Περί πορδής

Περί πορδής

Στο τέλος μάς μένει μόνο το γέλιο που ως γνωστόν αποτελεί και το καλύτερο φάρμακο κατά της ανοησίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Εντάξει, έχουμε εμβολιαστεί τόσες πολλές φορές που δεν δίνουμε πλέον μεγάλη σημασία στις σαχλαμάρες που ακούμε από διάφορους πολιτικούς ταγούς, ιδιαίτερα από εκείνους που κάθονται στις κυβερνητικές καρέκλες. Αν μαζεύαμε τις κοτρόνες που ρίχνουν κάθε μέρα, θα γράφαμε το «Ανθολόγιο της Ρυπαρότητας και της Ασυναρτησίας». Δεν λέμε της Ανοησίας, γιατί ευτυχώς έχουμε πάθει ανοσία της αγέλης. Μας πήρε χρόνια να το καταφέρουμε, χρυσοπληρώσαμε πολλές φορές τα εμβόλια κατά της βλακείας και θα συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε για να ‘χουμε το κεφάλι μας ήσυχο και τουλάχιστον να συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε με αυτά που ακούμε ή που ζούμε.   

Προκαλούν ένα αβίαστο και πικρό κλαυσίγελο όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά στο τέλος μας μένει μόνο το γέλιο που ως γνωστόν αποτελεί και το καλύτερο φάρμακο κατά της ανοησίας. Γελάμε δυνατά, γελάμε όλοι μαζί και προσποιούμαστε ότι στο τέλος «θα τα καταφέρουμε» και τα χαχανητά μας ακούγονται δυνατά από το βάθος της αβύσσου μέχρι τις παρυφές του Λόφου. 

Δεν ξέρουμε από που θα ‘ρθει ο «από μηχανής Θεός», αλλά ξέρουμε ότι θα έρθει, θα είναι αρχαιοπρεπής και θα μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν και το υπέρλαμπρο μέλλον μας. Όσο στραβά και ανάποδα και αν είναι αυτά που ζούμε, η ελπίδα είναι όπως τη βλακεία. Πεθαίνει πάντα τελευταία. 

Κι αν ποτέ βρούμε χρόνο και ανατρέξουμε στα παλιά συγγράμματα που μας άφησαν οι ομόγλωσσοι μας, θα πάθουμε ομαδικό ταρατουτζούμ, κοινώς τυμπανισμό, εξαιτίας των αερίων που έχουν μαζευτεί στα ενδότερα του οργανισμού μας. Γι’ αυτό μέσα – μέσα ρίχνουμε και καμιά κούφια πορδή, να ξαλαφρώσουμε και να πάμε παρακάτω. Έτσι και αλλιώς, η δυσοσμία έπαψε εδώ και καιρό να μας ενοχλεί -την έχουμε συνηθίσει. 

Υπάρχουν βέβαια πορδές και πορδές, άλλες είναι κούφιες και άοσμες, άλλες είναι πιο ηχηρές και κάνουν κρότο, αλλά στο τέλος ισχύει ότι «ο καθένας την πορδή του, μοσχολίβανο την έχει». Και για να μην έχουμε καμιά παρεξήγηση, με τη λέξη «πορδή» δεν εννοούμε τη φυσική διαδικασία, αλλά τη μεταφορική σημασία, δηλαδή της άκαιρης ομιλίας, της ομιλίας για άσχετα πράγματα χωρίς να υπάρχει λόγος. (Για περί πορδής περισσότερα στο Λεξικό του Μπαμπινιώτη, σελ. 1469). 

Για να το κάνουμε όμως ακόμα πιο ξεκάθαρο τι εννοούμε, να δώσουμε και ένα παράδειγμα περί πορδής. Ιδιαίτερα όταν μιλούμε για πολιτικούς, που ως συνήθως οι δικές του πορδές είναι πιο ηχηρές και κάποιες φορές τόσο δύσοσμες που χρειάζεται να φορούμε διπλές και τριπλές μάσκες, όπως αυτές που μας έμειναν αμανάτι λόγω πανδημίας. Γράφουμε λοιπόν για την πορδή όχι με την… επιστημονική σημασία του όρου, αλλά με την πολιτική έννοια, όπως τέλος πάντων, επικράτησε στον κυρίαρχο πολιτικό λόγο. 

Μια τέτοια πορδή είναι αυτή που έριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και ειδικότερα για την περίπτωση της πολιτογράφησης επενδυτών της Μαρίνας Αγίας Νάπας -υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μας είπε ο εκπρόσωπος ότι ο Ελεγκτής έχει στοχοποιήσει τις μεγάλες επενδύσεις που κάνει η κυβέρνηση (!) και ότι κάνει εκθέσεις αβέρτα, γιατί έχει πολιτικές φιλοδοξίες και πολιτική ατζέντα (!). Εν ολίγοις, ο Κούσιος κατηγορεί τον Οδυσσέα ότι πολιτικοποίησε τον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή για να πουλήσει φούμαρα στους ιθαγενείς. «Δεν του δίδεται το δικαίωμα να επιτίθεται της Κυβέρνησης και να καταστρέφει τον τόπο», ήταν το ακριβές λεκτικό της… δήλωσης Κούσιου. 

Επειδή όμως τέτοιες τοποθετήσεις είναι σοβαρές, είναι καλό να τεκμηριώνονται, διαφορετικά θα παραμείνουν στη γενική κατηγορία «πορδές». Ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση που έσωσε τον τόπο μοιράζοντας διαβατήρια σε σοβαρούς ξένους επενδυτές και εκατομμύρια σε ημεδαπούς μεσάζοντες, είναι καλό να ξέρουμε με πάσα λεπτομέρεια γιατί ο Γενικός Ελεγκτής προσπαθεί να καταστρέψει τον τόπο και το άγιο έργο που παράγει αυτή η κυβέρνηση. 

Μήπως ο Οδυσσέας είναι πράκτορας των Τούρκων; Μήπως είναι undercover δημοσιογράφος κάποιου καναλιού από το Κατάρ, το Ομάν ή το Τιμπουκτού; Μήπως τους κρατά μανιάτικο επειδή δεν τον κάλεσαν για μηλόκρεμα στις Πλάτρες ή δεν τον έστειλαν για εμβόλιο της AstraZeneca προσπερνώντας ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και ιατρικό προσωπικό; 

Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε και να μην μας «πάρει ο δαίμονας»! Είναι πολύ σοβαρά αυτά που λέει ο κ. Κούσιος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Λτδ, για να τα προσπεράσουμε σαν μια ακόμη πορδή. Άσχετη και ατεκμηρίωτη. 

«ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΟΡΙΣΜΑ»: Ευτυχώς που υπάρχει και η Επιτροπή Νικολάτου και έβγαλε ενδιάμεσο πόρισμα για τις πολιτογραφήσεις. Από τις 2.895 υποθέσεις που εξετάστηκαν, πάνω από τις μισές ήταν παράνομες, αποφάνθηκε η Επιτροπή που εξέτασε 2.478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που έγιναν τη δεκαετία 2007 – 2016 και 417 πολιτογραφήσεις «υψηλού κινδύνου» από το 2017 μέχρι το 2020. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και παραπέμπουν στο αξίωμα ότι «αν φταίνε όλοι, δεν φταίει κανένας»… 

Το άσχετο: «Είναι ντροπή» (25/6/2020) 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή… 

Home