Πίσω από τις… μάσκες

Πίσω από τις… μάσκες

Τις προηγούμενες μέρες ζήσαμε την εικονική πραγματικότητα μίας κυβέρνησης που δεν ξέρει τι να κάνει, πώς να το κάνει και γιατί το κάνει  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ 

Σύμφωνα με το πνεύμα του περί… μασκοφορίας διατάγματος της 22ας Οκτωβρίου, μπορείς να βγάλεις το σκύλο σου περίπατο και να μην φοράς μάσκα, αλλά αν κάνεις τον ίδιο ακριβώς περίπατο χωρίς σκύλο δεν είναι ξεκάθαρο αν πρέπει να φέρεις ή όχι προστατευτική μάσκα. Αυτό εξαρτάται από την πιθανότητα συνάντησης με άλλο πρόσωπο και αν το πρόσωπο αυτό είναι αστυνομικός, τότε οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται, καθώς η μασκοφορία εξαρτάται από το εάν ο αστυνομικός κρίνει ότι περπατούσες σε ερημική περιοχή ή είσαι πλησίον άλλων προσώπων. Για να το… ξεκαθαρίσουμε, ισχύει αυτό που δήλωσε «επί παραδείγματι» στον Φιλελεύθερο της περασμένης Τετάρτης ο επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών του υπ. Υγείας: «στη γειτονιά σου που θα βγάλεις το σκύλο σου ή το πρωί που θα βγεις να περπατήσεις δεν χρειάζεται να φορείς μάσκα», αλλά προσοχή, γιατί σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, «αν περπατάς και υπάρχει περίπτωση να συναντήσεις κάποιον ή να περάσει από δίπλα σου ή από την αντίθετη κατεύθυνση, πρέπει να φοράς μάσκα». Για να το κάνουμε… ξεκαθαρότερο, αν περπατάς στη γειτονιά σου καλού-κακού φόρα τη μάσκα σου «να μην σε πάρει ο δαίμονας», εκτός και αν είσαι Πρόεδρος ή Υπουργός και κάνεις δηλώσεις στην ομήγυρη των δημοσιογράφων. 

Δηλαδή, όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται, αλλά στην πρώτη περίπτωση πληρώνεις εξώδικο, στη δεύτερη όχι. Τουλάχιστον, τρεις εβδομάδες μετά το περί μάσκας διάταγμα, ξεκαθάρισε πότε φοράμε και πότε όχι μάσκα, γι’ αυτό και τώρα κάνουμε υπομονή, άλλες δυο-τρεις εβδομάδες, μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιοι μπορούν, ποιοι όχι, ποιοι… ίσως, να πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους ανά το παγκύπριο, ποιες είναι οι εξαιρέσεις μετακίνησης, πότε ισχύουν, τι πιστοποιητικά χρειάζονται, ποιοι θα τα πληρώσουν, πότε… φοράμε και πότε δεν φοράμε μάσκα και πότε θα έρθει το εμβόλιο και οι… βουλευτικές. 

Μέχρι όμως να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να ξεκινήσει η αδιάκοπη ροπή της ζωής προς τα εμπρός, της ζωής που συνεχίζεται ακόμα και μετά από θεομηνίες, πολέμους και καταστροφές - κάνουμε υπομονή. Αντέχουμε, άλλοι από φόβο, άλλοι από αγάπη και άλλοι από… ανία περιμένοντας τα νέα ότι «η ζωή συνεχίζεται». 

Συνεχίζεται μέσα από τις σιωπηλές κηδείες, τις βουβές εκκλησιές, τις άδειες σχολικές αυλές, τα κλειδαμπαρωμένα αθλητικά γήπεδα, τους νεκρούς δρόμους, τα κλειστά καταστήματα. Η ζωή συνεχίζεται μέσα από διαγγέλματα, διατάγματα, «επιτρέπεται» και «απαγορεύεται», ανακατεμένα με υπερτροφικά «εγώ» που ποζάρουν ανέμελα σε χλιδάτα περιοδικά. Η ζωή συνεχίζεται. Πάντα με μάσκα και με όλες τις προφυλάξεις, όχι επειδή μας το λένε κάποιοι που έτυχε σήμερα να κάθονται σε μια καρέκλα, αλλά επειδή μέσα στην τυχαιότητα των πραγμάτων, κάποια πράγματα είναι σταθερά. Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η ταυτότητα του καθενός, οι δικοί του άνθρωποι. Είναι η δύναμη μιας κοινωνίας να συνεχίζει, έστω και αν γύρω-γύρω τα πράγματα συμβαίνουν τυχαία, αναίτια και παλαβά. 

