Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το παράδοξο του προϋπολογισμού

Offsite Team
- 20.12.2020

Το παράδοξο του προϋπολογισμού

Thumbnail
Την Πέμπτη συνέβη το φυσιολογικό. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν το ακατανόητο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ 

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να υπερψηφιστεί στην ώρα του ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 είχε δύο επιλογές: να παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή, ικανοποιώντας το αίτημα του ΔΗΚΟ, ή να διαβουλευθεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ακολούθησε την τρίτη επιλογή. Τη χειρότερη από όλες. 

Επέλεξε τη μετωπική σύγκρουση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα κουκιά ήταν μετρημένα και ο δρόμος στενός. Η διακηρυγμένη θέση του ΔΗΚΟ  να καταψηφίσει (για πρώτη φορά) τον προϋπολογισμό για λόγους που δεν έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι μεν πρωτοφανής, αλλά δεν έγινε σε πολιτικό κενό. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με το περιεχόμενο του διλήμματος που επινόησε το ΔΗΚΟ, το παράδοξο της υπόθεση εντοπίζεται αλλού: σε αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και όχι σε αυτό που συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης. 

Το παράδοξο, λοιπόν, ήταν η… εθιμοτυπική υπερψήφιση ενός κρατικού προϋπολογισμού από κόμματα που ήταν αντίθετα με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Η ψήφος «υπέρ» συνοδεύονταν με επιμέρους τροποποιήσεις  ως αποτέλεσμα παρασκηνιακών συμφωνιών –όχι μιας ελάχιστης συμφωνίας επί προγραμματικών θέσεων. Ο «κανόνας» του χθες όμως δεν είναι η κανονικότητα του σήμερα. Η κυβέρνηση το γνώριζε και επέλεξε να το προσπεράσει, ανεβάζοντας τους τόνους και τεντώνοντας το σχοινί. Επέλεξε να παίξει κορώνα-γράμματα την οικονομική σταθερότητα σε μια περίοδο πανδημίας και ύφεσης. Αν αυτό δεν είναι αλαζονεία, τότε τι είναι;  

Πουθενά στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Όπως πουθενά δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού. Το Σύνταγμα προστατεύει το προεδρικό πολιτειακό σύστημα από κομματικούς τακτικισμούς που θα οδηγούσαν σε πρόωρες εκλογές, αλλά η κυβέρνηση δεν προστατεύει τον εαυτό της. Όντας μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που βαρύνεται με χίλια – δύο σκάνδαλα  διαφθοράς και διαπλοκής και, ελέγχεται για πολλές από τις αποφάσεις της, οδήγησε τα πράγματα στα άκρα. Στην καταψήφιση του προϋπολογισμού. 

Όσα στρεβλά και αν έχει το κυπριακό πολιτειακό σύστημα, δημιουργεί συνθήκες πολιτικής  σταθερότητας (σε βαθμό υπερβολικό μερικές φορές), ενώ εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τις πολιτικές δυνάμεις στη σύναψη συνεργασιών. Εάν αυτές οι συνεργασίες είναι για την καρέκλα και όχι για θέσεις αρχής, αυτό είναι ίδιον του κομματικού μας συστήματος και δεν είναι παράγωγο κανενός Συντάγματος. Το ζητούμενο, επομένως, δεν είναι η επιβολή της θέσης της μιας πλευράς, όσο ισχυρή και αν είναι, πάνω στην άλλη πλευρά, αλλά η συναίνεση. Η σύνθεση που θα προκύψει ως αποτέλεσμα διαλόγου και δημοκρατικών διαδικασιών. 

Έτσι, δυστυχώς για κάποιους, λειτουργεί η Δημοκρατία. Δεν λειτουργεί με διατάγματα, ούτε με κακοφανίσματα, ούτε και με βάση προεκλογικές ατζέντες. Ούτε λειτουργεί με τρομοκρατία και εκβιασμούς. Εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση επέστρεψε στις δύο επιλογές που είχε εξ υπαρχής. Δηλαδή, την εξής μία: συναίνεση έναντι ανταλλαγμάτων. Η άλλη επιλογή έχει ήδη απορριφθεί. 

Η κυβέρνηση με πολύ κόπο προσπάθησε να αποκρύψει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων από τον Οδυσσέα, προτιμώντας την ασφάλεια που προσφέρει η επιτροπή Νικολάτου. Το παράδοξο θα ήταν να παραδώσει οικειοθελώς τα στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Προτιμά να τινάξει την οικονομία στον αέρα, παρά να καθίσει στο σκαμνί. Είναι θέμα προτεραιοτήτων… 

ΔΩΔΕΚΑΤΗΜΟΡΙΑ: Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Κράτος δεν καταρρέει, ούτε σταματά να λειτουργεί. Θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να ψηφιστεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός εντός των χρονικών ορίων που ορίζει το Σύνταγμα.  Το μόνο σωστό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ξεκινήσει, αμέσως μετά τη συνεδρία της Βουλής, τις διαδικασίες για κατάθεση αναθεωρημένου προϋπολογισμού. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, θα συμπεριφερθεί όπως αρμόζει στο θεσμό που εκπροσωπεί και όχι με την ωριμότητα ενός παιδιού που αισθάνεται ενοχές επειδή έκανε αταξίες.

ΦΡΙΚΗ: Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους του Δεκεμβρίου λόγω κορωνοϊού ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας. Δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το υπουργείο Υγείας θα κάνει εξ αποστάσεως σεμινάρια στο προσωπικό των οίκων για «σωστή τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών». Σε άλλα νέα, η ζωή συνεχίζεται με υπερβολές και τρομοκρατία. 

ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ:  To be continued

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή… 

 

Home