Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περάστε κόσμε: Εδώ το καλό… χειρουργείο

Offsite Team
- 15.12.2019

Περάστε κόσμε: Εδώ το καλό… χειρουργείο

Thumbnail
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα «Κερύνεια»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Ευτυχώς που ξύπνησαν και τα κόμματα και θα ασχοληθούν με τις μπίζνες σε περιβάλλον ΓεΣΥ, τις αμοιβές των γιατρών, τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων, τη φαρμακολαγνεία των Κυπρίων και τις ουρές για ιατρικές αναλύσεις. 

Ελπίζουμε μόνο ότι ετούτη τη φορά θα ασχοληθούν σοβαρά και δεν θα κάνουν δουλειές του ποδαριού, όπως έκαναν την περασμένη Πέμπτη κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, όταν με τροπολογία «τρέχα-γύρευε» απέκοψαν κονδύλι για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Θα πρέπει ακόμα να το σκεφτούν διπλά και τρίδιπλα και να μην μεταφέρουν το ΓεΣΥ από το υπουργείο Υγείας στο… υφυπουργείο Τουρισμού, όπως έκαναν με τη Συμφωνική Ορχήστρα που την έστειλαν από το υπουργείο Παιδείας (και Πολιτισμού) στο υπουργείο Οικονομικών (και… τοπικής αυτοδιοίκησης, μετανάστευσης και δημόσιας διοίκησης). Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες.  

Η ψήφιση ενός προϋπολογισμού προσφέρεται (εξ αντικειμένου) για παρασκηνιακές συμφωνίες, μαγειρέματα και τροπολογίες του κουτουρού. Αυτά στην πορεία μπορεί να διορθωθούν. Η κακή εφαρμογή όμως ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, εκτός από τους πολίτες, βλάπτει σοβαρά και την κομματική υγεία. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος, «ανήσυχο» ύπνο, πεπτικά προβλήματα, διατροφικές διαταραχές ακόμα και σεξουαλικά προβλήματα. Μια κατάσταση κατάθλιψης. Και από την κατάθλιψη κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος. 

Γι’ αυτό είναι καλό νέο ότι οι αρχηγοί των κομμάτων αποφάσισαν να συζητήσουν στο φως, όλα αυτά που συζητούν στο παρασκήνιο και κατ’ ιδίαν. Είναι με ιδιαίτερη θέρμη που προσδοκούμε τη διευρυμένη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής το ερχόμενο Σάββατο στις 11:30 στην αίθουσα «Κερύνεια». Μια σύσκεψη – μποναμάς. 

Ισχύει αυτό που είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής: «θα είναι έγκλημα να μην προχωρήσουμε να διορθώσουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε». Ελπίζουμε να μην κάνουν τέτοιο «έγκλημα», να τα βρουν και να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία. Προβλήματα υπάρχουν πάμπολλα, ας ξεκινήσουν από τα βασικά. Να αφήσουν στο ξωπόρτι τις κομματικές ατζέντες για ένα θέμα που αφορά το μεγαλύτερο αγαθό. Την Υγεία. 

Ακολούθως, θα πρέπει να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη φιλοσοφία του συστήματος. Ισχύει αυτό που είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου: «Είναι ό,τι πιο καλό για τους πολίτες. (Είναι) ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί πρώτα τον άρρωστο και μετά οποιονδήποτε άλλο». Αν τώρα, επτά μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ, το σύστημα δεν υπηρετεί τον βασικό σκοπό λειτουργίας του, τότε η λύση δεν είναι να το κλείσουμε ή να το διαλύσουμε, όπως έγινε με τη Eurocypria το 2011, τις Κυπριακές Αερογραμμές το 2015 και τον Συνεργατισμό το 2018. Σχέδιο βήτα, πολύ απλά, δεν υπάρχει γιατί ισχύει αυτό που είπε ο υπουργός Υγείας: το ΓεΣΥ «είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ώστε να μην είναι δυνατή η κατάρρευσή του». 

Για να ‘χουμε όμως καλούς λογαριασμούς, όταν λέμε «διόρθωση» δεν εννοούμε ξήλωμα, ούτε παρεμβάσεις προς όφελος της μιας ή της άλλης πλευράς. Τα κόμματα θέτουν το πολιτικό πλαίσιο, τους κανόνες και δεν είναι δουλειά τους να γίνονται οχήματα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφέροντων ή μεσολαβητές συνδικαλιστικών αιτημάτων. Να μας λείπουν τα χειρουργεία τους, όσα (περίπλοκα) προβλήματα και να έχει το νέο σύστημα. Είπαμε να το διορθώσουμε, όχι να το κάνουμε όπως τα μούτρα του… Μπόρις.  

Υστερόγραφο: Με όση θέρμη υποστηρίζουμε το ΓεΣΥ, με τόση ένταση θα ασκούμε κριτική για τα κακώς έχοντα. Δεν είναι μόνο επειδή γίνεται διαχείριση δημοσίου χρήματος, αλλά επειδή η επιτυχία ή η αποτυχία του συστήματος αφορά την Υγεία. Γι’ αυτό και επιμένουμε, σε όσα γράφτηκαν σε αυτή εδώ τη στήλη πριν από ένα μήνα: «η ποιότητα των ιατρικών πράξεων τείνει να υποβαθμιστεί μπροστά στην ποσότητα» (2 Νοεμβρίου, «ΓεΣΥ: από την επανάσταση στο πάρτι;»). Καλώς λοιπόν να γίνουν διορθώσεις, ακόμα και ακραίες διορθώσεις, αλλά όχι εκείνες οι «διορθώσεις» που  οδηγούν το σύστημα σε οικονομική ασφυξία ή τεχνική αρρυθμία. Το ΓεΣΥ, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, είναι «ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω». Είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να ιδωθεί. 

Υστερόγραφο (2): Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι κάτι σαν παράδοση στη δημοσιογραφική οικογένεια να ασχολούμαστε με δύο θέματα-κλισέ. Τη χειμωνιάτικη κακοκαιρία και τους τρόπους θέρμανσης στα ορεινά. Για το πρώτο δεν μας πέφτει λόγος, αποφασίζει η Φύση. Για το δεύτερο, σε λίγα χρόνια θα το βλέπουμε μόνο στην εκπομπή «Χρονογράφημα» του ΡΙΚ. Έχουν περάσει τόσες κυβερνήσεις, έχουν εφαρμοστεί τόσα σχέδια στήριξης της υπαίθρου και έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες… λιμουζίνες, αλλά το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται ξανά και ξανά. Μέχρι να λυθεί δια της πλήρους εγκατάλειψης των κυπριακών χωριών. Αυτό θέλουμε; 

Απορία: Πόσους μήνες χρειάζεται ο Πρόεδρος για να απαντήσει στις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για το προεδρικό τζετ; Έχει ένα μήνα που στάλθηκε το ερωτηματολόγιο και πρέπει να έπεσε πολύ μελέτη… 

Καλή Κυριακή & Αγία Υπομονή

 

Home