Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: ΔΗΣΥ – Παραίτηση & μεταβατική ηγεσία για Συνέδριο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: ΔΗΣΥ – Παραίτηση & μεταβατική ηγεσία για Συνέδριο

Ενόσω ο ΔΗΣΥ δεν προχωρά στα πιο κάτω πέντε βήματα θα διασύρεται και θα ρεζιλεύεται καθημερινά

..και το χειρότερο θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα κόμμα του 15% (αν μείνει τόσο)...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp - Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισήλθε σε μια κατάσταση εσωστρέφειας και διχασμού, οι επιπτώσεις των οποίων θα είναι καταστροφικές εάν δεν ανασυνταχθεί και εάν δεν αναγνωρίσει το πρόβλημα και προχωρήσει αμέσως σε διορθώσεις. 

Και ‘αμέσως διορθώσεις’ δεν συνεπάγεται με το ‘αμέσως εκλογές’ και βεβιασμένες άλλες κινήσεις, που μάλλον φανερώνουν πανικό παρά ορθολογιστική προσέγγιση. 

Να πάρουμε όμως τα πράγματα ένα, ένα διότι αλλιώς θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο και δεν θα μπορούν να φανούν τα ‘ζητούμενα’. Συνεπώς ας δούμε τα ‘δεδομένα’ τα οποία θα μας οδηγήσουν στα ‘ζητούμενα’. 

Πρώτον. Σωρεία λαθών από πλευράς Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ηγεσίας ΔΗΣΥ οδήγησαν στα σημερινά πολιτικά ευτράπελα που σπαραλιάζουν την δεξιά παράταξη. 

Δεύτερον. Ο ΔΗΣΥ για πρώτη φορά στην πολιτική του ιστορία δεν πέρασε στον Β’ Γύρο των προεδρικών εκλογών. Αυτό από μόνο του, είναι μια μεγάλη ήττα.

Τρίτον. Η απόφαση κατά βούληση ήταν λάθος. Αν ο πρώτος γύρος των εκλογών έφερε μερικό χάσμα μεταξύ των Συναγερμικών ψηφοφόρων, η απόφαση ‘Κατά Βούληση’ επέφερε μεγαλύτερο σχίσμα στις τάξεις του ΔΗΣΥ, αρχής γενομένης από την ίδια την Ηγεσία και αξιωματούχους του κόμματος. Οι απλοί Συναγερμικοί επέδειξαν μεγαλύτερη σοβαρότητα στο εν λόγω θέμα απ’ ότι οι Αξιωματούχοι και Ηγεσία.

Τέταρτον. Οι διαφορετικές και σε αρκετές περιπτώσεις εκ διαμέτρου θέσεις μεταξύ των Συναγερμικών σε μείζονα θέματα όπως Κυπριακό, Μεταναστευτικό, Κοινωνικά Θέματα ενώ μεν υπήρχαν πάντα στις τάξεις του ΔΗΣΥ μόνο επί Γλαύκου Κληρίδη παρέμενε ο ΔΗΣΥ συμπαγές. Μετέπειτα αυτά τα θέματα έρχονταν κατά καιρούς στην επιφάνεια, χωρίς η εκάστοτε Ηγεσία να μπορεί να ισορροπήσει αυτές τις τάσεις. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα το Δημοψήφισμα του 2004 και οι νυν Προεδρικές Εκλογές. 

Δεν θα προχωρήσει η Στήλη σε ανάλυση του κάθε δεδομένου, διότι θα χρειαστούν αρκετές σελίδες και ούτε είναι η δουλειά της Στήλης να αναλύσει και να παραθέσει με λεπτομέρεια τα αίτια και τα αιτιατά του κάθε δεδομένου. 

Το μεγάλο ζητούμενο, λογικά, είναι το σταμάτημα της κατρακύλας του ΔΗΣΥ και η προσπάθεια -αν είναι δυνατόν πλήρους- επανένωσης. 

Για αυτό το λόγο επιτάσσεται από σήμερα κιόλας να γίνουν πέντε βήματα: 

1. Η παραίτηση όλης της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. 

2. Μεταβατική Ηγεσία που θα οδηγήσει το ΔΗΣΥ σε Συνέδριο. Ιδεολογικό, Καταστατικό και Εκλογικό. 

3. Το Ιδεολογικό Συνέδριο επιβάλλεται για αναθεώρηση και ξεκαθάρισμα των Πολιτικών του ΔΗΣΥ σε Κυπριακό, Μεταναστευτικό και Κοινωνικά Θέματα. Δεν εκτιμάται ότι στο Θέμα Οικονομίας και του Δυτικού Προσανατολισμού υπάρχουν διαφωνίες εντός του ΔΗΣΥ. 

4. Το Καταστατικό Συνέδριο επιβάλλεται ώστε να ξεκαθαριστεί μεταξύ άλλων κατά πόσο στις 4 θέσεις της Ανώτατης Ηγεσίας (Αναπληρωτή Προέδρου και τριών Αντιπροέδρων - πλην δηλαδή της θέσης του Προέδρου και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου) θα τεθεί προϋπόθεση ότι απαγορεύεται να διεκδικηθούν από εν ενεργεία Βουλευτές αφού σε πολλές περιπτώσεις αναμειγνύεται η προσωπική έγνοια επανεκλογής με το ευρύτερο συμφέρον του κόμματος. Ή κατά πόσο θα συνεχιστεί με το υφιστάμενο σύστημα χωρίς απαγορεύσεις. Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν ένθεν και ένθεν απόψεις και επιχειρήματα. Αυτά πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια ενός Καταστατικού συνεδρίου.      

5. Εκλογικό Συνέδριο, το οποίο θα καθοριστεί σε βάθος χρόνου 3 μηνών ώστε να προηγηθούν τα πιο πάνω, -για να ξεκαθαριστεί και η ταυτότητα και το τι πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ ώστε όσοι ενδιαφερθούν για την Ηγεσία να είναι δεσμευμένοι σε τούτα. 

Ενόσω ο ΔΗΣΥ δεν προχωρά στα πιο πάνω πέντε βήματα θα διασύρεται και θα ρεζιλεύεται καθημερινά και το χειρότερο θα μετατραπεί σε ένα κόμμα του 15% (αν μείνει τόσο)... 

Home