Η ζωή συνεχίζεται ακόμα και με μία κυβέρνηση που επί οκτώ μήνες και μια μέρα (από 10 του Μάρτη ίσαμε 11 του Νιόμβρη), προετοιμάζει, σχεδιάζει και κτίζει γραμμές… Μαζινό για να ανακόψει τον αόρατο εχθρό. Ιδιαίτερα, τις προηγούμενες πέντε-έξι μέρες, ζήσαμε (ενδεχομένως και να ζούμε ακόμα, δεν ξέρω) την εικονική πραγματικότητα μίας κυβέρνησης που δεν ξέρει τι να κάνει, πώς να το κάνει και γιατί το κάνει. 

Το χειρότερο δεν είναι ο ιός. Αυτή η καταραμένη αρρώστια κάποια στιγμή θα φύγει, αλλά η κουλτούρα της τυχαιότητας των πραγμάτων θα παραμείνει, να ορίζει και να διοικεί τις ζωές μας. Με φανερά ή κρυφά διατάγματα, συμφωνίες και στημένα σόου.  

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (1): Στις 22 του Οκτώβρη ο Υπουργός Υγείας δήλωνε ότι «επεξεργαζόμαστε και κάποια οριζόντια μέτρα, τα οποία εντός της εβδομάδας θα αναθεωρηθούν και πρέπει να καταλάβουμε ότι θα έχουμε μέτρα τους επομένους μήνες (…) δεν έχουμε άλλη επιλογή». 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (2): Στις 9 του Νιόμβρη, την περασμένη Δευτέρα, γίνεται σύσκεψη με Πρόεδρο, Υπουργό και εθνική επιδημιολογών για «αξιολόγηση της εικόνας και λήψη σχετικών αποφάσεων». Δύο μέρες μετά, την Τετάρτη παρακολουθούμε το νιοστό διάγγελμα του Προέδρου, του παππού, του συμπολίτη, του συμπέθερου, του δικηγόρου next door. Το ίδιο βράδυ, ανακοινώνονται τα μέτρα καραντίνας Λεμεσού-Πάφου, η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός «ουσιωδών υπηρεσιών» κλπ., που  θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη στις 8 το βράδυ. Την Πέμπτη το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιόφωνο του Πολίτη εξηγούσε γιατί τα μέτρα περιορισμού πρέπει να είναι οριζόντια, δεν χωρούν πολλές εξαιρέσεις και καλούσε χωρισμένους γονείς και παιδιά να κάνουν υπομονή 15 μέρες…

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (3): Την Πέμπτη το βράδυ, στις 19:33 τα μπλόκα ξεστήνονται και οι προγραμματισμένες δηλώσεις του Διευθυντή της Τροχαίας στην Ακτή του Κυβερνήτη αναβάλλονται γιατί δεν βγήκε ακόμα το διάταγμα και περίπου την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι από βδομάδας θα χρειάζεται ιατρική βεβαίωση για μετακίνηση προς τις αποκλεισμένες πόλεις. Τουλάχιστον πάντως ξεκαθαρίζει τι εννοεί όταν λέει «ουσιώδεις υπηρεσίες» που τελικά δεν είναι αυτές που περιγράφονται στον Νόμο, αλλά άλλες, είναι αυτές που ορίζει το διάταγμα ενός Υπουργού. Μέχρι που επιτέλους, την Παρασκευή το μεσημέρι, μαζί με τις διευκρινίσεις, τις εξαιρέσεις και το τρέχα-γύρευε, έπιασαν δουλειά Αστυνομία και Εθνοφρουρά στα εννιά οδοφράγματα. Της ελεύθερης Κύπρου. This is Cypra.  

ΠΙΚ-ΝΙΚ: Ίσιαλλα να του σταθεί το ψαροκόκαλο στον λαιμό.    

ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ: Φτου ξελευτεριά! 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή 

 

Home