ποσοστά, τα οποία τον εμφανίζουν και οι μετρήσεις. 

Στην περίπτωση όμως που αυτοί οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν την ίδια εκλογική συμπεριφορά που ήδη επέδειξαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν πάνε δηλαδή να ψηφίσουν, τότε τα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη  -σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις- κυμαίνονται από 25% έως 32% (αναλόγως μέτρησης). 

Αντιστοίχως, και στην περίπτωση που πάνε οι μισοί να ψηφίσουν από αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων, τότε -σύμφωνα με τα δεδομένα που εμφάνισαν οι 20 δημοσκοπήσεις- τα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη διαφοροποιούνται αναλόγως. 

Προεκτείνοντας αυτή την εξίσωση, βλέπουμε πως αυτή η μερίδα ψηφοφόρων ενδεχομένως να είναι αυτή που θα ορίσει και τις εκλογές και κατά πόσο αυτή η εκλογική μάχη θα είναι ντέρμπι ή κατά πόσο θα είναι ‘περίπατος’ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι κατά πολύ μπροστά από τους άλλους δυο κύριους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών. 

Home